EN

 MCBÜ’de Madde Bağımlılığına Genel Bakış Konuşuldu

İlan Tarihi:19.09.2024 13:58:00
Güncelleme Tarihi:19.09.2024 14:00:00
 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ile MCBÜ Bağımlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde düzenlenen Bağımlılıkla Mücadele Söyleşilerinin ilki gerçekleştirildi.

MCBÜ Sağlık Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşide MCBÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Tuğba Gürpınar Çavuşoğlu, “Madde Bağımlılığına Genel Bakış” konusunda bilgiler aktardı.

Program açılış konuşmasını yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyhun Kürşat, “Bu toplantımızda madde bağımlılığı ile ilgili konuşmacımızdan çok değerli bilgiler almaya çalışacağız. Değerli öğrenciler, sizler Sağlık Bilimleri Fakültesini seçmekle mesleki materyal olarak insanı seçmiş olduğunuzu belgelediniz. İnsan ile ilgili yapılan çalışmalar hata kaldırmıyor. Bu açıdan kendinizi bu mesleğe, bu okula, bu derslere vererek çok çeşitli bir çalışma temposu içine gireceğinize eminim. Siz insani konuda toplumda sadece sağlık çalışanı değil toplumun gelişim dönüşümüne katkıda bulunan insanlar olarak da burada olacaksınız. Toplumsal önderler olacaksınız.  Madde alışkanlığı özelinde sağlık ile ilgili problemlerin tümünde ülkemizin, toplulukların, toplumun, ailenin ve bireyin sağlık standartlarının korunması ve gözetilmesi ve geliştirilmesi konusunda çok büyük çabalar göstereceksiniz. Toplumsal dönüştürücü olarak rol yapacaksınız. 

Madde bağımlılığı söz konusu olduğunda maalesef bireyi, aileyi, toplumu ve toplumları bir bütün olarak milletimizi ilgilendiren büyük, maddi ve manevi fatura olarak ulaşan bir problem ile karşı karşıyayız. İşte bu konuda size bize toplumun her ferdine ama özellikle sağlık çalışanlarına çok büyük görevler düşüyor. Nasıl ki genel sağlık ile ilgili gözetmen rolünüzü oynayacaksınız bundan şüphem yok, toplumda şiddetin genişliği, yaş aralığı gittikçe genişleyen erken yaşlara kadar uzanma potansiyeli gösteren bu madde bağımlılığı ile ilgili önleyici ve buna karşı koyucu önlemleri almakla da yükümlü olacaksınız” dedi.

Prof. Dr. Tuğba Gürpınar Çavuşoğlu bağımlılığın çağın konusu olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında, sağlık personeli olarak meslek hayatında madde bağımlılarıyla çok fazla karşılaşılacağını ve madde bağımlılığı konusunu herkesten fazla doğru bilmeleri gerektiğini söyledi.

Doğal olsun veya olmasın pek çok maddenin bağımlılık yaptığının altını çizen Prof. Dr. Tuğba Gürpınar Çavuşoğlu, “İnternette birçok konuda olduğu gibi bu konuda da çok bilgi var. Bu bilgilerin ne kadarı doğru ne kadarı yanlış gerçekten ayırt etmek önemli. Bağımlılık çok kapsamlı bir konu.

‘Bağımlılık nedir? nerede başlar? nerede biter?’ Hiç kimse bağımlı olduğunu kabul etmiyor. Ara sıra kullanıyorum, kullanıyorum ama bana bir şey yapmıyor gibi tanımlıyorlar kendilerini. 

Aslında bağımlılık bir beyin hastalığı ve kronik bir rahatsızlık. Kolaylıkla geçmesi mümkün değil, tıbbi müdahale gerekiyor ve tabi ki çok boyutlu bir şey. Toplumsal bir sorun. Çünkü önce bireyi, sonra aileyi, sonra çevreyi ve sonra toplumları etkiliyor.

Dünyada bizden çok daha önce başladı. Bizde geçe kaldı ama maalesef giderek artıyor. Ciddi bir sorun haline geldi. Uyuşturucu başta gençler olmak üzere doğrudan veya dolaylı olarak toplumun tamamını tehdit ediyor” diye konuştu.

Programda Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artuner Deveci tarafından Prof. Dr. Tuğba Gürpınar Çavuşoğlu’na teşekkür belgesi taktim edildi.


482 görüldü.    0 Paylaşıldı
_DSC7816 _DSC7792 _DSC7786 _DSC7850 _DSC7790 _DSC7823 _DSC7825 _DSC7832
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
482
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası