Endüstriye Yönelik Mühendis Adayı Yetiştirme Programı Protokolü İmzalandı

İlan Tarihi:19.05.2023 14:35:00
Güncelleme Tarihi:19.05.2023 14:38:00
 

Üniversitemiz İstihdam ve Kariyer Koordinatörlüğü tarafından başlatılan Endüstriye Yönelik Mühendis Adayı Yetiştirme Programı ile büyük Sanayi desteği elde edilmiş olup, ilk faz olarak Lisans seviyesindeki (3. ve 4. Sınıf) öğrencilerimizin, uzaktan eğitim döneminde yaşadıkları teorik bilgi ve pratik deneyim eksikliklerini azaltmak, teorik bilgilerin sahadaki pratik uygulamalarını tanıtmak, işyeri tecrübesi kazanmalarını sağlamak, spesifik mühendislik ve teknoloji alanlarında işbirliği ve etkileşim faaliyetlerinde bulunmalarına katkı sunmak amaçlanmıştır.

Program kapsamında ilk olarak İmalat Yöntemleri temel alınmış olup Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ile Endüstri Mühendisliği temelinde gerçekleştirilecektir. 12 hafta boyunca haftanın 2 iş günü farklı işletmelerde sürecek olan eğitime aşağıdaki işletmelerimiz dahil olmuştur:

-Döküm Yöntemi ile İmalat : Dikkan Group- Dikkan Gemi ve Endüstriyel Vana Sanayi Ticaret A.Ş.

-Talaşlı İmalat : Manisa Kalıp ve Makina Üreticileri Birliği MAKİM-Tekno-mold A.Ş.

- Sac Metal Şekillendirme ile Üretim-Kalıpçılık : Sarıgözoğlu Hidrolik Makina ve Kalıp San. A.Ş.

- Plastik enjeksiyon ile Üretim-1 : Sertur Plastik San. ve Tic. Ltd. Şti.

- Plastik enjeksiyon ile Üretim-2 : Teknikaplast A.Ş.

- Soğuk Dövme ile Bağlantı elamanı Üretimi : Norm Holding-Norm Cıvata San. A.Ş.

- Soğuk Dövme Otomotiv Yedek Parça Üretimi : EKO Grup Şirketleri-Eko Forging

- Sıcak Haddeleme ile Üretim : Kocaer Çelik San. A.Ş.

- Sıcak Dövme ile Üretim : İzeltaş İzmir El Aletleri San Tic A.Ş

- Kaynaklı imalat : Sarıgözoğlu Hidrolik Makina ve Kalıp San. A.Ş.

- Eklemeli İmalat : Manisa Teknokent-AKÜM

-İmalat Yöntemleri ve Sayısal Simulasyon : NETFORM Mühendislik

İlk ders 24.05.2023 – 25.05.2023 tarihlerinde Dikkan Group’ta gerçekleştirilecektir. Başvurular 15.05.2023-20.05.2023 tarihi arasında https://ika.mcbu.edu.tr/ adresinde tamamlanacaktır.

İşletmelerimizin üst düzey yöneticilerinin katılım gösterdiği program protokol imza törenine; Rektörümüz Prof.Dr. Ahmet Ataç, Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof.Dr. Ahmet Türk, Makine Mühendisliği bölüm Başkanımız Prof.Dr. Nurşen Saklakoğlu, Endüstri Müh. Bölüm Başkanımız Doç.Dr. Mehmet Ali Ilgın, ÜSİTEM Müdürü Doç.Dr. İrem Deniz Can ve İstihdam ve Kariyer Koordinatör Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Anıl Başaran katılım göstermiştir.

Programı tanıtımı ve faaliyetler ile ilgili bilgilendirme sunumunu gerçekleştiren İstihdam ve Kariyer Koordinatörü Prof.Dr. Osman Çulha, Üniversitemizdeki İşletmede Mesleki eğitim modelini, programın amaç ve hedeflerini ile haftalık program planını açıklamıştır.

Rektörümüz Prof.Dr. Ahmet Ataç; Üniversitemizin uyguladığı 7+1 eğitim sistemi ve kazanımları ile öğrencilerimizin istihdam edilebilirliklerinin her geçen yıl artış gösterdiğini, nitelikli istihdam isteğine karşılık yeni modeller araştırıldığını ve YÖK’ün bu konuda yeni politikalar geliştirmekte olduğunu ifade etmiştir. Üniversitemiz Araştırma altyapısı ve Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile, Bölgedeki sanayi kuruluşlarına çözüm ortağı olma yolunda hızla ilerlendiğini, mezunlarımızın da bölgede tercih edilir seviyeye gelmesi için gerekli kalite, akreditasyon ve pratik deneyim faaliyetlerini son derece önem verildiğini katılımcılar ile paylaşmıştır.  Katma değer yaratmak ve rekabet avantajı sağlamak için yapılan teknoloji transferinin ve yatırımların tek başına yeterli olmadığı, nitelikli istihdam ile desteklenmediği taktirde gerekli faydanın alınamayacağı yönünde örnekler ile açıklama yapan Rektörümüz, program verdikleri gönüllü destek için tüm işletmelere teşekkür etmiştir.

Kocaer Çelik San. İnsan Kaynaklarından sorumlu Genel müdür yardımcısı Taylan Ay; mesleki eğitimin önemini, sahada yeni mezunların karşılaştığı pratik deneyim sorunlarını, salgın nedeni ile İnsan kaynaklarının da politika değişikliğine gittiğini ifade ederek, programa destek verdiklerini ifade etmiştir. Özellikle 7+1 uygulamasındaki Üniversitemiz başarısından bahsederek, bu uygulamanın devamını bu gibi programlarla da geliştirilmesini talep etmiştir. Norm Holding Üretim İş Birimi Direktörü Birol Durdu ve Yetenek Gelişim Müdürümüz Funda Palamutçu ise Şirketlerinin mesleki eğitime verdiği önemi, Endüstri Meslek Lisesi ve altyapısı, Üniversitelerdeki MYO ve şirketlerin ara eleman probleminden bahsederek 3+1 uygulamasının da en az 7+1 sistemi kadar değerli olduğunu, bu iş birliğinin bir ilk olacağınız ve uzun soluklu gelişim programları ile faaliyetlerine devam edeceklerini ifade etmiştir.

Programın başlamasına önemli derecede destek veren NetForm Mühendislik Kurucu ortağı Mert Aygen, programın öğrenciler için öneminden, salgın döneminde uzaktan eğitimde olan teknik bölümlerin yaşamış olduğu dezavantajlardan bahsederek, sanayinin ihtiyacına yönelik mezun yetiştirmenin ve gelecek üretim teknolojilerini benimsemiş ve sahada az da olsa tecrübe etmiş mezunların bir adım önde olduklarını ifade etmiştir.

Sarıgözoğlu Fabrika Müdürü Zafer İpek, işletmelerdeki çıraklık eğitim merkezleri gibi Meslek yüksekokulu statüsündeki yapılara geçilmesi yönünde tavsiye bilgisi vermiş olup, saha uygulamalarının sanayici için değerli olduğu, sahada rekabet ve katma değerin ancak pratik deneyim ve teorik bilginin harmanlanması ile gerçekleştiğini ifade ederek programın başarılı olması için her türlü desteği vereceklerini ifade etmiştir.

Programa gönüllü olarak katılan öğretim üyelerimiz ise uzmanlık alanlarındaki konularda işletmelerin üretim sahalarında teorik ders anlatımı ile destek olacaklardır. Bu şekilde öğretim üyelerimizin de sanayi alanında iş birliği yapması ve sahadaki teknolojileri yerinde deneyimlemesi sağlanacaktır. Ar-Ge, Teknoloji geliştirme ve İnovasyon faaliyetleri ile birlikte günümüzde insan kaynakları yönetimi ve organizasyonların gereksinimlerinin değişimine bağlı olarak yeni unvanlar ve mesleklerin ortaya çıkması bu tür programlardan elde edilecek çıktılar ile desteklenecek olup Öğretim planlarının güncellenmesi, tematik olarak mekatronik, yazılım, enerji, Donanım gibi alanlarda benzer programların başlatılması yönünde fikir alışverişinde bulunulmuştur.

 

  

 


1471 görüldü.    0 Paylaşıldı
GR1B1211 GR1B1193 GR1B1212 GR1B1203 GR1B1220 GR1B1216 GR1B1280a
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1471
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası
EgeKAF - Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kariyer Fuarı Ege Bölgesi Kariyer Fuarı EgeKAF - Ege Bölgesi Kariyer Fuarı EgeKAF Etkinlik Detayları EgeKAF Etkinlik Detayları