Bursa Uludağ Üniversitesinin koordinatörlüğünde; Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Sakarya ve Balıkesir Üniversitesi ile Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen "Uluslararası Ekonomi ve İşletme Kongresi" (ICEF 19) 12-13 Nisan 2019 tarihlerinde yapıldı. Dünya ekonomisinin genel görünümü ile çözüm önerilerinin ele alındığı kongrede 25 oturumda 114 sunum gerçekleşti.
Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezinde düzenlenen kongrenin açılışında bir konuşma yapan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Bursa'nın ihracat noktasında ekonomiye en büyük katma değeri sağlayan illerden biri olduğunu söyledi. BUÜ'nün bu noktada düşünce ve teknoloji üreten önemli reformlara imza attığını belirten Ulcay, "Eğitim kalitemizi yükseltecek reformları hayata geçirirken örgün eğitimdeki öğrenci sayımızı optimum rakamlara çekerek, akademik kalitemizi çok daha yukarıya taşıyacak adımlar atıyoruz. Ülkemiz için çok büyük değer taşıdığına inandığımız meslek yüksek yüksekokullarımızda fiziksel imkânları ve öğretim kadromuzu daha iyi bir noktaya getirirken uygulamalı programların ağırlığını da artırdık" dedi.
Makedonya'dan bilimsel işbirliği çağrısı
Uluslararası Vizyon Üniversitesinin Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca da Türkiye'deki çok sayıda üniversiteyle işbirliği gerçekleştirdiklerini, bilimsel ve akademik tüm projelerde ortak çalışmaya hazır olduklarını anlattı.
Kongrede bir konuşma yapan İktisadi ve İdari Bilimler Faskültesi Dekanımız Prof. Dr. Mustafa Mıynat, “Uluslararası İktisat ve İşletme Kongresi’nin ilki ‘Yeni Ekonomik Trendeler ve İş/Ticaret Fırsatları’ temasıyla 2015 yılında; Sakarya Üniversitesi, Uluslararası Vizyon Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi işbirliği ile Makedonya/Gostivar’da düzenlenmiştir. Bu yıl beşincisini düzenlediğimiz kongrenin iyi sonuçlar ortaya çıkarmasını diliyoruz.
Sırasıyla Makedonya, Bosna Hersek, Sırbistan, Macaristan ve son olarak Bursa Uludağ Üniversitesi kongremize ev sahipliği yapmıştır. Bu kongrelerin temel amacı topluma, ülkelere, kamuya, sanayi/iş dünyasına katkı sunmak, ülkeler ve üniversiteler arasındaki işbirliğini güçlendirmektir. Bu doğrultuda yaptığımız bilimsel faaliyetlerin somut çıktılarının ve katkılarının olması temel amacımızdır. Günümüz acımasız rekabet ortamında ayakta kalabilmenin, var olabilmenin tek yolu kurumlar ve ülkeler arası sıkı işbirliğinin tesis edilmesinden geçmektedir.
Yaptığımız bilimsel faaliyetlerde etik/ahlaki prensiplerden ödün vermeden, toplumsal faydayı ön plana çıkarmak ve somut sonuçlar tesis etmek temel amacımız olmalıdır. Bu vesileyle kongrenin hayırlı sonuçlar ortaya çıkarmasını diliyor, emeği geçenlere saygılar sunuyorum” dedi.
13 Nisan'da sona eren kongrede Türkiye, Bulgaristan, Bangladeş, Makedonya, Kosova, Afganistan, Rusya, Kırgızistan, ABD, Azerbaycan, Bosna Hersek, İran ve Kazakistan'dan gelen konuşmacılar tarafından 25 oturumda 114 bildiri sunuldu.