Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi online konferansları, düzenlenen “Medyada Kadın Temsili” konulu konferansla devam etti.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Feyda Sayan Cengiz’in verdiği konferansta; “Medya Sektörünün Cinsiyetli Yapısı (İstihdam, İş Bölümü, Cam Tavan)”, “Temsil Nedir? Temsilin Güç Eşitsizliği ile İlişkisi”, “Medyada Geçmişten Bugüne Kadın Temsili Sorunu”, “Haberlerde ve Dizilerde Kadınlar”, “Türkiye’deki Özel Kanalların Tarih İçindeki Kadın Programları” konularına değindi.
Cengiz, “Medyada kadınlar hep vardır ama cam tavan da vardır. Yönetimde kadın varlığı ne yazık ki azdır. Bütün haberler, kadın haberleri de dahil olmak üzere hep erkeklerin bakış açısından verilir. Gazetelerin birinci sayfasına baktığınızda, sağ üst köşede güzel bir kadın figürü yer alır. İşte bu, medyada kadın temsilinin sorunlarını içinde toplayan bir örnektir.” İfadelerine yer vererek “Kadınlara daha çok yaşam ve kültür-sanat sayfaları yaptırılır. Bu bölümler, bir kriz olduğunda kolayca gözden çıkarılacak bölümlerdir” dedi.
Gündüz kuşağı kadın programlarına da değinen Cengiz, 90’ların sonu 2000’lerin başında kadınların tartıştığı “Kadının Sesi” gibi programlarda kişisel hikayeler ve dramların yer aldığını, 2000’lerin ikinci yarısında evlilik programları yapıldığını, günümüzde ise kadınların ev işi üzerinden yarıştırıldığı “Gelin Evi”, “Zuhal Topal’la Yemekteyiz” gibi programların görüldüğünü ifade ederek; bu programların gergin bir ortamda, erkek dış ses tarafından yönetildiğini, kadınların evdeki becerileri, ne tükettikleri ve evlerini nasıl döşedikleri üzerinden birbirlerini yargıladığını dile getirdi.
Dr. Öğr. Üyesi Feyda Sayan Cengiz, konferansını gelecek için bir notla tamamlayarak “Sosyal medya, daha olumlu bir kadın temsili için tehdit mi yoksa fırsat mı?” sorusunu yanıtladı.