MCBÜ’de Güçlü Toplumun İnşasında Kadının Rolü Konuşuldu

İlan Tarihi:14.03.2025 16:17:00
Güncelleme Tarihi:18.03.2025 10:18:00
 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle, MCBÜ Siyasi Bilimler Kulübü ve MCBÜ Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi iş birliği ile düzenlenen “Güçlü Toplumun İnşasında Kadını Rolü” paneli, 12 Mart 2025 tarihinde Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panele MCBÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe İlker, Merkezler Koordinatörü Prof. Dr. Umut Kedikli, Engelli Danışma ve Koordinasyon Birimi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özhan Kalaç, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Moderatörlüğünü Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayşe Gönüllü Atakan’ın yaptığı panelde konuşmacı olarak; İş İnsanı ve Türkiye Beyazay Derneği Manisa Şubesi Başkanı Fisun Kumbaracı ile Manisa Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Yasemin Yıldız yer aldı.

Doç. Dr. Ayşe Gönüllü Atakan; kadınlar, kadın hakları ve özellikle kadın emeğinin, akademik ilgi alanının merkezinde yer aldığını vurgulayarak başladığı konuşmasında, “Konuşmama, en sonda söyleyeceğimi en başta söyleyerek başlamak istiyorum. Güçlü kadın, güçlü toplumun temel taşıdır. Günümüzde kadın haklarını ve kadının güçlenmesini farklı perspektiflerden tartışabiliyoruz. Kimimiz bunu bireysel bir bağlamda, temel insan hakları meselesi olarak ele alıyor. Kimimiz ise, toplumu oluşturan en temel yapı olan ailenin daha sağlıklı ve güçlü olması açısından değerlendiriyor. Aslında her iki yaklaşım da aynı yere çıkıyor. Kadın, ülkenin kalkınmasında eşit bir öznedir. Kadınsız kalkınma eksiktir ve aksaktır. Kadın ve erkek birlikte ürettiğinde, birlikte karar aldığında ve yönettiğinde, daha adil ve daha güçlü bir toplum ortaya çıkar. Böyle bir toplumda aile gerçekten bir yuva olur. O yuvada büyüyen çocuklar da ebeveynlerini üreten, paylaşan, sorumluluklarını eşit taşıyan bireyler olarak görür” dedi. TÜİK’in 2024 yılına ait istatistiklerinden veriler paylaşan Atakan, “Kadınların iş gücüne katılım oranı hâlâ %35,8, erkeklerde ise %71,2’dir. Kadınların istihdam oranı sadece %31,3 iken erkeklerde %65,7, kadın milletvekili oranı sadece %19,9, kadın yöneticilerin oranı ise %20,6’dır. Kadınlar erkeklerden 3 kat daha fazla ücretsiz ev içi emek harcamaktadır. Bu veriler bize gösteriyor ki kadın hakları yalnızca yasalarla değil, toplumsal ve ekonomik hayatta da tam anlamıyla hayata geçirilmelidir. Diğer yandan, umutlu olmak için de birçok nedenimiz var. Öncelikle senatosunda 18 kadının yer aldığı ve bir kadın yönetici tarafından yönetilen bir kurumda çalışıyor olmanın bilinciyle konuşuyorum. Bugün burada, iş dünyasından ve sivil toplumdan iki değerli kadın katılımcının varlığı, kadınların artık her alanda daha fazla temsil edildiğini gösteriyor. Kadınlar ürettikçe, göründükçe ve eşit yurttaşlar olarak yol arkadaşlığı yapabildikçe, geleceğe daha güvenle bakabiliriz.

Kadın hakları sadece hukuki düzenlemelerle değil, ekonomik ve sosyal politikalarla da desteklenmelidir. Bugün geldiğimiz nokta önemli, ancak yolumuz hâlâ uzun. Dolayısıyla umut var ve çok yakınımızda. Yeter ki bu kazanımları büyütmeye ve daha ileriye taşımaya devam edelim” ifadelerini kullandı.

Türkiye Beyazay Derneği Manisa Şubesi Başkanı Fisun Kumbaracı; panele iş insanı, mimar ve bir sivil toplum kuruluşu yöneticisi kimliği ile katıldığını, ancak arka plânda anne, evlât ve siyasetçi Fisun’un da var olduğunu dile getirerek başladığı konuşmasında, “Kadınların birden fazla kimliği ve sorumluluk alanı var. Bunaldığımız zamanlar da elbette çok oluyor. Yaşamın her alanında varız. Zaten kadınsız bir yaşam da çok renksiz, adaletsiz ve şefkâtten yoksun olurdu” ifadelerini kullandı. Konuşmasında iş hayatı ve siyasi hayatından da kesitler aktaran Kumbaracı, “Siyaset insan kazanma sanatıdır ve bu nedenle de kadınlar daha başarılıdır. Çünkü biz yaptığımız her işte kalbimizi ortaya koyuyoruz. Ancak karar verici pozisyonlara gelirken işimiz maalesef zorlaşıyor ve pek çok engelle karşılaşıyoruz. Ben her alanda daha çok kadın görmek istiyorum. Donanımlı ve liyakatli kadınlar olarak, iş ve siyaset hayatında erkeklerle eşit sayıda yer almak istiyorum. Hem kendim hem de tüm kadınlar için, tüm gücümle emek vermeye devam ediyorum” dedi. Kumbaracı sözlerini Neşet Ertaş’ın sözleri ile noktalayarak, “Kadınlar insandır. Erkekler ise insanoğlu” şeklinde konuştu. Fisun Kumbaracı ayrıca, cam tavanları konu alan 2011 yılında kaleme aldığı şiirini ilk defa panelde paylaştı. Duygusal anların yaşanmasına neden olan şiir, büyük beğeni topladı. 

Manisa Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Yasemin Yıldız ise, “Ardahanlıyım, 8 çocuklu bir ailedeki tek engelli bireyim ve çocuk felçliyim. Babamın desteği ile okudum. Babam beni at arabası ile her gün taşıyarak bugünlere getirdi. Manisa Belediyesi’nde yıllarca santral memurluğu yaptım ve bulunduğum her alanda başarılı oldum. 1996 yılında kurulan derneğimizde, 2008 yılından bu yana başkanlık yapıyorum. Zoru başarmayı seviyorum. Bedenimde engel var ama ruhumda yok. İki dönem milletvekili adayı oldum. Milletvekili olamadım ama sahalarda asilim. Sanayicilerden dernek binasının yapılması desteğini almayı başardım. Manisa’daki kurum ve kuruluşların da desteği ile derneğimizde bilgisayar kursları başta olmak üzere pek çok proje hayata geçirdim. Her yere kadın eli değmeli, çünkü biz yaptığımız her işte gönlümüzü ortaya koyuyoruz” şeklinde konuştu.

Panel, konukların sorularının cevaplanmasının ardından, konuşmacıların teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ile sona erdi.


553 görüldü.    0 Paylaşıldı
DSC_9615s DSC_8493 DSC_8393 DSC_8368 DSC_8359 DSC_8361 DSC_8397 DSC_8569 DSC_8424 DSC_8510
Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : kurumsaliletisim@cbu.edu.tr - Web: kurumsaliletisim.cbu.edu.tr
553
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası