Manisa Celal Bayar Üniversitesi Salihli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Salihli Belediyesi iş birliği ile düzenlenen “Enflasyonist Baskı Altında Para ve Maliye Politikaları” ana temalı III. Sardes Para Kongresi Açılışı, Dünyada parayı ilk basan uygarlık olan Lidya Krallığı’nın başkenti antik Sardes (Sart) de bulunan Roma dönemi Gymnasium binasında gerçekleştirildi.
Programa Salihli Kaymakamı Ali Güldoğan, İlçe Jandarma Komutanı J. Bnb. Doğukan Karaaslan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Çetin, Salihli Belediye Başkanı Mazlum Nurlu, akademisyenler ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Lidya Sanat Spor Kulübü Halk Oyunları Topluluğunun sunduğu gösteri ilgi ile izlendi.
Salihli Belediye Başkanı Mazlum Nurlu, “Lidyalılar, 2600 yıl önce bu topraklarda parayı buldu. Bizler de bu tarihi mirası korumak ve tanıtmakla sorumluyuz. Ülkemiz, uzun zamandır enflasyon altında eziliyor. Bu zor süreçten çıkmanın yolu, bilimsel veriler ışığında akılcı ve disiplinli ekonomik yaklaşımları benimsemektir. Bu etkinliği dünya çapında bir değere ulaştırmak için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çetin Sardes’in sadece tarihi bir merkez değil, aynı zamanda paranın ilk kez basıldığı yerlerden biri olarak ekonomik tarihimize ışık tuttuğunun altını çizdiği konuşmasında, “Antik dönemde burada basılan paralar, sadece ticaretin gelişimini sağlamakla kalmamış, aynı zamanda ekonomik ilişkilerin dinamiklerini de şekillendirmiştir. Bu zengin geçmiş, kongremizin anlamını derinleştirirken, para ve maliye politikalarının tarihsel evrimini anlamamızda bize önemli bir çerçeve sunmaktadır.
Günümüzde enflasyon, toplumları derinden etkileyen ve ekonomik istikrarı tehdit eden bir sorun haline gelmiştir. Bu bağlamda, para ve maliye politikalarının önemi bir kat daha artmaktadır. Bugün gerçekleştireceğimiz tartışmaların hem akademik dünyaya hem de politika yapıcılara yeni perspektifler sunacağına, çözüm önerileri geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Salihli Kaymakamı Ali Güldoğan yaptığı konuşmada, “Paranın icadı modern ekonomik düzenin oluşumunda anahtar bir rol oynamıştır. Paranın icadı insanlığın gelişiminde önemli bir gelişim noktası olduğu gibi para ve ekonomi toplumları şekillendiren güçlü parça olarak bugün de varlığını sürdürmektedir. Bugün bu kongrenin düzenli bir şekilde düzenlenmesi ve tamamlanmasında emeği geçen bütün kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum” diye ifade etti.
İl Kültür Turizm Müdürlüğü adına Arkeolog Dr. Gencay Öztürk yaptığı konuşmada alanda yapılan kazı çalışmalarının önemine değinerek kısaca çalışmalar hakkında bilgi verirken Misafir Konuşmacı Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Altan Taşkıran ise “Pandemi sonrasında bütün devletler gibi bizim ülkemizde zor günlerden geçiyor. Enflasyonu düşürme çalışmaları çerçevesinde israftan, ihtiyaç olmadığı halde harcamadan kaçınmalıyız. İhracat gelirlerini artırmalı ithalat girdisini azaltmalıyız. Bunun sadece devlet eliyle önlenmesini beklememeli ülke insanı olarak birlikte hareket etmeliyiz” açıklamalarında bulundu.
Açılış Programı, kongrenin gerçekleşmesine katkı sunanlara ve konuşmacılara plaket takdimi ve davetlilerin antik para basmalarının ardından toplu fotoğraf çekilmesi ile sona erdi.
Bilimsel bakış açısı ile ülkenin mevcut ekonomik sorunlarına ışık tutmayı amaçlanan kongre boyunca, akademisyenler ve ekonomi uzmanları tarafından enflasyon, etkin kaynak dağılımı ve tam istihdam gibi kritik konulara dair çözümler sunulacak.