MCBÜ Hafsa Sultan Hastanesi’nde KOAH Hastalığına Dikkat Çekildi

İlan Tarihi:17.11.2023 16:26:00
Güncelleme Tarihi:17.11.2023 16:26:00
 

MCBÜ Hafsa Sultan Hastanesi’nde, KOAH’a ilişkin temel bilgi ve farkındalık oluşturabilmek adına muayene işlemi için gelen bireyler ve yakınlarına nefesten karbon monoksit ölçümü yapan bir cihaz desteği ile broşür ve afişlerden oluşan bilgilendirmeler gerçekleştirildi.

Poliklinik girişinde gerçekleşen bilgilendirme çalışmasında, İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim elemanları, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ve Manisa İl Sağlık Müdürlüğü sağlık personeli hazır bulundu.

Nefesten karbon monoksit ölçümü yapan cihaz ile Hafsa Sultan Hastanesi solunum fizyoterapisti Seçil Sarı tarafından yapılan ölçümlerde risk grubunda çıkan kişiler Göğüs Hastalıkları Polikliniğine yönlendirildi. Bununla beraber İç Hastalıkları Hemşireliği Alan Bilgisi Uygulaması dersi kapsamında intörn öğrenciler tarafından da hastaneyi başka sağlık problemlerine bağlı olarak ziyaret eden hasta ve yakınları için konu hakkında hazırlanmış olan broşür ve afişler aracılığıyla, bilgilendirmede bulunuldu.

KOAH’a ilişkin hazırlanan afiş ve broşürlerde yer alan bilgiler ise şöyle sıralandı; “KOAH [Kronik (Müzmin) Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı] genellikle zararlı toz ve gaz maruziyeti ve/veya yetersiz akciğer gelişimine neden olan faktörlerin etkisiyle ortaya çıkar. Hava yolları ve/veya hava keseciklerinde gelişen yapısal bozukluklar sonucu, kalıcı solunumsal yakınmalarla birlikte nefes alıp vermede zorluk ile karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. Eşlik eden hastalıklar ve alevlenmeler hastalığın seyrini kötü yönde etkilemektedir

KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü her türlü tütün dumanına (sigara, nargile, puro, elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri gibi) maruziyettir. Pasif olarak tütün dumanına maruziyet de KOAH gelişimine katkıda bulunmaktadır.  Akciğer gelişiminde yetersizlik ile ilişkili hasta faktörleri (düşük doğum ağırlığı, çocuklukta sık geçirilen solunum yolu infeksiyonları), sağlığın sosyal belirleyicileri olarak bilinen birey ve toplumun sağlık durumlarını etkileyen ekonomik ve sosyal değişkenler, iç ortam hava kirliliği de diğer risk faktörlerindendir.

KOAH’ta en sık görülen yakınmalar öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı olgularda yorgunluk hissidir. KOAH'ın tanısı, basit ve ağrısız bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konulabilir.

KOAH hastalarının grip ve zatürre aşılarını yaptırması ve nefes yoluyla alınan ilaçlarını düzenli olarak kullanması gerekir. Bu tedavilerin yanı sıra hastaların sağlıklı beslenmeleri, fiziksel aktivitelerini yapmaları ve gerektiğinde pulmoner(akciğer) rehabilitasyonu hizmetlerinden faydalanılması günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlar.

Akciğerleri sağlıklı tutmak ve sağlıklı nefes alabilmek için; Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın, düzenli ve dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın, soluduğunuz ortam havasını temiz tutun, maskenizi takın, yaş grubunuza uygun aşınız olun.”


1431 görüldü.    0 Paylaşıldı
GR1B9156 GR1B9180 GR1B9174 GR1B9164
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1431
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası