EN

 MCBÜ Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ersen Aydın Yağmur Yeni Bir Akrep Türü Keşfetti

İlan Tarihi:10.10.2024 16:04:00
Güncelleme Tarihi:10.10.2024 16:09:00
 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksekokulu Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ersen Aydın Yağmur Güney Avrupa, Balkanlar ve Türkiye’de geniş bir yayılımı olan Euscorpius cinsine ait yeni bir akrep türü keşfetti.

Türkiye akreplerinin sistematiği ve faunası üzerinde çalışmalar yapan Prof. Dr. Ersen Aydın Yağmur tarafından Konya Beyşehir ilçesinde saha çalışmaları sırasında toplanan ve yapılan laboratuvar incelemeleri sonucunda yeni bir tür olduğu tespit edilerek tür tanımlaması yapılan bu yeni türe, “Euscorpius gulhanimae” adı verildi.

Keşfedilen yeni tür ile Türkiye’de bilinen akrep tür sayısı 49’a, Euscorpius cinsine ait tür sayısı ise 17’e yükselmiş oldu. Yeni türün vücudunun açık sarı, chelasının kırmızımsı ve kuyruğunun da kahverengi olması ve patellasındaki trichobothri (kaideli uzun kıl) sayısının cins için en yüksek sayıda olması cinsi diğer türlerinden ayırıyor.

Çalışma ile ilgili makale ABD'de akrepler üzerine yayın yapan ve bu alanda özelleşmiş tek bilimsel dergi olan saygın bilim dergisi "Euscorpius"da yayımlandı.

21 yıldır Türkiye ve çevre ülkelerin akrep türleri ve faunası üzerinde araştırmalar yapan Prof. Dr. Yağmur Türkiye’nin her bölgesinde saha çalışmaları yaptığını belirterek keşif süreci hakkında şunları söyledi;

"Tanımladığım bu yeni türe ait örnekleri yaptığım saha çalışmalarım sırasında Konya ilinin Beyşehir ilçesinde Dedegöl dağının eteklerinde bulunan çamlık bir bölgede ve Beyşehir Gölü içinde bulunan Hacıakif adasında buldum. Yaptığım laboratuvar incelemeleri sonucunda Euscorpius cinsine dahil tanımlanmamış yeni bir tür olduğunu belirledim. Bu yeni tür vücudun iki renkli olması ve patellasındaki trichobothri sayısının en yüksek olması ile Euscorpius cinsini bilinen bütün türlerinden ayrılıyor.”

Ayrıca bu türün zehrinin zayıf olduğu ve insan sağlığı açısından bir tehlikesi bulunmadığını ifade eden Prof. Dr. Yağmur, “Bu yeni türün adını, çalışmalarıma verdiği destek ve katkılardan dolayı eşim Gülhanım Yağmur’a ithaf ederek, ‘Euscorpius gulhanimae’ olarak isimlendirdim” dedi.


809 görüldü.    0 Paylaşıldı
_DSC4522ssssss _DSC4522sssss
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
809
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası