MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
2019 DGS İle Üniversitemize Yerleşen Öğrencilerin Kayıt İşlemleri İçin Açıklamalar
Sevgili öğrencilerimiz; Üniversitemizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.
2019 DGS ile Üniversitemize yerleşen adaylar, 9-11 Eylül 2019 tarihleri arasında e-devlet üzerinden veya 9-13 Eylül 2019 tarihleri arasında yerleşmiş oldukları Fakülte/Yüksekokula istenilen belgeler ile giderek kayıt yaptırabilirler.
A) Elektronik kayda izin verilen programlara yerleşen adaylar, kesin kayıt işlemlerini Üniversitemize gelmeden e-devlet üzerinden elektronik ortamda yapabileceklerdir. E-devlet üzerinden elektronik kayıt yapan öğrencilerin Üniversitemize gelerek tekrar kayıt yaptırmalarına gerek yoktur.
B) Kayıt için özel koşulu bulunan Tütün Eksperliği, Spor Yöneticiliği, Ebelik, Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon programlarında elektronik kayıt yapılmamaktadır. Bu programlara yerleşen adaylar, kayıt için yerleştiği Fakülte/Yüksekokula başvurarak kayıt için istenen belgeleri teslim ederek kaydını yaptıracaktır.
C) Önlisans Programlarından Mezun Olamayanlar;
2019 yılı Dikey Geçiş Sınavı kayıt tarihleri arasında yükseköğretim kurumlarından mezun olamadığı için kazandığı programa kayıt yaptıramayan ancak kayıt tarihinden sonra stajını tamamlama, bütünleme sınavı, tek ders sınavı vb. başararak mezuniyet hakkı elde eden ön lisans öğrencilerinin bu durumlarını belgelemeleri kaydıyla 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılı başlangıcına kadar, 2019 DGS'de kayıt hakkı kazandıkları lisans programlarına istenilen belgeleri teslim ederek kayıt yaptırabilirler.
Kayıtlarla ilgili süreçler aşağıda açıklanmaktadır. Herhangi bir mağduriyet yaşamamanız için kayıt süreçlerini dikkatle takip ediniz.
A. Elektronik Kayda İzin Verilen Bölümlere Yerleşenler İçin:
1- Elektronik kayıt olabilmeniz için e-devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. Bunun için herhangi bir PTT şubesine giderek e-devlet şifresi alınız.
2- E-devlet şifresi aldıktan sonra 9-11 Eylül 2019 tarihleri arasında www.turkiye.gov.tr web adresindeki e-hizmetler bölümünde yer alan "Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı" altındaki "Üniversite e-kayıt" kısmından kaydınızı yapınız.
Bu adımı tamamladığınızda Üniversitemize kesin kaydınız tamamlanmış olacaktır
3- E-devlet üzerinden elektronik kayıt yapan öğrencilerin Üniversitemize gelerek tekrar kayıt yaptırmalarına gerek yoktur.
4- E-devlet üzerinden yapmış olduğunuz kayıt işleminin doğrulamasını https://ubs.cbu.edu.tr/AIS/Student/Info/StudentRegistrationInformation/Index adresinden sorgulayabilirsiniz. (E-devlet üzerinden kayıt yaptıktan en az 2 saat sonra sorgulanabilmektedir.)
5- E-devlet üzerinden kayıt yapan öğrencilerin intibak işlemlerinin yapılabilmesi için istenilen belgeleri en geç 27 Eylül 2019 tarihine kadar kayıt yaptırdıkları okula teslim etmeleri gerekmektedir.
E-kayıt yaptıktan sonra teslim edilmesi gereken belgeler;
1) DGS Sonuç belgesi (İnternet çıktısı),
2) Lise diplomasının aslı veya onaylı örneğini ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
3) Önlisans diplomasının aslı veya onaylı örneği veya geçici mezuniyet belgesi
4) Transkript
5) Ders İçerikleri
B. Elektronik Kayda İzin Verilmeyen Bölümlere Yerleşenler İle Üniversitemize Gelerek Kayıt
Olacaklar:
Tütün Eksperliği, Spor Yöneticiliği, Ebelik, Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Programlarına yerleşen öğrenciler, DGS tercih kılavuzunda belirtilen özel koşullar nedeniyle elektronik kayıt sisteminden yararlanamazlar.
Bu programlara yerleşen öğrenciler ile e-devlet üzerinden kayıtlarını yapmayanlar 9-13 Eylül 2019 tarihleri arasında yerleştikleri Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokuluna aşağıda belirtilen belgeleri teslim ederek kayıtlarını yapacaktır.
Kayıt için İstenilen Belgeler;
1) DGS Sonuç belgesi (İnternet çıktısı),
2) Lise diplomasının aslı veya onaylı örneğini ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
3) Önlisans diplomasının aslı veya onaylı örneği veya geçici mezuniyet belgesi
4) Transkript
5) Ders İçerikleri
6) Özel koşulda belirtilen belgeler.
***Özel koşullarda belirtilen belgeler ile ilgili ayrıntılı bilgi aşağıda verilmiştir.
Harç Yatırma ve Ders Kaydı
1- Birinci öğretim öğrencileri: Birinci öğretim öğrencilerinin harçları Devlet tarafından karşılandığından bu öğrenciler herhangi bir ücret yatırmayacaktır. 16-20 Eylül 2019 tarihleri arasında https://ubs.cbu.edu.tr/ adresinden ders kaydınızı yapınız. (Kullanıcı adı: TC kimlik numarası, Şifre: TC kimlik numarası)
2- İkinci öğretim ve uzaktan öğretim öğrencileri: 16-20 Eylül 2019 tarihleri arasında https://ubs.cbu.edu.tr/ adresinden önce ders seçiminizi yapınız, daha sonra aynı tarihler arasında harç ücretinizi yatırınız. (Kullanıcı adı: TC kimlik numarası, Şifre: TC kimlik numarası)
1- Daha önce başka bir yükseköğretim kurumundan alınan ve başarılı olunan derslerden muaf olmak için son başvuru tarihi 27 Eylül 2019’dur. Ders muafiyetine ilişkin başvurular bir defaya mahsus kayıtlı olunan Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokuluna yapılmaktadır. Hazırlık sınıfında başlayacak öğrenciler, hazırlık eğitimlerini tamamladıktan sonra ilk kayıt yenileme haftasında başvuru yapabilir.
2- Yükseköğretim kurumlarında aynı anda örgün öğretimlerde iki önlisans veya iki lisans programında eğitim alınamaz. Ancak aynı anda örgün öğretimle birlikte açık öğretim veya uzaktan öğretim programında eğitim alınabilir.
3- Askerlik sorunu olan öğrencilerin kayıtları yapılacaktır. Fakat askerlik sorununu halletmeyen öğrenciler eğitim öğretime başlayamayacaklardır. Bu öğrencilerin askerlik süreleri boyunca izinli sayılmaları için okullarına dilekçe ile başvurmaları gerekir.
4- Zorunlu ve isteğe bağlı yabancı dil hazırlık programı olan bölümlere yerleşen öğrencilerin Yabancı Dil Hazırlık Programı Muafiyet ve Düzey Belirleme Sınavının yeri ve saati ile ilgili ayrıntılı bilgi http://yabancidiller.cbu.edu.tr adresinden ilan edilecektir.
5- Yerleşen her öğrenciye "öğrenci numaranız@cbu.edu.tr" uzantılı elektronik posta adresi oluşturulmuştur. Elektronik posta adresine ilk girişte şifre olarak T.C kimlik numarası girilecektir.
Öğrencilik hayatınızda ve tüm yaşamınızda başarılı, sağlıklı ve mutlu günler geçirmenizi dileriz.
- Üniversitemiz akademik takvimi için tıklayınız.
- Okulların telefon numaraları için tıklayınız.
- Harç miktarlarını öğrenmek için tıklayınız.
- Sıkça sorulan sorular için tıklayınız.
***Özel Koşul Gerektiren Programlar:
1- Tütün Eksperliği (Bkz. 101);
Bu programa kaydolacakların eksperlik mesleğini yapmaya engel teşkil eden renk körlüğü, bedensel ve ruhsal sakatlığı olmadığına dair belge alınması gerekir.
2- Ebelik, Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Bkz. 80, Bkz. 87);
Bu programa kayıt için üniversitenin önereceği ve/veya tam teşekküllü resmi bir hastaneden, eğitim süresince ve daha sonrasında bu mesleği yürütmeyi engelleyecek fiziki ve ruhsal engeli olmadığını ve konuşma, işitme, görme engeli bulunmadığını belgeleyen heyet raporu alınması gerekir.
3- Spor Yöneticiliği (Bkz. 920);
Bu programı tercih edecek adaylar, tercihler tamamlanmadan önce ilgili yükseköğretim kurumu tarafından istenen sağlık raporu için üniversiteden ayrıntılı bilgi edinmelidir. Bu raporda istenen şartları taşımayan adayların kaydı yapılmayacaktır.