Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, aramızdan ayrılışının 80. yıl dönümünde saygı, minnet ve şükranla andık.
Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından düzenlenen "Atatürk'ü Anma Programı", 10 Kasım 2018 tarihinde Süleyman Demirel Kültür Merkezi Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi.
Anma Programına Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı. Atatürk Anıtı'na Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya tarafından çelenk sunulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı söylendi.
"Atatürk; 57 yıllık ömrüne 11 savaş, 24 madalya, 7 nişan, 13 kitap, 1 ülke ve milyonlarca özgür insan sığdıran büyük bir asker, siyaset ve devlet adamıdır."
Üniversitemiz Öğretim Görevlisi Sadık Doğan "Atatürk'ün Vefatının Türk ve Dünya Kamuoyundaki Yankıları" konulu konuşmasında, "Cumhuriyeti kurarak, milli iradenin üstünlüğü ilkesini hayata geçiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yakın çalışma arkadaşları ve bütün İstiklal Savaşı şehitlerimizin önünde saygı ve minnetle eğiliyorum. Onu anmanın en doğru yolu, onu iyi okumak ve sözlerini doğru yorumlamaktır. Biz barış içinde bu güzel ülkede yaşayabiliyorsak, millet olarak çağdaş dünyada varlığımızı sürdürebiliyorsak; siyaset, ekonomi, bilim, sanat ve spor alanlarında dünya çapında başarılar elde edebiliyorsak, bunu Atatürk'e ve onunla birlikte bu güzel ülkeyi canları pahasına kuran kahramanlara borçluyuz. Bu borcu ödemenin tek yolu da çok çalışmak, ülkemizi birlik ve beraberlik içinde muasır medeniyetler düzeyine çıkarmaktır. Bugün geldiğimiz nokta bize bu konuda umut vermektedir. Ömrünü bir ulusun var oluşuna adayan Mustafa Kemal Atatürk; hem savaş meydanlarında hem de siyasi mecrada en önde yer almıştır. Türkiye Cumhuriyetini kurmakla kalmamış, ilke ve inkılâpları ile ona yön vermiştir. 57 yıllık ömrüne 11 savaş, 24 madalya, 7 nişan, 13 kitap, 1 ülke ve milyonlarca özgür insan sığdıran büyük bir asker, siyaset ve devlet adamıdır.
Atatürk'ün ölümü, hiç kuşkusuz hem yurt içinde hem yurt dışında büyük yankılar uyandırmıştır. Atatürk'ün ölümünü İstanbullular Dolmabahçe Sarayındaki Cumhurbaşkanlığı forsunun yarıya indirilmesiyle öğrenmişlerdir. Kara haber yıldırım hızıyla yayılırken, bir gözyaşı seli ve heyecan dalgası yaratmıştır. Anadolu şehirleri acı haberi radyo yayınlarından öğrenmişlerdir. Bütün kurumlar ve yabancı elçilikler bayraklarını yarıya indirmişlerdir. İstanbul halkı Atatürk'ün naaşı önünden geçmiş, Dolmabahçe Sarayı etrafındaki bütün yollarda ulaşım durmuş ve halkımız sokakları doldurmuştur. İstanbul'daki bütün kilise ve havralarda Atatürk için ayinler düzenlenmiştir. 19 Kasım günü Atatürk'ün naaşı törenle Ankara'ya nakledilmiş, halkımız 24 saat yememiş, uyumamış, törendeki yerini almıştır.
"Sadece Fransız basınında 22 haber, 265 makale yazıldı."
Atatürk'ün vefatına dünya basınında çok geniş yer verilmiştir. Türkiye'nin kurtarıcısı, modern Türkiye'nin kurucusu, bağımsızlık savaşçısı gibi ifadeler kullanılmıştır. Sadece Fransız basınında 22 haber, 265 makale, 25 fotoğrafla Atatürk'ün özelliklerinden, ülkesine yaptığı hizmetlerden ve özellikle de laik bir devlet kumasından övgüyle söz edilmiştir. Hindistan'da Atatürk'ün tüm Asya'ya ilerleme ve bağımsızlık yolunu gösterdiği ifade edilmiştir. Hindistan ve İran'da yas ilan edilmiş; Beyrut, Şam, Kuzey Afrika ve Hindistan'da mevlût okutularak, Türkiye'nin ve dünyanın en büyük evlatlarından olan Atatürk için özel anma günleri düzenlenmiştir" diye konuşarak, dünya basınında çıkan övgü dolu sözlere yer verdi.