Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Manisa Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde hayata geçen ve Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan proje kapsamında başvuru yapan vatandaşların istekleri doğrultusunda binaların depreme karşı dayanıklılık tespit çalışmaları başladı.
6 Şubat tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan deprem afetleri sonrasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Manisa Büyükşehir Belediyesi ortak bir protokole imza atarak, Manisa’da bulunan 600 bin konutun deprem dayanıklılık tespit çalışmalarına başladı.
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, 4-6 ay arasında sürecek proje ile ilgili yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek yürütülen proje hakkında bilgi verdi.
Üniversitedeki uzman hocalar, teknik ekipler ve yetkililerin katılımıyla başlayan ilk tespit işlemini değerlendiren Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Bu depremden sonraki süreçte Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi iş birliğiyle ortak protokol düzenleme kararı aldık. 17 ilçe dahil Manisa’da bulunan yaklaşık 600 binin üzerindeki konutun belgelenmesi noktasında bir hizmeti başlatıyoruz. Bugün projenin başlangıcını yapıyoruz. Bu yapmış olduğumuz çalışmalarda 100’ün üzerinde mühendisimiz ve teknikerimize bunların eğitimini aldırdık. Yaklaşık 1 aydır bu eğitimler bilfiil yapıldı. Düzenlemiş olduğumuz yazılım kapsamında program modüllerini de geliştirerek mühendislerimiz ellerindeki tabletlerle bunları çalışmaları sahada yerine getirecekler. Bunları profesörlerimiz, uzmanlarımız belgelendirecekler. Vatandaşlarımıza mevcut binasının hangi donatıda ve ne olabildiği ile ilgili belgeleri sunacağız. Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi olarak başlattığımız proje 4-6 ay arasındaki bir süreci kapsayacak. Sahadaki çalışmalarımızdan hiçbir ücret almadan gerçekleştireceğiz. Önemli olarak bahsetmek istediğim diğer bir nokta, hiçbir şekilde binada karot uygulaması yapılmayacak. Tamamen elektronik olarak demirlerin ve betonların konumu itibariyle yeni teknolojileri ile bu çalışmaları hayata geçireceğiz. Ben şimdiden hayırlı olsun diliyorum, emeği geçenlere teşekkürlerimizi iletiyorum. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç’a teşekkürlerimi iletiyorum. Umarım ki bu alınacak tedbirler ile vatandaşlarımız karot aldırmak suretiyle performans analizini de kendileri gerçekleştirebilecek. Ne yapacaklarına vatandaşlarımız bu belge sonrası karar verecektir. Bu çalışma bir yönden röntgen çekimidir” dedi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, proje ile ilgili olarak aktardığı bilgilerde, “Öncelikle asrın felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet geri kalanlara da sabırlar diliyorum. Deprem felaketi yaşandıktan sonra akademi olarak neler yapabiliriz arayışı içindeydik. Üniversitenin eğitim öğretimin dışında teknik bilgisini beşerî sermaye ile birleştirerek sahip olduğu beyin gücünü kullanması gayesiyle bu çalışmayı başlattık. Çalışmanın temel amacı, karot alma işlemine gelmeden önce binaların röntgeninin çekilerek riskli, az riskli, orta riskli ya da çok riskli şeklinde bir belge verebilmek ve bunu da bir yazılım ile gerçekleştirebilmek oldu. Bu noktada akademik bir ekip oluşturuldu. Tabii ki süreçte İnşaat Mühendisleri Odası’ndan da istifade edeceğiz, bizim hocalarımızdan da.” İfadelerini kaydederek “Saha formatörleri içinde de yaklaşık 1 aydır eğitim verdik. Sahada nasıl çalışacakları ve bu ölçümleri nasıl alacakları ile ilgili. İstiyoruz ki bu noktada yapacağımız tespitler yüzde yüz olmasa bile yüzde 99-98 oranında net bilgiler olsun.” dedi.
Rektör Ataç sözlerine şöyle devam etti; “Akademik bir bakış açısıyla Manisa’nın tüm ilçeleri dahil olmak üzere binaların röntgenleri çekilerek belgelenecek ve bu Türkiye’de bir ilk olacak. Ben, süreçte katkısı olan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Cengiz Ergün’e, Manisa Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Fakültesi Bölüm Başkanımıza ve bu bölümde çalışarak projede yer alan mesai arkadaşlarıma, projeye katkı sağlayacak olan İnşaat Mühendisleri Odası’nın mühendislerine Manisa halkı adına, üniversitem adına teşekkür ediyorum.” ifadelerinde bulundu.