4. Ulusal Üniversite Sanayi İşbirliği Ar-Ge ve İnovasyon Kongresi

İlan Tarihi:30.12.2021 08:55:00
Güncelleme Tarihi:30.12.2021 09:05:00
 

2953 görüldü.    0 Paylaşıldı
SpecialNewsGallery-PBRW301220210856
Açılış Oturumu

Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Üniversite Sanayi İşbirliği Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi-ÜSİTEM, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Manisa Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri İşbirliği Platformu, MATİP, tarafından 15-16 Aralık 2021 tarihleri arasında Süleyman Demirel ve Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezi’nde olan IV. Ulusal Üniversite-Sanayi İşbirliği, Ar-Ge ve İnovasyon Kongresi düzenlenmiştir. Bu yılki Kongre teması Dijitalleşme ve Sürdürülebilirlik olarak tanımlanmıştır. Bu kapsamda paneller, konusunda uzman davetli konuşmacılar yer almaktadır.  İşletmede Mesleki Eğitim ve İsteğe Bağlı Stajdan oluşan bütünleşik Uygulamalı Eğitim sistemindeki öğrencilerimiz için Mesleki Eğitim Fuarı, İnci Holding-ISM Makine şirketi ile birlikte Kontrol Paneli Soğutma sistemi tasarımı konulu Tasarım Yarışması ve Hugo Boss şirketi ile birlikte Otomatik veya yarı-otomatik olarak Kapasite planlaması yapılarak, mevcut kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak esaslı bir Hackathon Yarışması gerçekleştirilmiştir. Kongrenin 1. Günü Açılış oturumunda ÜSİTEM Müdürü Prof.Dr. Osman Çulha, içerik, kapsam, katılımcılar ve kongre teması ile ilgili olarak sunumlarını gerçekleştirmiştir. Özellikle şirketlerin dijital dönüşüm çalışmaları, somut projeleri ve bu konuda stratejik hedefleri konusunda ulusal ve uluslararası alandaki gelişmeler hakkında bilgi verilmiştir.

Rektörümüz Prof.Dr. Ahmet Ataç, Kongre açılış konuşmasında sürdürülebilirlik, karbon ayak izi, yenilikçi üretimler ve bu alandaki teknolojilerin ihtiyaç duyduğu insan kaynağı, yazılım ve kodlama alanlarında öğretim üyesi ve öğrencilerimizin yarışmalarda göstermiş olduğu başarılarından örnekler vermiştir. Üniversitemizin, Manisa Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri İşbirliği Platformu ile olan işbirliği çalışmaları vurgulanarak, Üniversitemiz araştırma altyapısı, Bilimsel Araştırma Projeleri-BAP desteği, Eğitim ve Danışmanlık faaliyetlerinin dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik konusunda yoğunlaşması gerektiği vurgulayarak Kongre’nin açılışını gerçekleştirmiştir.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı | AK Parti Konya Milletvekili Ziya ALTUNYALDIZ, çevrimiçi yolla açılış oturumuna katılarak, Ar-Ge, İnovasyon ve Teknoloji Geliştirme Faaliyetleri kapsamında Teknopark ve Ar-Ge Merkezlerinin öneminin altını çizerek, Üniversite Sanayi İşbirliğine verilen desteklerin artarak devam edeceğinin üzerinde durmuştur.

TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal ise Sürdürülebilir bir gelecek için Üniversite Sanayi İşbirliği Konulu sunumu ile çevrimiçi yolla Kongremize katılım göstermiştir. Sürdürülebilirlik konusunda COVID 19 sonrası TÜBİTAK’ın stratejik yaklaşımını; Salgın hastalıklar, İklim Değişikliği ile Mücadele, Sera gazı salınım hedefleri, İnsan odaklı teknoloji geliştirme, Sanayi 5.0 ve Dijital Dönüşüm olarak açıklayan Prof.Dr. Hasan Mandal, Yüksek Teknoloji platformlarında örnek proje konularını paylaşmıştır.

Sabancı Üniversitesi, SUNUM-Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Direktörü, ÜSİMP Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Fazilet Vardar Sukan, Uluslararası Ar-Ge ve inovasyon Ekosistemindeki Gelişmeler ve yenilikçi iş modelleri konusunda, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Havacılık ve Uzay Fakültesi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş TUSAŞ’tan katılım gösteren Prof.Dr. Erdal Çelik ise Endüstri 4.0, Toplum 5.0 ve Geleceğin Teknolojileri, kritik teknolojiler, Nanoteknoloji ve toplumun yüksek teknoloji ile imtihanı, savunma ve uzay sanayindeki malzeme odaklı stratejik Ar-Ge projelerinin bu alanda yetişmiş insan kaynağına ve Ar-Ge toplumuna duyduğu ihtiyacı vurgulayarak konuşmasını tamamladı. MATİP Yürütme Kurulu Başkanı, Vestel Ar-Ge Müdürü Dr. Metin Nil ise Sürdürülebilir Ar-Ge Merkezleri konulu sunumu ile ekosistemde yapılan çalışmaları ve sürdürülebilirlik kavramında hangi hedefler ve faaliyetlerin bulunduğunu açıklayarak Ar-Ge faaliyetlerinde sürdürülebilirlik yaklaşımını açıklamıştır. Manisa Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri İşbirliği Platformu ile sürdürülebilirlik faaliyetlerindeki eş güdümü ve işbirliği sağlayarak ancak tüm şirketler olarak birlikte başarabileceklerini ifade etti.

Açılış oturumunda, Sayın Valimiz Yaşar Karadeniz bölgemizdeki Üniversite Sanayi işbirliği faaliyetlerine ve bu alanda yapılacak olan kapasite geliştirme çalışmalarına kamunun verdiği destekleri, bu işbirliğinin dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik esasında ilerlemesi gerektiğini ifade ederek Hugo Boss şirketi ile birlikte Otomatik veya yarı-otomatik olarak Kapasite planlaması yapılarak, mevcut kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak esaslı bir Hackathon Yarışmasını başlatmıştır.

 

 

 
Dijitalleşme ve Sürdürülebilirlik Paneli

Vestel Ar-Ge Genel Müdür Yardımcısı Burak Savak’ın moderatörlüğünde başlayan panelde, Vestel Sürdürülebilirlik Müdürü Sera Türkoğlu, Maxion İnci Alüminyum Genel Müdürü Ali Altınkaya, Koç Üniversitesi Endüstri Müh. Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Metin Türkay ve MEXT Teknoloji Merkezi Ekosistem ve İş Geliştirme Direktörü Barış Arıkan konuşmacı olarak katılım göstermiştir. Panelimizde, Şirketlerin dijital dönüşüm çalışmaları, stratejileri ve uygulamaları hakkında bilgi paylaşımı yapılarak, güncel konuların başında gelen sürdürülebilirlik ile ilişkilendirilmesi ve bu konulardaki Ar-Ge, Tasarım, Teknoloji ve Yenilik projeleri hakkında bilgi paylaşımı ve tartışma gerçekleştirilmiştir. Firma kısa tanıtımları, örnek uygulamaları, sürdürülebilirlik bileşenleri, ekoloji, ekonomi ve ürünler, üretim süreçlerinin dönüşüm süreçleri hakkında güncel uygulamalar ile tartışma yapılması planlanmıştır.

Sera Türkoğlu, dijital dönüşümün sürdürülebilir kalkınma amaçları üzerine olan etkilerini Prof.Dr. Metin Türkay ise Dijitalleşme ve Sürdürülebilirlik konularında üniversite-Sanayi işbirliğinin durumu konusunda güncel bilgiler, somut işbirlikleri ve başarı hikayeleri paylaşmıştır. Barış Arıkan, sanayide dijital dönüşümün başlangıç noktası olan dijital olgunluk değerlendirmeleri konusunda bilgiler vererek MEXT’in bu konudaki fonksiyonu hakkında bilgiler vermiştir. MEXT’in dijital dönüşüme başlamak ve hatta ölçeklendirmek isteyen kurumlar için kısa ve orta vadede sunmuş olduğu fırsatları açıklayarak muhtemel proje ve işbirliği konuları tartışılmıştır.  Ali Altınkaya, Pandemi sonrasında, artan talebin karşılanması noktasında, kaynakların optimizasyonunda dijitalleşmenin rolü ve yeni global trendleri, fırsatları, eko sistemleri ve iş çeşitlilikleri hakkında örnekler vermiştir.

Dinleyicilerden gelen soruların başında, mevcutta şirketlerde yapılan somut dijital dönüşüm projeleri, bu konuda Ülke ve Bölgesel Ekosistem olarak yerimiz, İnsan kaynağı ihtiyacı yer almış olup, bu konularda panelistlerin verdikleri cevap ve örneklerle oturum tamamlanmıştır. 

 
Yenilikçi Üretim Teknolojileri, Dijitalleşme ve Tedarik Zinciri Paneli

Ferrero Türkiye Çikolata ve Tarım Ürünleri Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. Endüstri ve Tedarik Zinciri İnsan Kaynakları Müdürü Zeynep Ceren Enç’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Kocaer Çelik San. ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Tolga Demirkıran, İnci Holding Chief Technology Officer-CTO Mehmet Tunçkanat, Chief Operating Officer - COO Cevher Group Oğuz Özmen ve Norm Holding Yönetim Kurulu Üyesi Doç.Dr. Ceyhun Araz konuşmacı olarak katılım göstermiştir.

Panelin ilk bölümünde konuşmacılar tarafından şirketlerin kısa tanıtımı, Ar-Ge ve Teknoloji yönetimi ve stratejileri, dijitalleşme konusundaki somut yatırımları konusunda dinleyicileri bilgilendirmişlerdir. Zeynep Ceren Enç, Dijitalizasyon ve otomasyon adına firmalarda yapılan projeler, yatırımlar, bu alana ayrılan yıllık bütçeler ile bu alanda istihdam edilen personel sayıları ve nitelikleri hakkın da detay bilgiler isteyerek dinleyicilerin konuyu derinlemesine analiz etmesini sağlamıştır. Bu kapsamda dijital dönüşüm süreçlerinde çevre ve sürdürülebilirliğin yeri konusu üzerinde durulmuş ve yeni regülasyonları üretim teknolojileri üzerindeki etkisi tartışılmıştır. Panelistler, Demir-çelik, Alüminyum metalurjisi, lojistik, otomotiv yan sanayi, metal şekillendirme ve döküm alanlarında yer alan şirketlerin yöneticileri olmaları vasfı ile bu sektörlerdeki çevre-enerji, karbon ayak izi, ürün yaşam döngüsü ve alternatif-yenilenebilir enerji kaynakları konularında detay bilgileri dinleyiciler ile paylaşmıştır.

Dijital dönüşüm faaliyetlerinde insan kaynağı rolü, bu dönüşümde engel mi yoksa dönüşüm göstermesi gereken bir üretim faktörü mü olduğu da tartışılmıştır. Mevcut çalışanların gelişimi için yapılan eğitim, sertifika ve geliştirme faaliyetleri anlatılarak gereksinim duyulan yeni disiplinler; yazılım, kodlama, otomasyon, sensör teknolojilerinin önemi açıklanmıştır.  Dijital dönüşüm sonucunda ortaya çıkacak büyük verinin işlenmesi, irdelenmesi ve bu verilerden Üretim tekniği verimlilik arttırıcı faaliyetlerde kullanılması için Üniversite-Sanayi İşbirliği çalışmalarına verecekleri destekler anlatılmıştır.

Tolga Demirkıran, çelik sektörünün ağır sanayi iş kolunda yer aldığını ve bu alanda yaptıkları yatırımlar, yeni devreye aldıkları yönetim sistemleri ve uygulamalar ile önce verimlilik ve karlılık artışı, insan kaynakları gelişimi ve akademi faaliyetlerinin geliştirilmesi konusunu vurgulamıştır. Norm Holding Yönetim Kurulu Üyesi Doç.Dr. Ceyhun Araz ise, Norm Holding’teki yenilikçi üretim teknolojileri, eklemeli imalat, 3D yazıcılarla metal parça üretimi, yazılım geliştirme faaliyetleri ile Norm Dijital şirketi ve misyonu hakkında dinleyicilere bilgiler vermiştir. Oğuz Özmen, otomotiv yan sanayinin OEM’ler ile birlikte Dijital dönüşüm süreçlerine başladığını ve Cevher Group olarak Cevher dijital firmasını kurduklarını, Norm Dijital ile birlikte Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösterdiklerini ifade etmiştir. Mehmet Tunçkanat, İnci Holding de yapılan dijital dönüşüm çalışmalarını, Holding bünyesinde bu konuda çalışan ve fikri olan girişimcilere verilecek destekleri, yatırımcı şirketi hakkında bilgiler vererek, özellikle Jant fabrikasında gerçekleştirilen dönüşüm çalışmalarının hangi noktada olduğunu dinleyiciler ile paylaşmıştır.

 
Yüksek Katma Değerli Üretim için Yeniliğe Dayalı Üniversite Sanayi İşbirliği Paneli

Kongrenin 1. Gününde gerçekleşen son paneli Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı-TTGV Genel Sekreteri Mete Çakmakçı yönetmiştir. Manisa Organize Sanayi Bölge Müdürü Funda Karaboran, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Araştırma Geliştirme ve Yenilik Daire Başkanı Aycan Yüksel- FORD OTOSAN İnovasyon ve Yeni Girişimler Direktörü Gül Ertuğ ve MAXION İNCİ Türkiye ve Afrika Operasyonları Başkan Yardımcısı Hakan Ünlü panelist olarak katılım göstermiştir.

Teknolojik ilerleme ve katma değer yaratmak için gerekli olan işbirliği mekanizmaları ve bu konuda politika yapıcı kurumların belirlediği öncelikler, sanayi bölgelerinin yenilik merkezli olarak dönüşümü ve bu konudaki somut örnekler üzerinden bilgiler veren Aycan Yüksel, Bakanlık ve TÜBİTAK özelinde ithal ikame ve orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanında yapılacak yatırımlar konusunda, Üniversite araştırma merkezleri ve teknoloji geliştiricisi rolü üstlenen Teknoloji geliştirme bölgelerindeki faaliyetler ve bu konuda kamunun stratejilerini paylaştı. Günümüzde Organize Sanayi Bölgelerinden farklı beklentilerin olduğu, artık standart altyapı ve hizmet sağlayıcı kurum olmaktan ziyade Bölgedeki şirketlerin Ar-Ge, Yenilik ve Teknoloji Geliştirme çalışmalarına da destek olunması ve bu konuda gerekli altyapılarında yerinde oluşturulması gerektiğini vurgulayan Funda Karaboran, Bölgede yüksek teknoloji alanında yapacakları yatırımlardan ve bu konuda ihtiyaç duyacakları insan kaynağı profilinden bahsetmiştir. Karaboran, yazılım, donanım, mekatronik, kodlama ve bu disiplinlerle ortak paydada bulunacak mühendislik ve fen fakültesi bölümlerinden nitelikli mezunlara ihtiyaç duyulduğu vurgulanmıştır.

Gül Ertuğ, Ford Otosan’da yapılan yenilik ve yeni teknolojiler alanında yapılan girişim faaliyetleri konusunda dinleyicileri bilgilendirerek konuşmasına başladı. Yüksek katma değerli ürün ve üretim teknolojileri ile TÜBİTAK ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekleri ile karşılıklı faydaya ve gelişime dayalı Üniversite-Sanayi işbirliği çalışmaları sonucunda şirket bünyesinde birçok fikre, projeye ve yeni girişime desek olduklarını, yapmış oldukları yerlileştirme projeleri ile Ülkemize kazandırdıkları yeni teknolojiler ve ürünler hakkında bilgiler vermiştir. Ana sanayi olarak, teknolojinin değişen boyutu, elektrikli araçlar, güvenlik, taşıma kapasitesi ve konfordan feragat etmeden hafifi ve yüksek mukavemetli malzemeler ve elektrik motoru teknolojileri üzerinde çalışmaların yapıldığı, ticari araç sektöründe otonom sürüş ve bu konuda projelerin ağırlıkta olduğu vurgulanmıştır.

Konuşmasına otomotiv sektöründeki katma değer yaratma çalışmaları hakkına bilgi vererek başlayan Hakan Ünlü, Globaldeki durum ile Ülkemizdeki faaliyetleri karşılaştırmıştır. Uluslararası ortaklığa sahip olan Maxion İnci, Türkiye’deki operasyonlarında üretim teknolojileri geliştirme, mevcut üretim süreçlerini iyileştirme ve farklılaştırarak şirket karlılığını arttırma çalışmalarında personelin pratik çözümleri, teknolojiyi kullanma ve değerlendirme becerisi ve kabiliyetleri sayesinde Globalde değer yarattıklarını ve Ülkemizde son 5 yıl içinde yüksek yatırım getirdiklerinden bahsetmiştir. Dijital dönüşüm çalışmalarında ise Global ortak ile yola devam ettiklerini ve 2023 sonunda dijital dönüşümü tamamlama hedefinde olduklarını ifade etmiştir. Maxion İnci olarak özellikle nitelikli ve girişimci personele ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Ünlü, İnci Holding olarak yenilikçi fikirlere ve girişimlere verdikleri yatırım desteği ile teknoloji geliştirici şirketlere destek olduklarını açıklamıştır. Dinleyicileri, fikirlerinin değerlendirilmesi ve fon desteği alabilmeleri için başvuruda bulunmaya davet etmiştir. Diğer yandan Bölge Müdürü Funda Karaboran, kurmuş oldukları Yenilik Merkezi ve kuracakları altyapı ile girişimci ve KOBİ’lere yenilikçi teknoloji geliştirebilecekleri ortamlar yaratacakları ve bu konuda somut yatırımların yapılacağını ifade etmiştir.   

Dinleyici soruları ile tamamlanan panel ile Kongre’nin ilk günü son bulmuştur.

 
2. Gün

16 Aralık Kongrenin 2. Günü ise Muradiye Merkez kampüste de Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde gerçekleşmiştir. Açılış oturumunda; TOYO Ink Genel Müdürü Yakup Benli Ar-Ge ve İnovasyon temelinde Şirketlerin gelişim süreçleri, Dönmez Debriyaj Genel Müdürü Cumali Ertaş Ar-Ge ve İnovasyon odaklı dijitalleşme ve sürdürülebilirlik ve ASAŞ Alüminyum profil, PVC ve Kompozit Arge Müdürü Görkem Özçelik ARGE Merkezi ve İnovasyon çalışmalarında şirket içi ve dışı sürdürülebilirlik konulu konuşmalarını gerçekleştirmişlerdir.

Assan Hanil Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş.’den Ali Ulaş Malcıoğlu, Otomotiv Sektöründe Sürdürülebilir Yaklaşımlar ve İnovatif Faaliyetler ve BIOSENS ID A.Ş İlker Polatoğlu ise COVID-19 tanısına yönelik Glu-COV ID test kitinin geliştirilmesi ve üretimi içerikli konuşmaları ile öğleden sonraki oturum açılmıştır.

42 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi katılımı ile 5 salonda 83 bildiri sunumu gerçekleşirken, aynı alandaki fuayede 24 şirketimiz İşletmede Mesleki Eğitim uygulaması kapsamında stand açarak Öğrenci ve öğretim üyelerimizle buluşmuştur. Böylelikle Kongrenin 2. Günü 66 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi katılımı gerçekleşerek Üniversitemiz Araştırma altyapısını tanıma ve akademisyen ve öğrenciler ile network oluşturma imkanı bulmuşlardır.

 

 
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
2953
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası
EgeKAF - Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kariyer Fuarı Ege Bölgesi Kariyer Fuarı EgeKAF - Ege Bölgesi Kariyer Fuarı EgeKAF Etkinlik Detayları EgeKAF Etkinlik Detayları