Üniversitemiz, Türk Patent ve Marka Kurumu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Arasında “Hezarfen İşbirliği Protokolü” İmzalandı

İlan Tarihi:1.11.2019 15:23:00
Güncelleme Tarihi:1.11.2019 16:55:00
 

Manisa’da faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) inovasyon kapasitelerini artırmak ve markalaşma yolunda önemli bir adım atmalarını sağlamak amacıyla Üniversitemiz, Türk Patent ve Marka Kurumu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Projenin açılışında konuşan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, "KOBİ’lerin inovasyon kapasitelerini artırmaya yönelik olan bu projenin, KOBİ sınıflandırmasına giren işletmelerin büyük işletme olma ve markalaşma evresi olacağına düşünüyorum. Ayrıca yenilikçi ürün hizmetleri keşfetmelerine yönelik olarak onların ihtiyaç duydukları desteği vereceğini biliyorum. Bu projeyle birlikte binlerce iş imkanı ortaya çıkacak " diye konuştu.

Türkiye’nin Avrupa’da en fazla marka başvurusu yapan ülke olduğunu vurgulayan Türkiye Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, "Türkiye son 6 yıldır Avrupa’da en fazla marka başvurusu yapılan ülke. İşletmelerimiz marka almayı seviyor. Markayı alıyoruz ama sonrasında bunu değere dönüştürme noktasında maalesef başarılı değiliz. Ama o konuda da güzel örnekler var. Marka başvurularının çok olması kötü bir şey değil. Bu bir kültür ama onun ikinci aşamasında markalaşma konusunda da ulusal hedeflerimiz var. Bu konuda da Avrupa çapında güzel örneklerimiz var. Dünyada yine marka başvurularında 9. Sıradayız, tasarım başvurularında ise Avrupa’da 2. sıradayız. 40 binin üzerinde tasarım başvurumuz var. Bundan 10 sene önce Türkiye’de yıllık 400 patent başvurusu yapılıyordu. Bugün bu başvuru 2 haftada yapılıyor. Sadece Manisa ilimizde 2018 yılında 200 patent başvurusu yapılmış. O anlamda patent başvurularında ciddi bir artış var. Bizim bu aşamadan sonra nitelik aşamasına geldiğimizi düşünüyorum. Genel olarak gelecek ile ilgili olumlu bakma durumunda olduğumuzu söyleyebilirim. Manisa ili; Türkiye’de patent başvurularında geçen sene 6. sırada, marka başvurularında 20. sırada, faydalı modelde 10. ve tasarım başvurularında 18. sırada. Yine coğrafi işaretli ürünlere baktığımız zaman Manisa’da 13 coğrafi işaret var. Şu anda 7 tane işlemeye devam eden coğrafi işaret var. Onun için Türkiye genelinde önde olan bir ilimiz. Manisa ilimizin fikri mülkiyet başvurularında da durumu iyi. Hezarfen projesi 2007 yılından beri KOBİ’lere yönelik uyguladığımız bir proje. Şu ana kadar 16 ilimizde 19 kez uyguladık" diye konuştu.

Üretilen ürünleri fiyat bazında artırmanın kaygısını yaşadıklarını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Ataç, "Üretim geliştirme ayağını bir tarafa bırakıyoruz. Üretimi geliştirme ayağından sonraki pazarlama ve bunu sürdürebilir hale getirme ayağı da bizim en büyük sorunlarımızdan biri. Manisa’da çok sık yaşadığımız ve çok basit örnekle ifade ettiğimiz, 1 yıl 2 bin dolara sattığımız bir 1 ton kuru üzümü ertesi yıl 2 bin 100 dolara taşıyamıyoruz. Ürün rekoltesine göre değişen fiyat bandında satmaya çalışıyoruz. Bugün imzalayacağımız proje bu anlamda çok önemli" dedi.

Küresel ölçekte değişim ve dönüşümü yakalamak gerektiğini vurgulayan Manisa Valisi Ahmet Deniz, "Değişimi dönüşümü iyi takip edemiyorsanız, izleyemiyorsanız zorluklar yaşamamanız mümkün değil. Artık çağımız sadece bilgi çağı değil. Bilginin teknolojiye evrildiği; markanın, patentin, inovasyonun ön plana çıktığı, endüstri 5.0’ın konuşulduğu, tamamen robotların üretimde yer alacağı ayrı bir çağa doğru gidiyoruz. Çocuklarımızı, gençlerimizi ilkokullardan itibaren buna hazır tutmamız lazım. Manisa’da da güzel çalışmalar var. 2015’ten itibaren başlayan KodlaManisa projesi kapsamında bütün ilçelerimize açılan atölyelerde inanılmaz çocuklarımız var. Ben de sık sık uğruyorum. Çok güzel mühendislerimiz var. 5-10 yıl aralığında birçok şeyin değiştiğini göreceğiz. Hem devletimizin hem de hükümetimizin bütün birimleri buraya odaklandı. Katma değerli üretim yapmak zorundayız. Başka çaremiz de yok" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Ataç, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve Manisa TSO Başkanı Mehmet Yılmaz tarafından Hezarfen Projesi işbirliği protokolü imzalandı. Ardından son dört yılda patent, faydalı model ve tasarım alanında en fazla başvuru yapan firmalara ödül verildi.


1008 görüldü.    0 Paylaşıldı
_DSC2758s _DSC2766 _DSC2786 _DSC2791 _DSC2803 _DSC2808 _DSC2815 _DSC2823 _DSC2863
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1008
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası
EgeKAF - Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kariyer Fuarı Ege Bölgesi Kariyer Fuarı EgeKAF - Ege Bölgesi Kariyer Fuarı EgeKAF Etkinlik Detayları EgeKAF Etkinlik Detayları