Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Üniversitemiz Arasındaki İlk İşbirliği
İlan Tarihi:11.12.2018 16:18:00
MCBÜ Dil-Mer tarafından "Mülteci Çocuklarda Dil Barajının Kırılmasına Katkılar: Yabancılara Türkçe Öğretiminde Eğiticilerin Eğitimi Çalıştayı" düzenlendi
Manisa Valiliği, MCBÜ Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (MCBÜ-Dil-Mer), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle "Mülteci Çocuklarda Dil Barajının Kırılmasına Katkılar: Yabancılara Türkçe Öğretiminde Eğiticilerin Eğitimi Çalıştayı" 8-9 Aralık 2018 tarihlerinde başarıyla gerçekleştirildi. Çalıştaya Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde görev yapan ilköğretim, orta öğretim ve halk eğitimde öğretmen olarak görev yapan 72 kişi katıldı. İki gün süren çalıştayda öğretmenlere, yabancılara Türkçe öğretme konusunda Avrupa Dil Portfolyosuna uygun şekilde; dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerileri ile ilgili eğitim verildi. MCBÜ Dil-Mer yöneticileri Dr. Öğr. Üyesi Betül Bülbül Oğuz ve Dr. Öğr. Üyesi Serpil Ersöz'ün verdiği eğitime; Dil-Mer bünyesinde görev yapan Şule Şentürk, Nevin Çankaya ve Dil-Mer kısmî zamanlı öğrencileri katkı sağladı.
Eğitimle ilgili olarak bilgi veren MCBÜ Dil-Mer Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Betül Bülbül Oğuz bu eğitimde temel amacın; öğretmenlerin kendilerini sınıflarındaki mülteci öğrenciler gibi hissetmelerini sağlamak olduğunu belirterek, böylelikle öğretmenlerin mülteci öğrencileriyle sağlıklı bir iletişim kurabileceklerini ve Türkçe'yi daha doğru öğretebileceklerini söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Betül Bülbül Oğuz UNHCR'nin; öğretmenlerin aktif olarak katıldığı, uygulama ve materyal üzerine odaklanan bir eğitimi Türkiye'de ilk kez desteklediğini, dolayısıyla böyle bir eğitimde MCBÜ Dil-Mer'in tercih edilmesinin Üniversitemizin başarısı olduğunu belirtti.
Çalıştayın kapanış oturumuna katılan Manisa Valisi Ahmet Deniz, Manisa İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, UNHCR İzmir Ofisi yetkilileri yaptıkları konuşmalarda; öğretmenlerin verilen eğitimden son derece memnun olduklarını, kendilerinin de çalıştayın çok faydalı olduğunu gördüklerini söyleyerek, MCBÜ Dil-Mer ile işbirliklerinin yeni projelerle devam etmesini istediklerini vurguladılar.
Eğitime katılan öğretmenler; bu çalıştaydan çok faydalandıklarını, sınıflarındaki mülteci çocukları daha iyi anladıklarını, "Dilimiz varken dilsiz, kulağımız varken kendimizi sağır hissettik" cümleleriyle ifade ettiler.