Bir Azim Senfonisi: Müzik Bölümümüz İki Otizmli Öğrenci Alarak Engelsiz Eğitimde Bir İlke Daha İmza Attı

İlan Tarihi:2.09.2019 11:45:00
Güncelleme Tarihi:2.09.2019 12:29:00
 

MCBÜ Müzik Bölümü Türkiye genelinde engelli adayların tercihi oldu

Piyano, çello ve ud çalıyor. Birçok müzik dehası gibi referanslara ihtiyaç duymadan sesleri notaya dökebilen ‘absolut’ kulağa sahip. Müzik yeteneğiyle kendine hayran bırakan görme engelli ve otizmli Batuhan, baraj puanını geçemediği için beş yıldır hayalindeki üniversiteye giremiyordu. Yılmadı, azmetti. Üniversitemiz Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümümüz ona kucağını açtı ve o artık bir üniversiteli. Müzik Bölümümüze Batuhan ile birlikte otizmli Caner Akçay da kabul edildi. Böylece YÖK tarafından belirlenen %10'luk engelli öğrenci kotası kullanılmış oldu.

Çocuklarının 3 aylıkken görme engelli ve 4 yaşında ise otizmli olduğunu öğrenen Öznur ve Aydın Kil çifti, Batuhan için hiçbir mücadeleden kaçmadı. Özel bir rehabilitasyon merkezinde eğitim alan Batuhan’ın öğretmenleri, onun müziğe olan yeteneğini keşfetti. Mozart, Beethoven, Chopen gibi sanatçılarda görülen, herhangi bir sesi referansa gerek olmadan doğrudan notaya dökebilme olarak adlandırılan üstün müzik yeteneği ‘absolut’ kulağa sahip olduğunu saptadı. Azmi ve hayata bağlılığıyla müziğe yoğunlaşan Batuhan; piyano, çello ve ud çalmayı öğrendi. Güzel Sanatlar Lisesiden başarıyla mezun olan Batuhan, üniversite sınavındaki 100 puan barajını geçemediği için beş yıldır hayalini kurduğu konservatuvara giremiyordu. Yıllarca üniversite kapılarının kendisine açılacağı günü bekleyen yetenekli genç, bu yıl barajı geçmeyi başardı ve yetenek sınavlarında yaşıtlarına göre üstün performans göstererek Manisa Celal Bayar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümüne girmeye hak kazandı. Batuhan, “Otizmli bireyler de fırsat verildiğinde her şeyi başarabilir. Yıllardır bu anı bekliyordum. En büyük hayalim gerçek oldu. Şimdiki hedefim ise iyi bir eğitim alarak müzik öğretmeni olmak ve bilgilerimi öğrencilere aktarmak” dedi.

“Umutsuzluğa kapılmadık”

Oğlunun müzikle uğraşırken çok mutlu olduğunu ve onun hayatını bu alanda yönlendirmek istediğini belirten baba Aydın Kil, “Uzun, yorucu hatta yıpratıcı bir süreçten sonra oğlumuzun üniversiteli olmasının haklı gururunu yaşıyoruz. Bu süreçte önce baraj puanı sorunu yaşadık ardından ön yargıların aşılması hatta en büyük sorun da bu oldu. Engelli gençlere kapısını sonuna kadar açan ve destekleyen Manisa Celal Bayar Üniversitesine teşekkür ediyoruz. Bundan sonra Batuhan’ın hedefi, lisans yüksek lisans ve doktora. Batuhan, engelli bireylerin olanak verildiğinde neleri başarabileceklerine en güzel örnek” dedi.

 “Birçok zorluğu aştı”

Yaklaşık 6 yıldır Batuhan’la müzik çalışmaları yapan eğitmen Orçun Berrakçay ise, “2018 yılında YÖK tarafından Engelsiz Üniversite Nişanı alan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü, bu dönem bir otizmli öğrenciye daha kapılarını açtı. İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosunda çello çalan otizmli ve görme engelli öğrencimiz Batuhan Kil, yetenek sınavını başarıyla geçti. Batuhan, İZOT’un 6. üniversite öğrencisi oldu. Yıllardır birçok zorluğu aştık, bundan sonra çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

 

 


1457 görüldü.    0 Paylaşıldı
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1457
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası
EgeKAF - Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kariyer Fuarı Ege Bölgesi Kariyer Fuarı EgeKAF - Ege Bölgesi Kariyer Fuarı EgeKAF Etkinlik Detayları EgeKAF Etkinlik Detayları