Matematik Bölümümüzden “Cebir Günleri Çalıştayı”

İlan Tarihi:18.09.2019 12:54:00
Güncelleme Tarihi:18.09.2019 16:52:00
 

Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü tarafından düzenlenen “MCBÜ Cebir Günleri Çalıştayı”; Hacettepe, Ege, Düzce, Özyeğin, Dokuz Eylül, Gebze Teknik ve Selçuk Üniversitesi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünden gelen 12 akademisyeni Üniversitemizde bir araya getirdi.

8 üniversiteden 12 akademisyeni Üniversitemizde buluşturan “MCBÜ Cebir Günleri Çalıştayı”, 16-17 Eylül 2019 tarihlerinde Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde yapıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Matematik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Güroğlu, “Bilimsel etkinliklerde yardım ve desteğini hiçbir zaman esirgemeyen, yol gösteren Rektör Yardımcımız ve aynı zamanda Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Kazaz hocamıza çok teşekkür ederiz. Ayrıca Çalıştay Düzenleme Kurulunda yer alan Arş. Gör. Dr. Emel Ünver Demir, Arş. Gör. Dr. Kübra Özkan ve Arş. Gör. Onur Kaya’ya yardım ve emekleri için çok teşekkür ederiz” dedi.

Leavitt yol cebirleri, halka, modül ve sayılar teorisi konularında çalışmalar paylaşıldı.

Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Abalı ise, “Manisa Celal Bayar Üniversitesi Matematik Bölümünün düzenlediği cebir çalıştayına ev sahipliği yapmaktan ve siz değerli matematikçileri ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. İster fen bilimciler ister sosyal bilimciler olsun, analitik düşünme kabiliyetine sahip olmak çok büyük bir öneme sahiptir. Bu da matematiksel düşünce yapısı ile mümkündür.

Matematik evrenin dilidir.

Şu anektodu birçoğumuz biliyoruz: Eski Yunanda matematiğin henüz cebir elbisesi giymemiş ve daha çok şekil bilimi olarak bilindiği günlerde, kurduğu sosyal bilimler akademisinin giriş kapısına “Geometri bilmeyen içeri girmesin” diye yazdıran Platon, bu hareketiyle sosyal bilimciler için dahi, matematik bilmenin önemini ortaya koymuştur. Matematiğin evrenin dili olduğu ve çok görünür olmayı sevmediği aşikâr. Bugün burada sizler sayesinde matematiğin daha görünür olacağını biliyoruz ve Üniversite olarak bu tür bilimsel organizasyonların kendi alanlarında çalışanlar için kolektif çalışma yetisi kazandırdığını, yeni bilimsel yaklaşımlara kapı açtığını düşünüyoruz.

Geçen yıl Üniversitemiz Matematik Bölümünün düzenlediği ‘16. Uluslararası Geometri Sempozyumu”nun ardından, bu kıymetli organizasyonun da Üniversitemiz ev sahipliğinde yapılması bizleri ayrıca mutlu etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle çalıştayın başarılı geçmesini temenni ediyor ve Üniversitemizden güzel anılarla ayrılmanızı canı gönülden diliyorum” dedi.

Bu çalıştay, bilimsel tartışmaların ışığında yeni araştırma alanlarının belirlemesine imkân sağlayacak.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr.Mustafa Kazaz da, “Leavitt Yol Cebirleri üzerine çalışmalar yapan bir araştırmacı grubun çalışmalarını paylaşmak üzere düzenledikleri çalıştayın ilki, geçen yıl Dokuz Eylül Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Matematik Bölümü ev sahipliğinde ikincisi düzenlenen çalıştayda tekrar bir araya gelmekten ve sizleri Üniversitemizde ağırlamaktan gurur vemutluluk duyuyoruz.

Çalıştay, iki gün boyunca çeşitli üniversitelerden 12 davetli konuşmacının Leavitt Yol Cebirleri, halka, modül ve sayılar teorisi konularında yapacakları sunumlar ile gerçekleşecek.

Ülkemizde yapılan cebir çalıştayları, bu alana ilgi duyan araştırmacıları bir araya getirerek yeni çalışmaların tanıtılmasına, akademik işbirliklerinin artmasına ve bilimsel tartışmaların ışığında yeni araştırma alanlarının belirlemesine imkân sağlamaktır. Bu çalıştayın, diğer üniversitelerde de düzenlenmesini ve çalıştay serisi haline gelmesini umuyoruz.

Çalıştaya davetli konuşmacı olarak katkı sağlayan hocalarımıza ve Üniversitemizin bilimsel etkinlikler dizisine bu çalıştay ile katkı yapmamızı sağlayan, çalıştayın sürdürülebilirliğine destek olan başta Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Ataç olmak üzere rektör yardımcılarımıza, fakülte dekanımız ve dekan yardımcılarımıza, Üniversitemizin idari birimlerine, başta Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Güroğlu olmak üzere düzenleme kuruluna ve Matematik Bölümü öğretim elemanlarına teşekkür ederiz” diye konuştu.

Çalıştayda; “Leavitt Yol Cebirlerinin İdeal Yapısı Üzerine Bir Araştırma”, “Leavitt Yol Cebirlerinde İdeallerin Sadeleştirilmesi”, “Leavitt Yol Cebirlerinin Takas Ekonomisine bir Uygulaması”, “Turbo İkililer”, “Leavitt Yol Cebirlerinde En Büyük Tamamen Sonsuz İdeal ve Cebirsel Yapıları”, “Çakışma Cebirlerinde Socle”, “Birimli ve Birleşmeli Bir Halka Üzerinde Tanımlı Bir Matris Halkasının Türevleri”, “Asal Halkalarda Türevler”, “h-Yerel Halkalar”, “Öz İdeallerine Göre Bölümleri Sağ Mükemmel Olan Halkalar”, “Tersinir Elemanı Az Olan Halkalar ve Asalların Sonsuzluğu”, “Fermat’ın Son Teoreminin Özel Bir Durumu” konuları tartışıldı.

 

 


1931 görüldü.    0 Paylaşıldı
_NKN1629 _NKN1643 _NKN1655 _NKN1662 _NKN1663 _NKN1664 _NKN1666 _NKN1678 _NKN1681
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1931
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası