Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Bilgisayar teknolojileri ve internetin sağladığı imkanlarla bilişimle engellerin kaldırılması ve yeni bilişim teknolojileri geliştirilerek yaygınlaştırılması amacıyla Yakın Doğu Üniversitesi ev sahipliğinde, KKTC Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, KKTC Engelsiz Bilişim Platformu ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu iş birliği ile düzenlenen Engelsiz Bilişim Günleri’ne katıldı.
Yakın Doğu Üniversitesi Prof. Dr. Ümit Hassan Cumhuriyet Salonunda düzenlenen Engelsiz Bilişim Günleri, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, T.C. Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Suat Günsel, Türkiye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Vekili Önal İnaltekin, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özhan Kalaç, öğretim elemanları ve davetlilerin katılımıyla gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, her yerde ve her alanda engelsiz bir yaşam için, toplumun bir bireyi olarak, insan hakları adına yapılması gerekenleri yapacaklarını ifade ederken, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde engellilerin engelsiz yaşayabilmeleri için bu platformda buluşmalarının son derece anlamlı ve değerli olduğunu söyledi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç konuşmasına “Bugün Yakın Doğu Üniversitesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir önceki günden daha ileriye gittiğini, çok kısa sürede büyük mesafeleri kat ettiğini gördüm” sözleriyle başladı. Prof. Dr. Ataç, “Bu sürece katkı sağlayan başta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İrfan Günsel’e, Rektör vekili ve tüm ekip arkadaşlarına Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komitesi Başkan ve ekibine yürekten teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine şöyle devam etti;
“Milyonlarca parçadan oluşan bir puzzle olduğumuzu düşünürsek on binlercesini birleştirdiğimizde bir tane eksik bizi yarım bırakacaktır. İşte bundan dolayı geçmişimizden deneyim alıp çocuklarımıza erişilebilir ve sürdürülebilir bir dünya bırakmak bizim bugün toplum olarak, bu toplumun bir bireyi olarak en büyük vazifemiz. Biz Türk üniversiteleri olarak bir bütünüz. Yakın Doğu Üniversitesi ’de, KKTC’de yaşayan her bir birey de bizim olmazsa olmaz bir parçamız. Engelli bireylerimiz olmazsa bizi bütünleyen bir parçamız olmaz. Biz olmazsak onları tamamlayan bir parça eksik olur. İnsan olarak biz bunun bilincindeyiz. 2 yıllık bir salgın süreci bunu bizlere gösterdi. Cebimizde ne kadar paramız olursa olsun, unvanımız ne kadar bol olursa olsun dışarıya çıkamadık, seyahat özgürlüğümüz kısıtlandı.” ifadelerini kullandı.
Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Özhan Kalaç ise üniversitelerin sadece bilimsel ve eğitim faaliyeti yürütmediklerini, bulundukları toplumun sorunlarına çözümler sağlamanın en önemli görevlerinden biri olduğunu vurguladı. Dr. Kalaç, “Bizler de bu misyon doğrultusunda engellilere yönelik bilişim ve teknolojilerin gelişmesi için çalışmalar yapıyoruz. Manisa Celal Bayar Üniversitesi sekretaryasında yürütülen bu çalışmalarda başta devlet kurumları olmak üzere üniversiteler, STK’lar ve özel sektörle ciddi iş birliği sağladık, bugüne kadar birçok çalışmaya imza attık. 2013 yılında Yakın Doğu Üniversitesi iş birliğinde benzer çalışmaları KKTC’de yapmaya başladık çok ciddi bir köprü oluşturduk” ifadelerini kullandı.
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Vekili Önal İnaltekin, Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komitesi Başkanı Ahmet Akdeniz, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Fahriye Altınay da konuşma gerçekleştirdi.
Konuşmaların ardından panellere geçildi ve “Kamuda Engelsiz Bilişim Çalışmaları”, “Engelli STK’ları ve Engelsiz Bilişim Projeleri” ile “Engelsiz Güvenli Ortam ile Mutlu Nesiller Yetiştirelim” konulu oturumlar yüz yüze ve çevrimiçi olarak sunuldu.