Üniversitemizden Renkli Nevruz Kutlaması

İlan Tarihi:21.03.2019 16:30:00
 

Yerli ve milli bir anlayışın, irfan ve ahlâkın başta Anadolu olmak üzere, gönül coğrafyamızda kökleşmesine vesile olan Nevruz Bayramı, Rektörlüğümüz tarafından Üniversitemiz Azerbaycanlı Öğrencileri Topluluğunun (MANAT) katkılarıyla, Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi Spor Salonunda gerçekleştirildi.

21 Mart 2019 tarihinde düzenlenen Nevruz Şenliğine Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bilal Gümüş, Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya ve Prof. Dr. Birol Kovancılar, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Genç, Yunusemre Belediyesi Başkan Yardımcısı Şaver Yüksel, Genel Sekreterimiz Ali Emirosmanoğlu, dekanlar, yüksekokul müdürleri, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Nevruz Etkinlikleri, Şehzadeler Belediyesi Mehter Takımının sunduğu gösteri ile başladı. Etkinlikte Azerbaycanlı öğrenci Simuzer Bagırzade yaptığı konuşmada, “Hepimizin Nevruz Bayramı mübarek olsun. Nevruz kelime anlamıyla yeni gün, yeni bir başlangıç demektir. 21 Mart gece ile gündüzün eşit olduğu, günlerin uzayıp sıcaklığın arttığı gündür. Atalarımız yeni bir hayat, yeni bir başlangıç olan bu tarihi aynı zamanda Ergenekon’dan çıkış bayramı olarak kutlamışlardır. Doğu Türkistan’dan Balkanlara kadar tüm Türk toplulukları tarafından milattan önce 8. Yüzyıldan günümüze kadar kutlana gelmiş olup, halen Türk topluluklarında sevinç ve neşeyle kutlanmaktadır” dedi.

Bu coğrafyada bir olmak, beraber olmak, kardeş olmak, Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türk milletini yüceltmek durumundayız

Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Nevruz Bayramının Türk tarihinin en eski, milattan önceye dayanan geleneklerinden, kutlamalarından bir tanesi olduğunun altını çizerek başladığı konuşmasında,  “21 Mart yeni yılın başlangıcı, Ergenekon’dan çıkış ve baharın uyanışı, insanların coşkularının, sevinçlerinin, güzel duygularının dışa vurmasıdır. Türk tarihinde kesintisiz olarak tüm Türk toplulukları, Hunlar, Göktürkler, Azerbaycan Türkleri, Tatar Türkleri, Kırgızlar, Özbekler, Kazaklar bu bayramı büyük bir coşkuyla hep kutlamıştır. Selçuklu ve Osmanlıda da bu bayramın kutlandığını görüyoruz. Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ü Lugat-it Türk’ünde 21 Mart yeni yılın başlangıcı olarak gösterilmiştir” dedi. 

Selçukluda Celali Takviminde bu başlangıcın 21 Mart olduğunu, Osmanlılarda da Nevruz’un “Nevruz-ı Sultanî" olarak kutlandığını ifade ederek, “Biz Cumhuriyet döneminde de ‘Nevruz Bayramı’nı aynı heyecanla, coşkuyla kutlamaya devam ettik. Büyük Taarruz’dan önce 1922 tarihinde, Ankara’da Büyükelçilerin de katılımıyla Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde Nevruz Bayramı’nın aynı coşkuyla kutlandığını görüyoruz. Bu bayramların, bu geleneklerin yaşatılması elbette kendi tarihimizle iç içe olmak, kendi geleneklerimizi, töremizi, örfümüzü hatırlamak ve yaşatmak bakımından büyük bir öneme sahiptir. Biz bu bayramlarımızı bundan sonra da aynı heyecanla, aynı coşkuyla hem Üniversitemizde hem ülkemizde hem Türk Dünyasında kutlamaya devam edeceğiz. 

Özellikle Nevruz Bayramı vesilesiyle öğrenci arkadaşlarıma şunu ifade etmek istiyorum; Bizler Türk milletinin çocukları olarak, Türk milletinin geleceği olarak, Türk’ün örfüne, ahlakına, edebine sahip çıkarak bundan sonra da Türk değerlerini, İslam değerlerini yaşatarak, bu coğrafyada bir olmak, beraber olmak, kardeş olmak ve geleceğe umutla bakmak, Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türk milletini yüceltmek durumundayız. İşte kutladığımız bu milli ve dini bayramlar, bizlere bunları hatırlatması bakımından büyük bir öneme sahiptir. Herkese katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Bayramınız kutlu olsun, mübarek olsun, her şey gönlünüzce olsun; sizleri sevgiyle, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Üniversitemiz Öğr. Gör. Aşkın Yılmaz ve Öğr. Gör. Gül Karagözler Egel'in hazırladığı Üniversitemiz Halk Oyunları Topluluğunun gösterisi ve Manisa Azerbaycan Talebeleri (MANAT) Azerbaycan Öğrenci Temsilciliği halk oyunları gösterisi sunuldu. Kutlamalar Nevruz pilavı ikramı, yumurta tokuşturma, örste demir dövme ve ateşten atlama gibi etkinliklerle sona erdi.

 


846 görüldü.    0 Paylaşıldı
_DSC8630 _DSC8632 _DSC8645 _DSC8652 _DSC8660 _DSC8653 _DSC8663 _DSC8681 _DSC8676 _DSC8699 _DSC8691 _DSC8727 _DSC8728 _DSC8753 _DSC8744 _DSC8762 _DSC8785 _DSC8772 _DSC8798 _DSC8789 _DSC8810 _DSC8811 _DSC8817 _DSC8841 _DSC8853 _DSC8849 _DSC8864 _DSC8888 _DSC8883 _DSC8893
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
846
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası