Manisa Celal Bayar Üniversitesi Merkez yerleşkelerinde bulunan çölyak hastası öğrenciler ve çalışanlar için özel diyet menüsü çıkarılmaya başladı. Çölyak hastası olduklarını belirten öğrenciler ve çalışanlar özel diyet yemeği yiyebiliyor. Bu uygulamayla birlikte daha önce yemek konusunda güçlük çeken çölyak hastaları, beslenme programını kendileri düzenlemek zorunda kalmayacak.
30 Aralık 2019 tarihinde çölyak hastası öğrenciler ve çalışanlarla birlikte yemek yiyen Rektör Prof. Dr. Ahmet Ataç, Manisa Celal Bayar Üniversitesinin eğitim kalitesi ve imkânlarını daha ileri seviyeye taşıyabilmek için öğrenciler ve çalışanların bütün sorunlarını dinlediklerini ifade ederek, “Son dönemlerde sıklıkla karşılaşmaya başladığımız çölyak hastalığının önüne geçilmediği takdirde oldukça ciddi sonuçlar doğuran ve yaşam boyu süren bir sağlık sorunu olduğunu biliyoruz. Çölyak hastası öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla her türlü desteği sağlıyoruz. Türkiye’de az sayıda üniversitede sunulan glutensiz yemek hizmetinin bizim üniversitemizde de sunulmaya başlamasında ve öğrencilerimize ve çalışanlarımıza ulaşmasında emeği geçen ekibime teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Çölyak nedir?
Ülkemizde sık görülen (Her 100 kişiden 1'i) ve yaşam boyu süren bir sağlık sorunudur. Buğday, arpa, çavdar ve yulafın doğal yapısında bulunan ve bir çeşit protein olan gluten maddesine bağışıklık sisteminin tepki vermesi ve bunun sonucunda ince bağırsakların zarar görmesi ve emilim işlevini yerine getiremeyecek duruma gelmesidir. İnce bağırsakların iç yüzeyini kaplayan villus yapılarının kısmen veya tamamen yok olması nedeniyle gıdalardan almamız gereken vitamin, mineral gibi yapıtaşları emilemez ve kana karışamaz. Bunun sonucunda da beslenme bozukluğu ve çölyak belirtileri ortaya çıkar.