Manisa Celal Bayar Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Dünya Su Günü kapsamında “Suyumuz Bitiyor Farkında mısınız? Evsel ve Kurumsal Su Verimliliği” konulu konferans düzenlendi.
Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde gerçekleşen programa Rektör Prof. Dr. Rana Kibar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Çetin, Prof. Dr. Kadir Ay, akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Vedia Nuket Tirtom yaptığı açılış konuşmasında, Dünyada suyun giderek artan önemine binaen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı ile 1995 yılından itibaren her yıl farklı bir tema ile 22 Mart gününün dünya su günü olarak kutlanmasına karar verildiğini ifade ederek bu yılın temasının ‘Barış için sudan faydalanmak’ olduğunu söyledi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Yüksek Gıda Mühendisi Aysan Soylu, Türkiye'nin su tablosu, alınan önlemler ve uzmanların tasarrufa yönelik önerilerini paylaşarak “Dünyanın 4’te 3’ünün sularla kaplı olduğunu, bunun yüzde 97,5’inin de tuzlu sulardan oluştuğunu düşünürsek, su anlamında bir problemimiz olmadığını söyleyebiliriz. Ancak küresel su varlıklarının sadece yüzde 2 buçuğu teorik olarak tatlı sulardan oluşmakta. Ancak bunun kullanılabilir olanı sadece 3’te 1’i” dedi.
31 Ocak 2023’te Emine Erdoğan himayelerinde Türkiye’de su verimliliği seferberliğinin başlatıldığını ifade eden Soylu, “Tarımsal sulama, dünyanın tatlı su kaynaklarının en büyük tüketicisi konumundadır. Türkiye'de suyun yüzde 77'i tarımda kullanılıyor. Tasarruf için tarımda vahşi sulama yerine modern sulama yöntemleri öneriliyor. Bir damlası dahi boşa harcanamayacak kadar değerli. Ancak bilinçsiz tüketimle tonlarcası heba oluyor. Tüm dünyada su ile ilgili tehlike çanları çalarken, Türkiye de bu vahim durumdan payını alıyor” ifadesini kullandı.
Suyun ülkeler açısından adeta bir güvenlik meselesi haline geldiğinin altını çizen Soylu, “Ülkemiz Akdeniz Havzası'nda yer alması nedeniyle küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler içinde yer alıyor, azalan yağış miktarı, küresel iklim değişikliğinin tüm olumsuzluklarına rağmen bilinçsizce yapılan su tüketiminin etkisi yüksek” diye konuştu.
Program katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasının ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.