Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Öztürkcan, 29 Ekim “Dünya Sedef Hastalıkları Günü” kapsamında, hastalığa karşı farkındalık oluşturulması ve toplumda yanlış bilinenler hakkında bilgi aktarımında bulundu.
Bulaşıcı olduğu kaygısı nedeniyle bazı hastaların dışlandığını, bunun psikolojik sorunlara da neden olduğunu belirten Öztürkcan, bu hastalığın eklem tutulumu, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şeker gibi rahatsızlıklara da eşlik edebileceğini söyledi.
Aynı zamanda Manisa Sedef Hastalığı Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Öztürkcan, sedefin kızarık plaklar üzerinde beyaz kepeklerle kendini gösteren bir hastalık olduğunu, sıklıkla 15-35 yaş aralığında herhangi bir cinsiyet yoğunluğu olmadan görüldüğünü ve kişinin yaşam kalitesini bozduğunu anlattı.
Prof. Dr. Serap Öztürkcan, koronavirüs salgını döneminde sedef tedavisinde birtakım tedbirler aldıklarına da işaret ederek, şöyle konuştu:
"Tedavide kullandığımız bazı ilaçlar bağışıklık sistemini baskılıyor yani zayıflatıyor. Bu nedenle hastaların Kovid-19 tedbirlerine daha çok dikkat etmeleri gerekiyor. Ülkemizde 2 milyon sedef hastası olduğunu tahmin ediyoruz. Bu nedenle pandemi döneminde hastalarımıza bazı önerilerde bulunduk. Bunların başında bağışıklığı baskılayan ilaçların kullanılmamasını önerdik ve bu ilaçlarla tedaviyi pandemi döneminde kestik ancak diğer grup ilaçları devam ettirip hastalarımızın kendilerini çok iyi korumalarını tembih ettik. Çok şükür bu dönemde sedef hastalarımızdan Kovid-19 vakası çıkmadı."