15 Temmuz hain darbe girişiminin 7. yıl dönümünde şehitleri hatırlamak, gösterilen direnci, birlikteliği ve iradeyi belleklerde taze tutmak amacıyla, MCBÜ Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Dilmaç’ın kişisel suluboya eserlerinden oluşan “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü”” konulu serginin açılışı gerçekleşti.
Ülkenin bölünmez bütünlüğüne tehdit oluşturan her türlü terör eylemi ve oluşumlarına karşı birlikte mücadele etme refleksine sahip bir millet olabilmenin yanı sıra, bu tip hain girişimlerin önüne sanatsal bir duruşla da duvar örülebileceğini anlatmak isteyen bu sergi, mücadelenin ve bir arada olmanın farklı bir biçimini de gözler önüne sermektedir.
Rektörlük Fuaye Alanında düzenlenen serginin açılışına, Rektör Prof. Dr. Ahmet Ataç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Kazaz, Prof. Dr. Ramazan Gökbunar, Genel Sekreter V. Doç. Dr. Bora Canbula, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Fehmi Bardak, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.
Sergi açılışında Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Dilmaç; “Vefat eden şehitlerimize yüce Allah’tan rahmet, gazilerimize de şükran ve minnet duygularımızı tekrarlıyoruz. Demokrasi nöbetimizin bitmediğini, iç ve dıştaki dost ve düşmanımıza bir kez daha hatırlatmak adına bu etkinliği yapmış bulunmaktayız. Sergimiz on iki tane sürreal resim çalışmasından oluşmaktadır.” açıklamalarında bulunarak gelen davetlilere teşekkür etti.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Ataç ise; “15 Temmuz’u sadece askeri bir kalkışma, hain bir davranış ya da baş kaldırış olarak görmemek lazım. Hem askeri hem siyasal hem de eğitim noktasında değerlendirip 15 Temmuz ruhunu yaşatmak gerekir. Bu ruhu unuttuğumuz zaman, tekrar 15 Temmuz’lara muhatap olacağımızı hatırlamak, ibret alınmayan tarihin tekerrürden ibaret olup bu tür olaylara gelecek neslin de muhatap olmaması için üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor.
Bu bağlamda özellikle akademi olarak, 15 Temmuz’un sosyal, siyasal askeri ve eğitim yönünün anlatılmasını, bu hain kalkışmanın milletin yüreğine indirilen hançerin unutturulmadan bir daha tekerrür etmemesi için sanatsal faaliyetlerle de ifadesini önemsiyoruz.” dedi.
Ataç; “Serginin açılışına katkı sağlayan ve sergiyle bugün bizi bir araya getiren çok kıymetli dekanımıza bu olaya şahitlik eden siz değerli öğretim üyesi arkadaşlarıma da yürekten teşekkür ediyorum. En büyük temennimiz başta ülkemiz olmak üzere dünyanın hiçbir yerindeki ülkelerde yaşayan insanların demokratik tercihlerine ipotek konmasın, akılları kiraya alınmasın, milli manevi duyguları, dini duyguları suistimal edilmesin. Allah bir daha bizlere 15 Temmuz’lar göstermesin.
Bu vesileyle vefat eden ve burada bulunmamızı sağlayan iki yüz elli beş şehidimize Allah’tan rahmet diliyorum. Gazilerimize sağlıklı, güzel yaşam temenni ediyorum. Hepinizi bu süreçte bizleri yalnız bırakmadığınız için de yürekten teşekkür ediyorum. Sergimiz hayırlı, uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.