Öğrencimiz Gökhan Eyici Omurilik Travmalarını Elektronik Ortamda Test Edecek Cihaz Üretti

İlan Tarihi:4.02.2019 15:26:00
 

Üniversitemiz Makine Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisi Gökhan Eyici, tez çalışması kapsamında ‘Omurilik Travma Test Cihazı’ üretti. Fareler üzerinde yapılan testlerin ardından, insanlar üzerinde de kullanılmaya başlanacak. Cihaz, omurilik travması olan kişilerde şu ana kadar yapılanlardan 15 kat daha detaylı bir sonuç verecek.

Bilye bırakılarak ve mandal sıkıştırma yöntemiyle farelerin omuriliklerinde travma oluşturduktan sonra, laboratuvarda yapılan omurilik travma testlerine tıbbi, cerrahi ve ilaçla müdahale yapılacak ve iyileşme yöntemleri geliştirilecek. Elektronik ve özel yazılımı sayesinde, yapılan travma test verilerini bilgisayar hafızasında saklayabilme özelliğine sahip olan cihaz, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor.

Bu cihaza uzun zamandır ihtiyaç vardı

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Temiz bu cihazın ülke genelinde ihtiyaç duyulan bir cihaz olduğunu ifade ederek, "Omurilik travmaları hem ülkemizde hem dünyada çok ciddi derecede sıkıntılı bir durumdur. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de trafik kazalarıdır. Ülkemizde trafik kazaları maalesef yoğun bir şekilde yaşanıyor. Bu kazaların sonucunda ise çok ciddi omurga kırıkları ve omurilik felçleri oluşuyor. Bu travmalar sonucunda hastalarımızın ne yazık ki bir kısmını kaybedebiliyoruz, bir kısmı da tekerlekli sandalyelere mahkum kalıyor. Bizler de uzun yıllardır bu travmaları tedavi döneminde nasıl en ağrısız şekilde atlatabiliriz konusunda ilaçlar elde etmekle uğraşıyoruz. Bu cihazın yapılmasının nedeni, insanda oluşan omurilik travmasını deney farelerinde oluşturabilmektir. Çünkü tam olarak o yöntemi taklit edebilirsek, farelerde elde ettiğimiz deneysel sonuçlarını insana taşıyabilmek ve insandaki omurilik felçlerini azaltabilmek ya da yok edebilmek konusunda çalışmalarımız çok daha başarılı olacaktır. Daha önceden yaptığımız çalışmalarla tam sonuç alamıyorduk. Böyle bir cihaza uzun zamandır ihtiyaç vardı. Bu cihaz bize bugüne kadar klasik yöntemlerle elde ettiğimiz sonuçlardan 15 kat daha ayrıntılı sonuçlar veriyor. Bu Türkiye'deki ilk cihazdır. Yurtdışında bunun gibi elektrikli sistem değil de büyük tüplerle çalışan büyük cihazlar var ama onlarda da birçok parametre kontrol edilemiyor" dedi.




864 görüldü.    0 Paylaşıldı
20190203022017710_e855kci7gjaqakv14pro49r1n01
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
864
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası