Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun “Kutadgu Bilig ve Türkoloji” Konulu Konferansıyla Üniversitemizdeydi

İlan Tarihi:30.10.2019 16:19:00
Güncelleme Tarihi:30.10.2019 16:21:00
 

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, “Kutadgu Bilig ve Türkoloji” konulu konferansıyla Üniversitemizin konuğu oldu. Türkiye'nin en yetkin Türkologları arasında kabul edilen Ercilasun, daha önce de Üniversitemizde Dîvânü Lugâti't-Türk ve Göktürk Yazıtları ile  ilgili konferanslar vermişti.

Unesco 2019 Kutadgu Bilig Yılı nedeniyle Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından 25 Ekim 2019 tarihinde Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İpek Özunan, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Abalı, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe İlker, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrencimiz katıldı.

Ercilasun konuşmasına 19.yüzyılda dünyada ve Türkiye'de  Türkoloji için en önemli keşifleri anlatarak başladı. Göktürk Yazıtlarının bulunuşu ve yazıtların dilinin Türkçe olduğunun  bilginlerce kabul edilişi; Türklerin İslam Medeniyeti  çerçevesinde meydana getirdikleri Dîvânü Lugâti't-Türk ve Kutadgu Bilig'in bulunuşu ve bilim alemine duyurulması hususlarını  tarih-coğrafya-devlet yönetimi bağlantılarıyla harmanlayarak çok sarih biçimde ortaya koydu.

Kutadgu Bilig'in  Uygur harfli ve Arap harfli nüshaları hakkında bilgi veren  Ercilasun; Türkçe'nin ölümsüz eseri Kutadgu Bilig üzerinde bütün hayatını ve emeğini vermiş olan Reşid Rahmeti Arat'ın bu eserle ilgili çalışmalara nasıl başladığını, Almanya'da hocası Willi Bang ve sınıf arkadaşı Ann Maria von Gabain ile olan ilişkilerinden  Arat'ın İstanbul Darülfünununda (Üniversitesinde) hoca olarak çalışmasına kadar pek çok ayrıntılı bilgiyi öğrencilerimize aktardı. Arat'ın Kutadgu Bilig metnini önce "Metin" sonra "Çeviri" biçiminde iki cilt halinde mükemmel sayılabilecek bir nüsha karşılaştırma ve   dönemin özelliklerine göre inşa etme  yöntemiyle hazırladığını, dizin içinse ömrünün yetmediğini ve öğrencileri  K. Eraslan,  O. F. Sertkaya ve  N. Yüce tarafından vefatından sonra "İndeks" adıyla yayımlandığını belirtti.

Öğrencilerin ve diğer dinleyicilerin sorularını da cevaplandıran Ercilasun, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüz tarafından öğrencilere hediye edilen kitaplarını imzaladı.

.

 


1066 görüldü.    0 Paylaşıldı
_DSC2356 _DSC2361 _DSC2369 _DSC2374 _DSC2402 _DSC2405 _DSC2407 _DSC2419_1 _DSC2430
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1066
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası