Üniversitemiz ile MÜSİAD arasında "Ar-Ge ve Eğitim İş Birliği Protokolü" imzalandı

Üniversitemiz sanayi ve iş dünyasının etkin kurumlarıyla oluşturduğu paydaş havuzunu genişletiyor. 7 Şubat 2018 tarihinde MÜSİAD İzmir ile imzalanan "AR-GE ve Eğitim İş Birliği Protokolü" bu çalışmaların yeni bir örneğini oluşturdu.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Mıynat, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Türk, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknokent) Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş ve Üniversitemiz Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MCBÜSEM) Müdürü Doç. Dr. Mahmut Karğın ile MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü ve yönetim kurulu üyeleri arasında imzalanan protokolle; Üniversitemiz yerel, bölgesel ve ulusal ölçekli iş birliği fırsatlarını çeşitlendirdi. Protokol imza törenine MÜSİAD'a üye çok sayıda saygın iş insanı da eşlik etti.
Taraflar arasında yürütülen istişareler çerçevesinde MÜSİAD İzmir'in, kendi üyeleri ile geleceğin iş dünyasının genç ve dinamik çalışanlarını oluşturacak mezun olmaya hazırlanan öğrenciler arasında, bir irtibat noktası oluşturması konusunda mutabık kalındı. Belirlenen öğrenciler, tarafların uygun gördüğü iş yerlerinde 5 Mart'tan itibaren 15 hafta boyunca "İş Yeri Uygulama Eğitimi" adı altında uygulamalı ders alacak. Öğrenciler, okuldaki teorik derslerini başarıyla tamamlamış olanlar arasından seçilecek. Öğrencilerimiz, eğitim alanında uygulamaya geçilen proje ile iş hayatına bizzat işyerlerinde çalışarak uygulamalı olarak hazırlanacaklar.  4 yıllık fakülte ve yüksekokulların 8. yarıyılında, iki yıllık meslek yüksekokullarının ise 4. yarıyılında iş hayatının inceliklerini ve zorluklarını yaşayarak, deneyerek öğrenecekler. Diğer yandan MÜSİAD İzmir üyeleri de Manisa Teknokentin sunduğu ar-ge imkan ve desteklerinden yararlanacak.
Protokol töreninde konuşan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Mıynat, Türkiye'de iş dünyasının çeşitli aktörlerinin paydaş olarak eğitim sürecine katılmaları yoluyla eğitimde teori ile pratik arasındaki açığın kapatılabileceğini ümit ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Mustafa Mıynat, "Uygulayarak öğrenme, teorinin pratiğe aktarılması, gençlerin dinamizminden yararlanma ve iş atmosferini soluyarak öğrencilikten çalışma hayatına aşamalı geçiş, bu eğitim modelinin yararları olacaktır" dedi.
MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü ise üyelerinin, üniversiteden yeni mezun olmuş öğrencilerin yeterli teorik bilgiye sahip olsalar bile, iş yerine giriş aşamasında uygulamada sıkıntı yaşadıklarını sık sık dile getirdiklerini belirtti. "Dolayısıyla İş Yeri Uygulama Eğitimi Projesi; hem gençlerin çalışma yaşamına uyarlanması açısından, hem de ülkemizin gençlerine sahip çıkması adına çok önemli bir adım olarak değerlendirilebilir" diyen Ülkü, projenin ülke ekonomisinin geleceğinin teminatı olan donanımlı insan kaynağı oluşturmada güzel bir örnek olabileceğini söyledi. Ümit Ülkü, Teknokent konusunda da üyeleriyle kapsamlı bir değerlendirme yaptıktan sonra üniversite gibi kapsamlı ve entelektüel kapasitesi yüksek bir ortamın sunduğu fırsatların, artı değere dönüştürülmesi konusunda somut adımlar atacaklarını belirtti.
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Türk ise, özellikle teknik alanlarda geçen yıllarda kısmen başlayan iş yeri uygulama eğitiminin, öğrencilerin iş bulma fırsatlarını artırdığını söyledi. Mühendislik ve teknikerlik düzeylerinde insan kaynağı oluşturmak için uygulama yönünü de öne çıkarmak suretiyle, ülke sanayisinin kazanımlarını ve teknoloji geliştirme esnekliğini artırmayı hedeflediklerini belirtti.
Toplantıda kapsamlı bir Teknokent sunumu yapan Genel Müdür Prof. Dr. Hüseyin Aktaş ise sadece eğitim iş birliği açısından değil, ileri teknolojilere yönelik ortak ar-ge faaliyetleriyle de üniversite sanayi iş birliğinin çeşitlendirilerek perçinlenmesi gerektiğini vurguladı. Geleceğin endüstri 4.0 teknolojilerine Türk sanayisinin uyarlanması için, birlikte projeler geliştirme çağrısında bulunan Aktaş, "Günümüzün jenerik teknolojileri, artık eski tip ar-ge modelleriyle üretilemez. Bu yüzden sektörel kümelenmeleri temel alan teknoloji ekosistemleri üretmek gerekir. Bu noktada Teknokentimizin sunduğu fırsatları birlikte değerlendirelim" dedi.
Ayrıca Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi adına söz alan ve merkez faaliyetlerini kapsamlı bir biçimde tanıtan Merkez Müdürü Doç. Dr. Mahmut Karğın, "Eğitim, okul sıralarında başlayıp biten bir süreç değildir. Özellikle günümüzde hayat boyu öğrenme, hem kişisel hem de kurumsal rekabetin ana koşulu oldu. Bu ön kabulden hareketle, MÜSİAD üyelerinin ve üye firmaların çalışanlarının Merkezimiz tarafından yürütülen eğitim programlarından yararlanmaları gerekir. Biz öğrencilerimizi yetiştirip iş dünyasına öylesine terk etmiyoruz. Becerilerini geleceğe uyarlamaları için sürekli bir eğitim çabası ile üretkenliklerini kesintisiz olarak tazeliyoruz. İmkânlarımızdan yararlanmanızı bekliyoruz" dedi.