TÜBİTAK 2012 yılından bu yana Bireysel Genç Girişim “BİGG” programı ile genç ve yenilikçi girişimci adaylarının hayallerini gerçekleştirmeye devam etti. Bu kapsamda 2021 yılı 1. Çağrı için 2395 girişimci iş fikri başvurusundan sadece 132 girişimci destek almaya hak kazandı.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrem Deniz Can üç ortağıyla (Doç. Dr. Tuğba Keskin Gündoğdu, Dr. Öğr. Üyesi Mine Güngörmüşler, Öğr. Gör. Dr. Gözde Duman) birlikte başvurduğu “Katı ve Gaz Atıklardan Değerli Biyoürün Üretimi” başlıklı projesi seçilen iş fikirlerinden biri oldu.
Doç. Dr. Deniz-Can, proje hakkında “Son yılların en önemli sorunlarından olan iklim krizinin temelinde CO2’nin artan konsantrasyonu ve sera gazı etkisi yer almaktadır. Bu iş fikrinin temeli C1 gazları olarak adlandırılan CO ve CO2 gazlarının mikroorganizmalar ile değerli son biyoürüne dönüştürülmesi üzerinedir. Kısa ve orta zincirli yağ asitleri olan bu biyoürünler, hayvan yemi katkı maddesi olması veya pek çok kimyasal reaksiyonda öncül olmasından gıda katkı maddesi (E570) olarak kullanımına kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Doğal üretimi yalnızca Hindistan cevizi, keçi sütü gibi yağlı ve nadir ürünlerden elde edildiği için biyoteknolojik olarak üretimi hem verimli hem de gıda güvenliği açısından olumlu bir proses olacaktır. Şirketimiz bünyesinde, tarımsal atıklardan yola çıkarak biyoteknolojik ve çevre dostu bir prosesle yine tarımsal uygulamaların önemli hammaddeleri üretilmiş olacaktır. Ülkemiz çapında atık değerlendirmesine önemli bir yaklaşım getirilecek döngüsel ekonomiye büyük bir katkı sağlanacaktır.” ifadelerine yer verdi.