İstiklâl Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 98. yıldönümü ve 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümü nedeniyle, Saruhanlı Meslek Yüksekokulumuzda konferans düzenlendi.
Saruhanlı Meslek Yüksekokulu konferans salonunda düzenlenen konferansa Meslek Yüksekokulu müdürü Prof. Dr. Mehmet Sabih Özer, müdür yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Yüksel Ayvaz ve Öğr. Gör. Fettullah Durak, öğretim elemanları, idari personel ve öğrenciler katıldı.
Düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın söylenmesi ile başladı. Konferansın açılış konuşmasını Prof. Dr. Mehmet Sabih Özer yaptı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Dr. Selim Altıntop, Milli Marşımızın kabulünün ve Çanakkale Zaferinin her yıl milletçe anılmayı hak eden büyük bir değer taşıdığını ifade ederek; Milli Marşımızın da, Çanakkale Zaferi’ni bize hatırlatan Çanakkale Harbi’ni konu alan destansı şiirinin de Mehmet Akif Ersoy’u hafızamıza nakşettiğini; bu iki şiirinin onu önemli bir millet ferdi makamına yükselttiğini ifade etti. Mehmet Akif’in çok temiz, çok nezih, çok dindar ve oldukça kültürlü bir aile ortamında yetiştiğini, eğitimine büyük bir özen gösterildiğini anlattı. Milli Mücadele için Anadolu’ya geçtiğini ve Milli Mücadele’nin manevi kahramanı unvanını alacak kadar katkılar sağladığını anlattı. Milli Marş için açılan müsabakaya başta asil bir düşünce ile katılmadığını, daha sonra bu endişesini giderecek beyanlar üzerine yazdığı İstiklâl Marşı’nın büyük bir coşkuyla Milli Marş olarak kabul edildiğini, bu marşın milletimizin o günlerdeki hissiyatına mükemmel bir tercüman olduğunu, şairin bu marşı adeta milletin tamamının ruhunun vahyini duyarak yazmış olduğunu belirtti. Böyle bir ruh hali ile yazdığı bu marşı, kendi eseri olan Safahat’a almadığını, “Bu marş, benim değil, milletimin malıdır.” dediğini ve Milli Marşımızın mahsus şartların ürünü olarak ortaya çıktığını dile getirdi. Marşın, Milli Mücadele ortamında insanlarımıza büyük bir heyecan kaynağı olduğu gibi, o günden bugüne ve yarınlara milletimizin önemli bir heyecan kaynağı olma enerjisini içinde taşıdığını söyledi. Çanakkale Şehitlerine diye bilinen şiirinin ise, destansı Çanakkale Savaşlarını en destansı mısralarla ifade eden, Çanakkale şehitlerine ve gazilerine çok yakışan muhteşem bir şiir olduğunu belirtti.
Mehmet Akif’in Türkiye’de hakkında en fazla anma günü tertip edilen bir şahsiyet olduğunu ve hem hizmetleri hem de sağlam kişiliği ile bunu fazlasıyla hak ettiğini belirterek, ruhuna rahmetler dileyerek konuşmasını tamamladı.
Konferans, Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Mehmet Sabih Özer’in konuşmacı Dr. Selim Altıntop’a çiçek takdim etmesi ile sona erdi.