Manisa Teknokent-Vestel ArGeTa Açılış Töreni Yapıldı

İlan Tarihi:18.04.2019 16:50:00
 

Manisa Teknokent ile Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A. Ş. işbirliği ile kurulan Manisa Teknokent- Vestel ArGeTa Açılış Töreni, 18 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Törene Manisa Valisi Ahmet Deniz, Manisa Cumhuriyet Başsavcı Vekili Abdullah Köşşekoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Vestel Elektronik Genel Müdürü Murat Sarper, Vestel Beyaz Eşya Genel Müdürü Erdal Haspolat, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz, il müdürleri, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, Sipil Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bayraktar, Manisa Teknokent ortakları ve yönetim kurulu üyeleri ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Manisa Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, Teknokent’in kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği büyümeyi anlatarak, “Artık ekosistemin belli noktaları arasındaki bağlantılar kurulmuş durumdadır. Bundan sonra en çok konuşacağımız şey, Manisa’yı nasıl yenilikçi bir şehir yapacağımızdır. Üniversite ve küresel ölçekte faaliyet gösteren firmalar ekosistemin diğer taraflarıdır. Ayrıca kuşakların dikey olarak bu sistemde bütünleşmesi gerekmektedir. Zafer Kalkınma Ajansının çok önemsediğimiz projesi YENEP’ten geçen çocukların bizim ön kuluçka sistemimize dahil olması ile birlikte; Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak öğrencilerimiz, öğretim üyelerimiz ve Manisa’daki gençlerle birlikte ekonomiye yeni firmaların dahil olma süreci başlayacaktır. Özel sektörde yer alanlar çok iyi bilir ki siz firmanızı rekabetçi olarak tanımlayabilirsiniz ama şehriniz rekabetçi değilse, işiniz zordur. Bizim dijital dönüşüm çağını da göz önünde bulundurarak; Üniversitemiz, yerel yönetimler ve büyük firmalarımızla birlikte dünyada sürekli izlenen yenilikçi şehir kapasitelerine nasıl ulaşacağımız konusu son derece çok önemlidir. Biz bu bağlamda Üniversitemiz ve Teknokent olarak yapılması gerekenleri yapmaya hazırız “dedi. 

Vestel Elektronik Genel Müdürü İsmail Murat Sarpel, “Teknoloji hızla gelişiyor ve değişiyor. Dolayısıyla artık firmaların her şeyi kendi başına yapma şansı yok. Tabii ki bizim de değişen dünyayla beraber bu yönde çalışmalarımız var. Bu anlamda baktığımızda AR-GE büyük önem arz ediyor. Maalesef ülkemizde bu konuda istenilen noktaya erişebilmiş değiliz. Türkiye’nin AR-GE’ye harcadığı miktar GSMH’nın % 0.94 iken, bizim 2023 vizyonu içerisinde hedeflediğimiz rakam %3’ler civarındadır. Esas rekabet ettiğimiz ülkelere bakarsanız İsrail %4,51, Kore %4,24, Japonya %3,14, ABD %2,74, OECD %2,35 ve Çin %2,12 oranlarındadır.

Vestel Şirketler Grubu olarak tüketici elektroniği, otomotiv elektroniği, savunma sanayi, mobil cihazlar, IoT çözümleri, görsel çözümler, led aydınlatma ve beyaz eşya teknolojileri üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bütün bu teknolojiler kendi içlerinde büyük bir çalışma gerektiriyor. Bunun için de 1.600 AR-GE Merkezimizde, toplam 16.000 çalışanımız mevcut. Vestel AR-GE’ye yıllık %4 pay ayırıyor ve 9 AR-GE Merkezimizde yılda 500’den fazla AR-GE projesi üretiliyor. 2017 yılında EPO sıralamasında ilk 50 içinde yer alarak Türkiye Patent Şampiyonu, Avrupa’nın ilk 5 beyaz eşya üreticisinden biri, dünyanın ilk 10 televizyon üreticisinden biri olduk ve 20 yıldır elektronik sektörü lideriyiz.

Bizler burada olmayı çok sevdik. Vestel AR-GE’si olarak burada daha da büyüyerek var olmaya karar verdik. Biraz daha uzun soluklu çalışma yapan, araştırma tarafı biraz daha ağır olan proje gruplarımızı da taşımayı düşünüyoruz. Bir sonraki aşama tabii ki Üniversitemizin imkânlarını daha fazla kullanmaktır. Burada çalıştığımız projelerle ilgili mühendislik dallarındaki bitirme projelerini, yüksek lisans ve doktora tezlerini bir şekilde eşleştirmemiz gerekiyor ki her iki taraf için avantaj sağlasın ve 1+1’‘den fazla etsin. Dolayısıyla biz burada olmaktan çok mutluyuz, ümitliyiz, her şeyin çok daha güzel olacağını düşünüyoruz“ dedi.

Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz, “50’li 60’lı yıllarda Güney Kore’ye asker gönderiyorduk, onların o zaman böyle bir desteğe ihtiyacı vardı. 60’lı yıllarda Güney Kore’nin GSMH’sı 4 milyar dolardı, Türkiye’nin ise bunun 3,5 katıydı. 2017’de ise bizimki 850 milyar dolarken, onlarınki bizimkini ikiye katlamış durumda. Kişi başına düşen gelir 1960’da Güney Kore’de 158 dolardı. Bizim ise üç katı durumdaydı. Bugün bizimki yaklaşık 10 bin dolar, onların da 30 bin dolardır.

Biz Zafer Kalkınma Ajansı olarak 10 yıldır planlı çalışma modelini rayına oturttuk. Belli alanlara odaklanmamız gerekiyordu. Üniversitelerimiz, Valilerimiz ve yerel yönetimlerle bunları belirledik. Manisa’da savunma sanayii, Afyon ve Kütahya’da sağlık turizmi, Uşak’ta deri tekstil ve gençlerimize yönelik çalışmalar konularını  seçtik. Bu alanlarda paydaşlarımızla birlikte çok başarılı projeler hayata geçirdik ve çalışmaya da devam ediyoruz. İnşallah ülkemizi hep birlikte arzu edilen seviyelere ulaştıracağız” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, görev yaptığı dört yıllık süre içinde en önem verdiği projenin Manisa Teknokent olduğunun altını çizerek başladığı konuşmasında, “Bugün benim yaşadığım ikinci mutluluk. Bu sabah Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin belli illerde kurmuş olduğu İhracat Destek Ofisleriyle ilgili olarak, Üniversitemiz ile Manisa Ticaret ve Sanayi Odası arasında bir işbirliği projesini hayata geçirdik. Özellikle uluslararası öğrencilerimiz ile Uluslararası Ticaret ve İşletme gibi alanlarda eğitim gören öğrencilerimizin destek vereceği, tecrübe kazanacağı ve ihracat yapma konusunda bazı desteklere ihtiyaç duyan firmalarımıza katkı sağlayacağımız bir işbirliği projesinin imza törenini gerçekleştirdik.

Bugün aynı şekilde Türkiye’de yıllardan beri konuştuğumuz, geç kaldığımız ama son zamanlarda ciddi mânâda bir ilerleme kat ettiğimiz üniversite-sanayi işbirliğinin güzel örneklerinden birisini burada hep birlikte hayata geçiriyoruz. Göreve geldiğimde en önem verdiğim proje Teknokent projesi idi. Öğrencilerimizi hayata daha hazır getirecek ve girişimcilik yeteneği kazandıracak eğitimi vermenin yeri sadece laboratuvarlar ve sınıflar değildir, elbette Teknokent de buna dahildir.

Söz konusu olan vatan, ülke ve hepimizin ortak geleceğidir.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi olarak geç kaldığımız ama son dört yıllık süre zarfında çok büyük bir ivme kazandığımız konu sanayimizle işbirliğiydi. Manisa’da kuruluşu çok eskilere dayanan bir üniversite ve Türkiye’nin en önemli sanayi merkezlerinden birisi var. Ama bir türlü buluşmamışız. Bunun birçok nedeni var. Böyle bir iş birlikteliğinin kurulamamasının birçok nedeni olmakla birlikte şunu da görmek mümkün; biz bazı şeyleri ideolojilere, bazı şeyleri şahsi konulara kurban etmişiz ve bu noktada gecikmişiz. Hâlbuki söz konusu olan vatan, ülke ve hepimizin ortak geleceği. Dolayısıyla burada ideolojiler, düşünceler, şahsi tutumlar kesinlikle etkili olamaz, olmamalıdır. Bu görüşten hareketle biz Manisa’da Vestel başta olmak üzere, sanayimizle bu işbirliği imkânlarını aramak noktasında bir gayret içine girdik ve çok olumlu bir cevap aldık. Manisa deyince firmaların başında Vestel geliyor. Vestel Manisa için önemli, Üniversitemiz için de ayrı bir önemi var.  Vestel’in buraya gelmesi bize çok şey kattı. Ama Vestel kuru kuruya bir üniversite ile işbirliği kurmaz. Aradığını burada bulabiliyorsa, bulabileceğine inanıyorsa gelir. Zaman içinde biz Üniversite olarak; bunu gösterme, ispat etme durumunda olduk.

Buradan yetiştirdiğimiz çocuklarımızı bu ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda ve niteliklerde yetiştirelim dedik ve iş yeri uygulama eğitimi ile Üniversitemizi diğer üniversitelere göre avantajlı duruma getirdik. Murat Sarpel Bey: ‘Üniversitemize ilk 20 binin içinden öğrencileri çekebilir miyiz?’ dedi.  Elbette bu üniversitenin böyle bir iddiasının olması gerekiyor. Biz böyle bir iddiayı taşıyoruz, bunun için gerekli gayretin içindeyiz. Bu üniversitenin fiziki yapısı, alt yapı imkânları ve akademik kadrosu bazı eksikliklerimiz olsa da yeterli durumdadır. Elbette bir üniversiteyi daha ileriye taşıyacak olan unsur gelen öğrencinin niteliğidir. Bizim şu an ki öğrencilerimizin kalitesiyle sıkıntımız yok ama ben öğrencilerimizde sadece biraz motivasyon eksikliği görüyorum. Hocaları olarak bizlere de düşenler var. Elbette öğrencilerimize öz güven kazandırmalı, motive etmeliyiz. Biz ancak bunu yerine getirdiğimizde, bu ülkeye ve bu millete karşı sorumluluklarımızı yerine getirmenin huzuru içinde olabiliriz.

Bugün çok güzel bir proje hayata geçiyor ve her şey çok güzel gidiyor. Aynı anlayış birliğine, inanç birliğine, hedef birliğine sahibiz. Ajansımızla, Vestel başta olmak üzere özel sektörümüzle, Ticaret ve Sanayi Odamızla, diğer yerel yönetim birimlerimizle, elbette Valimizin ve tüm eski Valilerimizin destekleri ve himayeleri ile bunu başardık. İşte bu her kademede, Türkiye’nin bilim ve teknoloji meselesine önem verdiğini ve bunun ancak işbirliği ile başarılabileceğine inandığımızı gösteriyor.

Bu süreçte Teknokent yönetimindeki arkadaşlarıma, Kalkınma Ajansımıza, Vestel’e teşekkür ediyorum. Başlattığımız bu süreç; bundan sonra da kesintiye uğramadan, daha büyük bir ivme kazanarak devam edecek, buna inanıyoruz” dedi.

Üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneği Manisa Teknokent’tir.

Manisa Valisi Ahmet Deniz, Manisa Teknokent’in üniversitelerden hep beklenen üniversite-sanayi işbirliğinin çok güzel ve arzulanan bir örneği olduğunu dile getirerek, “Beklediğimiz üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneği Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından kurulan Teknokent’tir.  Manisa’ya gelmeden önce görev yaptığım Batman’da Teknokent kurulması için ilgililerle birlikte gece gündüz mesai harcamış ama kurulduğunu görememiştim. Manisa’da göreve başladığımda Üniversitemizin ilk katıldığım etkinliği de yine Teknokent’le ilgili olandı. Burada gördüklerim beni ziyadesiyle mutlu etti. O yüzden Rektörümüz Prof. Dr. Kemal Çelebi’ye çok teşekkür ediyorum. Vestel City’i gezdiğimde gördüklerim, Vestel Elektronik Genel Müdürü Murat Sarpel’in bahsettiği Vestel Tarafından başarılanla da çok gurur verici. Vestel’in çok değerli yöneticilerine de çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Zafer Kalkınma Ajansının Manisa’da hayata geçirilmesine imkân sağladığı ve benden önceki iki Valimizin çabalarıyla oluşan Kodla(Ma)nisa Projesi ve Yeni Nesil Eğitim Mali Destek Programı (YENEP) için de Zafer Kalınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz’a çok teşekkür ediyorum.

Biz ülkemizi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yoktan var etmiş bir milletiz. Birlikte hareket ederek aynı hedefe odaklanırsak ve birbirimizi desteklersek çok daha iyi noktalara geleceğimizden eminim. Bu duygu ve düşüncelerle, bugün açılışını yaptığımız Manisa Teknokent- Vestel ArGeTa’da çok başarılı projelerin hayata geçirilmesini temenni ediyorum” diye konuştu. Tören, Manisa Teknokent-Vestel ArGeTa’nın açılış kurdelesinin kesilmesi ve Merkezin gezilmesi ile son buldu.


1335 görüldü.    0 Paylaşıldı
_DSC1246 _DSC1260 _DSC1263 _DSC1264 _DSC1280 _DSC1282 _DSC1286 _DSC1290 _DSC1294 _DSC1309 _DSC1326 _DSC1332 _DSC1372 _DSC1375 _DSC1382 _DSC1395 _DSC1400 _DSC1412 _DSC1428 _DSC1433 _DSC1461 _DSC1476 _DSC1480 _DSC1498
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1335
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası