V. Ulusal Üniversite-Sanayi İş birliği, Ar-Ge ve İnovasyon Kongresi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Araştırma, Girişimcilik ve Yenilikçilik Koordinatörlüğü, ÜSİTEM, Manisa Teknokent ve Manisa Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri İş birliği Platformu (MATİP) tarafından Kocaer Çelik San. A.Ş. destekleri ile gerçekleştirildi.
Kongrenin açılış oturumuna; Manisa Valisi Enver Ünlü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, Rektör Prof. Dr. Rana Kibar, Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, Manisa Organize Sanayi Bölgesi adına Aziz Meydan ve Nihat Akyol, Senato Üyeleri, Merkez Müdür ve Yardımcıları, Manisa Teknokent Yönetim Kurulu Üyeleri, ÜSİTEM Yönetim Kurulu Üyeleri, Protokol Mensupları, Girişimciler, Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Yetkilileri, Akademisyen ve Öğrenci Kulüplerimiz katılım gösterdi.
Düzenleme Kurulu adına açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Osman Çulha, bu yıl beşincisini düzenlenen Ulusal Üniversite Sanayi İş birliği Ar-Ge ve İnovasyon Kongresi kapsamı, faaliyetleri, programı ve bu yıl ilk defa düzenlenecek fakat geleneksel hale gelmesi planlanan kongre ödülleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Prof. Dr. Çulha; “Kamu-Üniversite İş birliği, Araştırma Altyapısı İş birliği, Üniversite-Sanayi İş birliği Projesi, Fikri-Sınai mülkiyet Hakları ve Girişimcilik alanında gerçekleşen ödüllerde, son 3 yıl içinde Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Proje Koordinasyon Birimi, Fikri Sınai Mülkiyet Hakları Komisyonu, Deneysel Fen bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi ve İlgili Fakülte-MYO’lardan gelen veriler baz alınmıştır. Bu ödül kategorilerin sanayi iş birliğine dayalı proje, patent, test-analiz ve araştırma altyapısı ile teknoloji geliştirme bölgesinde şirket kurarak Ar-Ge faaliyeti gerçekleştiren tüm kategorilerde toplam 50 akademisyen ve ortağı işletme ödüllendirilmiştir.” açıklamalarında bulundu.
Manisa Organize Sanayi Bölgesi adına açılış konuşmalarını gerçekleştiren Aziz Meydan ise 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde, ülkemizde kurulan ikinci Organize Sanayi Bölgesi olarak faaliyetlerine devam eden Manisa organize sanayi bölgesinin mevcut durumu, sanayi varlığı, ülkemizin sosyo ekonomik gelişimine olan katkısı ile teknolojiyi, yenilik, dijital dönüşüm, yüksek katma değerli sektörler olan havacılık uzay gibi alanlardaki şirket yatırımları ile ülkemizde fark yaratan Organize Sanayi Bölgesi olmalarını sağlayan yenilikçilik ve girişimcilik odaklı yeni yüzyıl hedeflerinden bahsetti.
Rektör Prof. Dr. Rana Kibar Kongre açılış konuşmasında; Üniversitemizin bölgesel Ar-Ge ve Yenilik ekosistemindeki yeri ve katkıları, sektöre sunmuş olduğu araştırma altyapısı ve proje işbirlikleri, teknoloji geliştirme bölgesinde yer alan girişimcilere sağlanan hizmetler ve sağlanan destekler, akademisyen ve öğrencilerimize yönelik programlar hakkında bilgiler vererek, üniversite sanayi işbirliği faaliyetlerinin bu tip kongrelerle çok daha sıkı, sürdürülebilir, gelecek nesillere çıktı üretecek faaliyetleri başlatacak, yeniliğe dayalı katma değer yaratma potansiyeline sahip bildiri sunumları sayesinde akademisyen, öğrenci ve girişimcilerin etkileşimlerinin artacağını vurguladı. Üniversitemizi ulusal ve uluslararası bazda, daha rekabetçi, işbirlikçi ve somut hedefler ile sanayi ihtiyaçlarına yönelik olmak üzere araştırma altyapı yatırımları, insan kaynağı gelişimleri, kariyer programları ve proje ortaklıkları esasında, sahada çok daha fazla yer alarak temsil edecekleri açıklamalarını kaydeden Rektör Prof. Dr. Rana Kibar, kongreye katılım gösteren tüm araştırmacı, tasarımcı, yazılımcı, girişimci, akademisyen ve öğrencilere başarı dileklerini iletti.
V. Ulusal Üniversite-Sanayi İş birliği, Ar-Ge ve İnovasyon Kongresi’nde yer alan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde bu yıl beşincisi düzenlenen kongreye katılan, bildiri sunan davetli, konuşmacı ve panelist olarak yer alan tüm katılımcılara başarı dileklerini ileterek kongrenin başta Manisa ve ülkemiz olmak üzere çıktıları ile katma değer, yenilik ve Ar-Ge temelli ihracat ve üretimi destekleyen iş birlikleri ortaya çıkarmasını temenni etti. Konuşmasında araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yer veren Dr. Çetin Ali Dönmez, bir projeye başlama veya tanımlama sırasında ilk olarak; Problemlerinin /ihtiyacın ortaya konması, İhtiyacın güdülenmesi ya da ortaya çıkarılması, yaratıcı fikirlerin geliştirilmesi, fikirlerin inovasyon sürecine eklemlenebilmesi için stratejilerin belirlenmesi, ekip çalışması ve projenin tamamlanması ya da başarısız olunması konularında bilgiler vererek, kariyerindeki örneklerle dinleyicilerin girişimcilik, araştırma ve geliştirme faaliyetleri, yenilik ve icat çıkarma konusunda atılgan olmaları gerektiği hususlarına dikkat çekti.
Manisa Valisi Sayın Enver Ünlü ise; “Bölgemizdeki üniversite sanayi iş birliği faaliyetleri, girişimcilik, teknoloji geliştirme ve ekosistemdeki aktörlerin iş birliği ve etkileşim halinde kalmalarını sağlamak amacıyla önemli bir etkiye sahip olan bu tür kongreler sayesinde, bölgemiz için sosyo ekonomik gelişime katkı verecek yenilikçi çıktıların elde edilmesi mümkün olabilecektir.” İfadelerini kaydederek “Teknoloji geliştirme bölgesi yani Manisa Teknokent ve Ar-Ge ve Tasarım merkezleri ile üniversitemiz akademisyenleri ve öğrencilerinin bir araya gelerek oluşturacakları proje bazlı yenilik çalışmaları, ekip ruhuyla tamamlanan iş birliği faaliyetleri başta bölgemizin gelişimine sonrasında ülkemizin katma değer yaratmasına ve gelişmişlik düzeyinin artmasına destek olacaktır. İlimizin gelişmişlik düzeyinin artmasına katkı sağlayacak en önemli faktör Ar-Ge faaliyetleridir. Ar-Ge faaliyetleri sonunda ortaya çıkacak yüksek katma değerli ürün ve üretim süreçleri, bölgemizin ekonomik gelişmişlik düzeyine ve nitelikli insan kaynağının artışına ve uluslararasılaşma çalışmalarına önemli katkı sunacaktır.” diye konuşarak Cumhuriyetin yeni yüzyılında sanayicimizi, girişimcimizi ve bölgesel yenilik ekosistemini bekleyen gelişmelere hazırlıklı bulunması temennisiyle sözlerini nihayetlendirdi.
Davetli Konuşmacılar; Ufuk Batum Ekosistem: 2033 başlıklı açılış konuşması ile Prof. Dr. İrfan Aslan Tarımda Dijital Dönüşüm ve Akıllı Tarım Uygulamaları, Doç. Dr. Kıvanç Başaran Enerjinin Doğru Kullanımının Önemi ve Fotovoltaik Enerji Sektör Analizi ve Prof. Dr. Oğuzhan Yılmaz Yeni nesil Üretim Teknolojileri: 3D yazıcılar ve Teknoloji tabanlı gelişimleri başlıklı konuşmaları ile girişimci, Ar-Ge ve Tasarım Merkezi yetkilileri, akademisyen ve öğrenciler ile buluştu.
Kongre programında yer alan dört farklı panelde ise; Sürdürülebilirlik ve Sanayinin Yeşil Dönüşümü, Güneş ve Rüzgâr Enerjisine Dayalı Elektrik Üretimi ve Verimliliği, Cumhuriyetin 100. Yılında Bölge Sanayisi ve Yeni Yüzyıl Hedefleri ve 5G teknolojileri ve Nesnelerin İnterneti başlıklı panellerde konusunda uzman 17 panelist yer aldı.
Bölgesel ekosistemin gelişmesine, iş birliği ve etkileşim faaliyetlerinin artmasına, fikri mülkiyet hakları ve ticarileşme çıktısı üreten Ar-Ge ve yenilik çalışmalarının artmasına katkı sunması amacıyla geleneksel hale gelen “Ulusal Üniversite-Sanayi İş birliği, Ar-Ge ve İnovasyon Kongresi”ne katılım her geçen yıl artarak devam ediyor. Bu yıl beşincisi yapılan kongrede, altı farklı oturum beş farklı salonda düzenlendi. Doksan farklı firma tarafından yüz kırk beş bildiri sunumu gerçekleşerek iki gün süren kongreyi bin e yakın kişi ziyaret etti.
Kongre bünyesinde, Manisa Celal Bayar Üniversitesi İstihdam ve Kariyer Koordinatörlüğü İşletmede Mesleki Eğitim ve İsteğe Bağlı Stajdan oluşan bütünleşik Uygulamalı Eğitim sistemindeki öğrenciler için de Mesleki Eğitim Fuarı gerçekleştirilerek toplamda kırk firmanın açtığı stantlar öğrencilerle buluştu.