Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mevlâna Hazretleri’nin 22. Kuşak Torunu Esin Çelebi Bayru’yu Ağırladı

İlan Tarihi:15.10.2021 14:49:00
Güncelleme Tarihi:15.10.2021 14:58:00
 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Mevlâna Hazretleri’nin Veladet Merasimi” konulu tören kapsamında, Hz. Mevlana’nın 22. Kuşak Torunu Esin Çelebi Bayru’yu ağırladı. Uluslararası Mevlâna Vakfı Başkan Vekili görevini yürütmekte olan Esin Çelebi Bayru’ya Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Kurucu Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler ve Uluslararası Mevlâna Vakfı Sema Topluluğu eşlik etti.

Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Selçuk Yıldırım, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Haşim Yener Bilir, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Şule Uygur, Protokol Üyeleri, STK temsilcileri, Akademik Personel, öğrenciler ve davetlilerin katıldığı tören, Geleneksel Sanatlar Sergisi’nin açılışı ve Mevlevi Şerbeti ikramında bulunulmasıyla başladı.

Mevlâna Hazretleri’nin Veladet Merasimi konulu törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Ataç; “Davetimize icabet edip bizleri şereflendiren başta Sayın Esin Çelebi Bayru hanımefendi olmak üzere Uluslararası Mevlâna Vakfı temsilcilerine, Sema Ekibine ve bizleri yalnız bırakmayan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Esin Çelebi Bayru ve Doç. Dr. Nuri Şimşekler tarafından gerçekleştirilen söyleşi samimi sohbetlere sahne olurken Mevlevi geleneği gereği “Dostlarla bir olduktan sonra hiçbir işte güçlük yoktur” şiarıyla sözü açan Şimşekler, Hz. Mevlâna hakkında yapılan akademik çalışmalarla ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Hz. Mevlana’nın 13. yüzyılın anlayışı çerçevesinde eserler vermiş olmasına karşın, çağını ve içinde yetiştiği coğrafyayı aşan, farklı dil, din, mezhep, kesimlerden insanların kendisinden istifade edebildiği bir şahsiyet olduğuna ve vefatında dahi cenazesinin arkasında çok farklı inançlara mensup insanların sıralandığına değindi.

Şimşekler sözlerinde, “Mevlana’nın vefatından sonra oluşturulan Mevlevi kültür yolunun, sadece sema töreninin içerisine hapsedilmemesi gerekir; bu kültüre verilebilecek en büyük zararlardan biri Mevlana’nın bu şekilde bir mukabeleye indirgenmesidir.” vurgusunda bulundu.

“Kütüphanelerde yer bulan Hz. Mevlana’nın eserlerinden, sadece bugün değil, aslında yüzyıllardır ilham aldığımızı görüyoruz. Onun sadece doğumunu değil vefatını da Şeb-i Aruz törenleri kapsamında büyük bir coşkuyla kutluyor; kendisinin öğretilerini her fırsatta anmaya devam ediyoruz” ifadelerine yer veren Doç. Dr. Nuri Şimşekler; bugün, ülkemizde yazılan yüksek lisans ve doktora tezlerinin arşivlendiği YÖKTEZ sisteminde Mevlevilik kültürüne dair araştırmalar yapan çok sayıda yüksek lisans ve doktora tezinin bulunduğu açıklamasını yaparak, Mevlana’nın öğretilerinin edebiyattan güzel sanatlara, psikolojiden filolojiye ve iletişim çalışmalarına uzanan bir yelpazede araştırmaya konu olduğunun sevindirici bir gelişme olduğuna değindi. Bu ilginin artarak devam ettiğini, akademinin teveccühünün insanlık adına umut verici olduğuna da dem vuran Şimşekler, Hz. Mevlana’nın ülkemizde Atatürk’ten sonra adına “enstitü” açılan ilk şahsiyet olmasının kendisine ülkemizce verilen kıymetin göstergesi olduğunu kaydetti.

Doç. Dr. Nuri Şimşekler sözlerini, “Dünyada 26 farklı dile tercüme edilen 6 cilt, 26 bin beyit, 52 bin mısradan teşekkül Mesnevi, insanlığa mal olmuş, dünya belleğine kaydedilmek üzere UNESCO tarafından korunma altına alınan bir eserdir. Osmanlı coğrafyası içerisinde 140 tane Mevlevihane açılmış. Osmanlı nereyi fethetmiş kılıcı ile, gönül erleri ile de gönül fethini gerçekleştirmiş. Kılıçla fethettiği yerlerin kalıcı olmasını sağlamak için bu Mevlevihaneleri açmaktan geri durmamış. Bu, Osmanlı’nın kültür politikasının bir göstergesi.”  ifadeleriyle sonlandırdı.

Esin Çelebi Bayru ise “Bize her zaman Türklüğümüzle iftihar etmeyi öğrettiler. Büyükbabamın Makam Çelebisi olarak Halep Mevlevihane’sine atanması sebebiyle Suriye’ye gitmesi Halep’te doğmamıza neden oldu. Babama ülkede kalabilmek adına Arap salahiyetine geçmesi teklif edildiğinde Türklüğünden vazgeçmeyeceğini söylemesi üzerine Suriye’den ayrıldık ve tüm eşyalarımızı geride bırakarak bir daha geri dönmemek üzere Türkiye’ye geldik.” ifadelerini kaydetti.

Bayru, “Hz. Mevlâna torunu olmak nasıl bir his diye sorduklarında nasıl yanıt vereceğimi bilememekle birlikte, Manisa Mevlevihane’sinde şeyhlik yapmış olan Abdülhalim Çelebi’nin torunu olmakla gurur duyuyorum; çünkü kendisi İstiklal Madalyası sahibi bir vatanperver. Kendisinin İstiklal Madalyası vefatının ardından bana emanet edildi ve her Cumhuriyet Bayramı’nda o madalyayı takarak, Cumhuriyet resepsiyonuna gururla iştirak ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“Güzel ses işitmek, dinlemek” anlamına gelen Arapça “sema” sözcüğünden ilham alan Sema Mukabelesinin veya Mukabele-i Şerif töreninin izlenmesinin ardından Vali Yaşar Karadeniz, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Selçuk Yıldırım, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç ve İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy tarafından, Esin Çelebi Bayru, Doç. Dr. Nuri Şimşekler ile Sema Topluluğunu temsilen Semazenbaşı Mehmet Ali Özdengül ve Postnişin Abdurrahman Nedim Karnıbüyükler’e teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ile merasim son buldu.

 

 


1454 görüldü.    0 Paylaşıldı
_DSC7451 _DSC7473 _DSC7454 _DSC7526 _DSC7539 _DSC7562 _DSC7531 _DSC7556 _DSC7546 _DSC7473_NKN3917 _DSC7552 _DSC7555 _DSC7566 _DSC7562_NKN3993 _NKN4041_DSC7568 _NKN4041 _DSC7595_NKN4109 _DSC7589 _DSC7589_NKN4034 _DSC7595 _DSC7566_NKN4069 _DSC7595_NKN4019 _DSC7614
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1454
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası
EgeKAF - Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kariyer Fuarı Ege Bölgesi Kariyer Fuarı EgeKAF - Ege Bölgesi Kariyer Fuarı EgeKAF Etkinlik Detayları EgeKAF Etkinlik Detayları