Manisa’da Türkçe Seferberliği Çalıştayı Düzenlendi

İlan Tarihi:28.03.2023 09:18:00
Güncelleme Tarihi:28.03.2023 09:20:00
 

Türkçe’nin doğru ve etkili kullanım becerilerini geliştirerek, günlük hayatta kullanılan dil hatalarının en aza indirilmesi ve öğrencilerin bu dersi küçük yaştan itibaren sevmelerinin sağlanması amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından hazırlanan ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi iş birliği ile yürütülen “Manisa’da Türkçe Seferberliği Projesi” kapsamında çalıştay düzenlendi.

Türkçe Seferberliği Çalıştayı açılışına Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, protokol üyeleri, araştırmacılar ve öğretmenler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan çalıştayda İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve AR-GE Birimi Yöneticisi Fevzi Yüksel’in proje tanıtım konuşmasının ardından TÜBİTAK Başuzmanı Dr. Mustafa Orhan’ın sunumu ile devam etti.

Sunumun ardından konuşmalarını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici “Türkçeyi güzel konuşmak sadece Türkçe öğretmenlerinin inhisarında değil diye düşünüyorum. Tüm branş öğretmenlerimizin Türkçeyi doğru kullanmak konusunda teyakkuzda olması, duyarlı olması gerekir. Göreve geldiğim günden bugüne Manisa Celal Bayar Üniversitesi ile iş birliği içinde çalışıyoruz. Bu anlamda Sayın Rektörümüze ve hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Türkçe Seferberliği konusunda da birlikte çok güzel çalışmalar yapacağız. Buraya gönüllü katılan hocalarımıza da çok teşekkür ediyorum" diyerek çalıştayın hayırlara vesile olmasını diledi.

Açılış programı Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç’ın konuşmaları ile sona erdi. Rektör Ataç “Kendi diline sahip çıkamayan ve onu yabancı dillerin etkisinden koruyamayan bir milletin; kültürüne ve değerlerine yabancı, geçmişi ile bağları kopuk bir nesille karşılaşması, o toplumun korkulu rüyası, aynı zamanda da kaçınılmaz gerçeğidir. Milletimiz bu gerçeğin farkında olarak dilini yabancı kültürlerin sömürüsünden korumalıdır.” İfadeleri ile sözlerine başlayarak, “Bu bağlamda özellikle gençlerimizi yaşadığımız yüzyılda Türkçenin doğru ve güzel kullanılması açısından gerekli becerilerle yetiştirmek için Türkçe Seferberliğine ihtiyaç duymaktayız.  Millî Eğitim Bakanlığımızın başlatmış olduğu Türkçe Seferberliği doğrultusunda Manisa’da Türkçe Seferberliği Projesi ile gençlerimizin Türkçeyi daha güzel kullanması, dilimizin güzelliklerinin farkına varılması ve yabancı kelimeler yerine Türkçe kelimelerin kullanılmaya başlanması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Manisa Celal Bayar Üniversitesi olarak başta bu çalıştay olmak üzere iş birliği kapsamında planlanan eğitimlere de alanında uzman akademisyenlerimizle her zaman olduğu gibi destek vereceğiz.” ifadelerini kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından 10 araştırmacı ve 17 ilçeden gelen 56 öğretmenin katılımıyla gündem maddeleri görüşülmeye başladı. Türkçenin kimlik oluşumundaki rolü nedir? Öğrencilerimizin kültürümüzün taşıyıcısı olan güzel dilimizi nitelikli ve doğru bir şekilde kullanabilmeleri için neler yapılmalıdır? Türkçenin bilinçli medya okuryazarlığındaki rolü nasıl işlevsel hale getirilebilir? Eleştirel düşünme becerisinin kazandırılmasında Türkçenin hangi uygulama alanları önemli rol oynamaktadır? Kişilerarası iletişimi etkili kılmak noktasında Türkçenin hangi uygulamaları merkeze alması gerekir? gibi 12 gündem maddesinin tartışıldığı çalıştay tüm gün boyunca devam etti.

 

 


1642 görüldü.    0 Paylaşıldı
_DSC7189 _DSC7205 _DSC7201 _DSC7212 _DSC7207 _DSC7223 _DSC7234 _DSC7253
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1642
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası
EgeKAF - Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kariyer Fuarı Ege Bölgesi Kariyer Fuarı EgeKAF - Ege Bölgesi Kariyer Fuarı EgeKAF Etkinlik Detayları EgeKAF Etkinlik Detayları