Üniversitemiz ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Milli Ekonomi ve Devlet Yönetimi Akademisi (RANEPA) Arasında İkili İşbirliği Protokolü İmzalandı

İlan Tarihi:19.06.2019 14:03:00
 

Üniversitemiz ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Milli Ekonomi ve Devlet Yönetimi Akademisi arasındaki ikili işbirliği protokolü, Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Milli Ekonomi ve Devlet Yönetimi Akademisi (RANEPA) Türkiye Resmi Temsilcisi Talat Enveroviç Çetin tarafından imzalandı.

18 Haziran 2019 tarihinde, Üniversitemiz Rektörlüğünde gerçekleştirilen protokol imza törenine Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Milli Ekonomi ve Devlet Yönetimi Akademisi Türkiye Resmi Temsilcisi Talat Enveroviç Çetin’in dışında, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Bilal Gümüş, Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya ve Prof. Dr. Birol Kovancılar, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Mıynat, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Gökbunar, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Elvan Sayıt Bilgin ve Doç. Dr. Ali Çipiloğlu, Manisa Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kamil Şirin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Coşkun Çılbant ve Genel Sekreterimiz Ali Emirosmanoğlu katıldı.

Protokol kapsamında; her iki kurumun akademik ve idari personeli ortak eğitim ve araştırma faaliyetleri gerçekleştirecek. Bu çalışmalar için öğrenci ve öğretim elemanlarının karşılıklı değişimi sağlanacak. Birlikte sempozyumlar, konferanslar, kurslar ve toplantılar düzenlenecek. İşbirlikçi araştırma, eğitim faaliyetleri ve sürekli eğitim programları düzenlenecek. Her iki kurum da bu işbirliği anlaşmasının uygulanmasını denetlemek için birer koordinatör görevlendirecek. Tarafların yetkili temsilcileri ile çalışan koordinatörler, araştırma ve öğretim amacıyla hem öğretim elemanları hem öğrenciler için akademik işbirliğini teşvik edecek. Kurumlarındaki etkinlikleri planlayacak ve koordine edecek. Karşı kuruma fakülteleri, tesisleri, araştırmaları, yayınları, kütüphane materyalleri ve eğitim kaynakları hakkında bilgi verecek. Geçmiş faaliyetlerin raporlarını ve değerlendirmelerini periyodik olarak rapor edecek ve gelecekteki işbirliği anlaşmaları için yenilikçi fikirler oluşturacak.

Türkiye ve Rusya arasındaki gençlerin, Doğu kültürünü öğrenmesinde ve Batının önyargılarından kurtulmasında aracı olacağız.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Milli Ekonomi ve Devlet Yönetimi Akademisi (RANEPA) Türkiye Resmi Temsilcisi Talat Enveroviç Çetin imza töreninde yaptığı konuşmada, “İki yıl kadar önce Manisa Celal Bayar Üniversitesinde Türk-Rus İlişkileri ile ilgili konferans vermiştim. Çok etkili ve faydalı oldu. Hem Rusya’da hem Türkiye’de takdir gördük. Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Milli Ekonomi ve Devlet Yönetimi Akademisi, seksen şubesi olan ve devlet adamlarının yetiştiği bir akademidir. Bizzat Devlet Başkanlığı tarafından yönetilir. Bu protokol kapsamında çok faydalı işler yapacağız, özellikle Türkiye Rusya arasındaki gençlerin, Doğu kültürünü öğrenmesinde ve Batının önyargılarından kurtulmasında aracı olacağız. Manisa Celal Bayar Üniversitesinin mümkünse küçük bir şubesini Rusya’da açacağız. Aynı şekilde Devlet Başkanlığı Akademisinin temsilciğini de Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi’nin izniyle ve desteğiyle burada açacağız. Öğrenci değişikliği yapacak, çift diploma ve denklik sorunlarını çözeceğiz” dedi.

Bu anlaşma hem Üniversitemiz için, hem de ülkemiz ve Rusya Federasyonu için kazanç olacak.

Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi ise, “Üniversiteler evrensel kurumlardır. Biz bir taraftan üniversal olandan milli ve yerli olana gidiyoruz ama aynı zamanda milli ve yerel olandan evrensel boyuta da gidiyoruz. Dolayısıyla dünyada siyasal, bilimsel, teknolojik, kültürel sosyal ve sanatsal alanda daha iyiye gidiş, özellikle evrensel kurumlar olan üniversiteler ve onların birbirleriyle yapacağı ilişkilerle mümkün olacak. 

Biz üniversite olarak iddialı bir üniversiteyiz. Avrupa’daki, dünyanın diğer bölgelerindeki üniversiteler ile işbirliği protokollerimizi imzaladık, imzalamaya da devam ediyoruz. Mevlana’nın pergel metaforunda olduğu gibi bir taraftan pergelin bir ayağını buraya basıyoruz ama bir taraftan da pergel daireyi çizmeye başlarken en uzak noktadan değil, en yakın coğrafyamızdan başlayarak işbirliklerimizi kurmaya önem veriyoruz. Türkler ve Ruslar, dünyada tarihsel bakımdan çok sıkı bir ilişki ve etkileşim içinde olmuş iki millettir. Birbirlerine duydukları ihtiyacın ve yapmaları gereken işbirliğinin, artık iki millet de iki devlet de farkında. İbn-i Haldun coğrafya kader diyor, coğrafyanın kader olması Türklerin ve Rusların da birlikte her alanda işbirliği yapmalarını zaruri hale getiriyor. Böyle bir zenginliğin üzerine inşallah bu işbirliğini inşa edeceğiz. Ben böyle bir işbirliği protokolünü imzalamaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bu iki akademik camianın yaptığı basit bir işbirliği olmasının ötesinde bir anlama, mahiyete ve derinliğe sahip. Hem Üniversitemiz için, hem de ülkemiz ve Rusya Federasyonu için kazanç olacak. Zaten karşılıklı kazanç yoksa orada işbirliği yoktur, ortaklık yoktur. Ben sayın dostum Talat Enveroviç’e çok teşekkür ediyorum. Bu konuda özellikle kendisinin Üniversitemize karşı ayrı bir hüsnü kabulü söz konusu. Bizim nezdimizde de kendisi bir dost, bir arkadaş durumundadır. Böyle bir anlayışa dayalı olarak kurduğumuz işbirliği, inşallah çok kısa zaman içinde çok güzel neticeler ortaya koyacak. Hayırlı, uğurlu, mübarek olsun” diye konuştu.

 


1174 görüldü.    0 Paylaşıldı
_DSC0438 _DSC0452 _DSC0458 _DSC0462 _DSC0482 _DSC0489 _DSC0496 _DSC0500
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1174
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası