“İngiliz Gezgin Mary Adelaide Walker’in Anlatımlarında Osmanlı Kadını” Konferansı İlgiyle Dinlendi

İlan Tarihi:25.10.2019 13:09:00
Güncelleme Tarihi:25.10.2019 16:15:00
 

Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Eser Koruma Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Seda Ağırbaş, "İngiliz Gezgin Mary Adelaide Walker’ın Anlatımlarında Osmanlı Kadını" başlıklı konferansıyla Üniversitemizdeydi.

Dr. Seda Ağırbaş’ın 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğunda yaşayan Osmanlı kadınına dair detaylı bilgiler sunduğu konferans, Üniversitemiz Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde düzenlendi.

21 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirilen konferansa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İpek Özunan, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Arzu Ege, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Yunusemre Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Müdürü Nezaket Elif Binici, Kadın ve Demokrasi Derneği Manisa İl Temsilcisi Dr. Ümit Atman, Cumhuriyet Kadınları Derneği Manisa Şube Başkanı Fatma Ayhan, Yağcılar İlköğretim Okulu Rehber Öğretmeni Serdar Uğur, öğrencilerimiz ve bir grup veli katıldı.

Dr. Seda Ağırbaş şöyle konuştu: "Osmanlı toplumu ile Osmanlı kültürü ile sanatının çeşitli yönlerinin aydınlatılmasında; Avrupalı gezginlerin yazdıkları seyahatname, anı, günlük, mektup türündeki eserlerin bir kaynak olarak kullanılmasındaki yararları bilinmektedir. Osmanlı kültürü ve sanatının başka alanlarında olduğu gibi Osmanlı haremi de birçok seyyahın ilgisini çeken konuların başında gelmektedir.

19. Yüzyılda iyileşen seyahat koşullarıyla birlikte kadın gezginlerin de yer aldığı Doğu seyahatleri, Mary Adelaide Walker’ın dört büyük seyahatname yazmasına olanak sağlamıştır. İçerik olarak incelendiğinde; Doğu Yaşamı ve Manzaraları, Anadolu’ya, Midilli’ye, Girit’e ve Romanya’ya Gezilerle Birlikte, 1886 (Eastern Life and Scenery with Excursions into Asia Minor, Mytilene, Crete and Roumania), seyyahın kadınlar üzerinde yoğunlaştığını göstermektedir. Yazar, Osmanlı’da sosyal yaşamı, haremdeki gündelik hayatı, eğitim-öğretimi, gelenek görenekleri, giyim kuşamı, din ve inanışları, eğlence yaşantısını gözlemlediği kadınlar üzerinden değerlendirmektedir. 19. yüzyılda Osmanlı başkentine gelen kadın seyyahların anlatımlarında olduğu gibi M. A. Walker’ın da söylemleri doğrultusunda Osmanlı kadınının evlilik ve boşanma sonrası sahip oldukları hakların varlığına, haksızlığa uğradıklarında gidebilecekleri mahkemelerin bulunduğuna dair bilgilerin söz konusu olduğunu görmekteyiz. Haremde günlerini sadece eğlenerek geçirmediklerini, Kuran okuyup, ibadetlerini yerine getirdiklerini, dini eğitimin yanı sıra kızların müzik ve dans gibi sanatsal faaliyetleri öğrendiklerini, nakış işlemeye, yabancı dil öğrenmeye önem verdiklerini görmekteyiz. Anlatımlarında Türk ev yaşamını daha önce benzeri görülmemiş bir doğrulukla yansıtan kadın seyyah M. A. Walker, Batı’ya erkek oryantalistlerin resmetmeyi tercih ettiği harem imgesinden çok farklı bir dünyayı sunduğu gibi Osmanlı ülkesini ziyaret etmiş erkek seyyahlardan çok kadın seyyahların anlatımlarında yer bulan “kadının”, Batılı Oryantalist yaklaşımından farklı bir şekilde ele alındığını kanıtlamıştır.”

Dr. Seda Ağırbaş’a ilgiyle dinlenen konferansının sonunda Üniversitemiz Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ceren Ünal ile İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak tarafından çiçek ve teşekkür belgesi takdim edildi.

 


1393 görüldü.    0 Paylaşıldı
_DSC1400 _DSC1403 _DSC1410 _DSC1431 _DSC1434 _DSC1439 _DSC1441 _DSC1388 _DSC1393 _DSC1408 _DSC1422
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1393
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası