Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi'den Dünya Kadınlar Günü Kutlaması

Üniversitemizde "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" nedeniyle bir kutlama programı düzenlendi. Dumanlıdağ Restoranda, kadın çalışanların katılımıyla gerçekleşen programa; Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya ve Prof. Dr. Birol Kovancılar ile Genel Sekreterimiz Ali Emirosmanoğlu katıldı.
Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde üniversitemizde çalışan kadın personelimiz ile bir arada olmaktan çok mutlu olduğunu ifade ederek, herkesin Dünya Kadınlar Gününü kutladı ve karanfil takdim etti.

"Allah insanı iki ayrı cins olarak ama birbirini tamamlamak üzere yaratmış."
Prof. Çelebi, "Her yıl burada Dünya Kadınlar Gününü sembolik olarak kutluyoruz. Tabii bugünün sembolik olmanın ötesinde bir anlamı var. Meseleye sadece cinsiyetçi bir bakış açısıyla bakmak çok doğru değil. Erkek ve kadın olarak bakmak yerine, her şeyden önce insan olarak değerlendirmek gerekir.
Kadınların haksızlıklara uğradığını, baskı altında kaldığını görüyoruz. Allah insanı iki ayrı cins olarak ama birbirini tamamlamak üzere yaratmış. Her ne kadar fiziksel ve duygusal anlamda farklılıklarımız olsa da bu durum yapılan haksızlıkların, zulmün bahanesi ya da gerekçesi olamaz. Maalesef bu geçmişte de modern zamanda da yaşanmış ve yaşanıyor. Bakınız Allah, Kuran-ı Kerim'de insana erkek ve kadın olarak hitap etmiyor. 'Ey insanlar' diye hitap ediyor. Bir cinsiyetçi yaklaşım kesinlikle yok. Buna en güzel örnek Peygamber Efendimizin hayatında var. Cahiliye döneminde ezilen, hor görülen kadına hak ettiği değeri vererek, onu erkeklerle eşit şartlara taşıyıp değerini gösteriyor. Kendini ve Rabbini bilen insan, kendisiyle eşit yaratılmış bir varlığa haksızlık yapamaz. Fiziki üstünlüğünü bu şekilde kullanamaz" dedi.
"Kadın sevginin, merhametin, şefkâtin, sabrın, fedakârlığın timsalidir."
Bu sorunun, kendimizi bilmekle alâkalı olduğunu vurgulayan Çelebi, "Dikkat çekilmesi adına bugünleri kutluyoruz. Kutluyoruz ama bugün hâlâ kadına karşı şiddet, çocuğa karşı şiddet haberlerini görüyoruz. Kadın erkekle eşittir ama sahip olduğu güzel üstünlükler vardır. Kadın sevginin, merhametin, şefkâtin, sabrın, fedakârlığın timsalidir ve yaradılış özelliği nedeniyle erkeğe göre sorumlulukları çok daha fazla olmuştur. Kadının kucağında çocuk vardır ama işinin başındadır. İşte bu kadına bir üstünlük ve bir değer kazandırıyor. Bizim örneğimiz Peygamberimizdir. Kendi işini eşine yüklememiş, ev işlerinde de yardımcı olmuştur. Bunları bildiğimiz halde, tarihin her döneminde kadına karşı haksızlıklar yapılmış ve yapılmaya devam ediyor. Bu sorunun giderilmesi için kadına yönelik pek çok çalışma var. Kadının iş hayatına girmesi, eğitim seviyesinin yükseltilmesi gibi çalışmalar yapılıyor. Bu sıkıntıları gidermenin tek yolu; sevgidir, insanı, hayvanı, tabiatı sevmektir" diye konuştu.

"Sevginin, mutluluğun ve paylaşmanın egemen olduğu bir dünyayı hep birlikle inşa etmeliyiz."
Yaratılanı yaratandan ötürü sevmemiz gerektiğini ifade eden Prof. Çelebi, "Ancak o zaman bizlere verilen gücü haksız biçimde kullanmayız. İnşallah sevginin, mutluluğun, paylaşmanın egemen olduğu bir dünyayı hep birlikle inşa ederiz. Herkes kendinden başlayarak bu konuda gayret gösterecek, bir yerde bir haksızlık olduğunda başını çevirmeyecek. Gördüğümde üzülüyorum. Kadın sokakta şiddete maruz kalıyor ama çevrede bir duyarsızlık var. Burada sorun çok daha derinde ve temelde. Nerede bir haksızlık varsa sorumluyuz. İnsana düşen görev; kime karşı ve ne şekilde olursa olsun, eliyle ve diliyle haksızlığa, adaletsizliğe karşı çıkmaktır. İnsan olarak bizlerin güzellikleri, mutlulukları canlandırmamız gerekir. Daha güzel bir dünya, ancak sevgi dolu ve cesur insanlarla mümkün olacak" dedi.

"Kadına ve çocuğa yapılan haksızlık, şiddet, ötekileştirme ve ikinci plana itmeyi hep birlikte bitireceğiz."
İyi insanlara çok iş düştüğünü dile getiren Prof. Çelebi, "Hem kadın olarak, hem erkek olarak iyi insanların sayısını artırmak lazım. Ben her zaman söylüyorum, keşke biz böyle günleri kutlamak durumunda kalmasak. Neden erkek ya da kadın ayrımı yapıyoruz. Herkes, Allah'ın önünde eşittir. Kadına ve çocuğa yapılan haksızlık, şiddet, ötekileştirme, ikinci plana itmeyi hep birlikte bitireceğiz. Hepinizin Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum. Geleceğimiz aydınlık olsun. Hayatımızda eşitlik ve adalet hâkim olsun. Bize düşen, bu yönde sürekli bir çaba içinde olmaktır. Hepinize çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Ardından Öğr. Gör. Harun Baki'nin piyano dinletisi eşliğinde ikramda bulunuldu. Toplantı, Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi'nin tüm konuklara çiçek takdim etmesiyle sona erdi.

link