Üniversitemiz Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamer Gündüz, ergenlik sivilcesi olarak bilinen aknenin toplumda sık görülen ve yağ bezlerinden kaynaklanan bir deri hastalığı olduğunu belirterek, “En çok ergenlik çağında olmakla birlikte, erişkinlerde de görülebilir. Yüzde, göğüste ve sırttaki deride aşırı yağlanma, siyah noktalar, iltihaplı sivilceler ve kistler vardır. Eğer zamanında ve uygun şekilde tedavi edilmezse, deride lekeler veya çukur izler bırakabilir.
Ergenlik dönemi; kişiliğin gelişmekte olduğu, dış görünümün ve yaşıtları tarafından beğenilmenin önemli olduğu bir dönemdir. Bu dönemde yüzdeki sivilceler bazı hastalarda kendine güvensizlik, kızgınlık, mutsuzluk ve depresyona, sosyal izolasyona neden olur. Bu nedenle derslerde başarısızlık, meslek edinme ve sürdürmede başarısızlık olabilir.
Akne bir cilt hastalığıdır ve medikal tedavi gerekir
Toplumumuzda akne genellikle basit ve geçici bir ergenlik çağı hastalığı olarak görüldüğü için, hastaların çoğu doktora başvurmamakta, kozmetik cilt ürünleri veya güzellik salonlarında yapılan cilt bakımları ile sivilcelerini geçirmeye çalışmaktadır. Medyada mucizevi etkiler vadeden ürünlerin tanıtımı yapılmaktadır. Oysa akne bir cilt hastalığıdır ve medikal tedavi gerekir. Hastalığın şiddetine göre kremler veya haplar verilir. Tedaviden iyi bir sonuç elde etmek için en az 2-3 ay süreyle düzenli tedavi gerekir. Bu nedenle hastaların sabırlı olması ve doktorunun önerilerine uyması gerekmektedir.
Türk Dermatoloji Derneği Akne Çalışma Grubu, akne konusunda farkındalığı artırmak ve halkı bilinçlendirmek amacıyla 26 Mart 2019 gününü "Ulusal Akne Günü" olarak belirledi. Amaç akneli hastaların erken dönemde dermatoloji uzmanına başvurması ve akne ile ilgili doğru tedaviye ulaşması” diye konuştu.