Manisa Celal Bayar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “VI. Ulusal Üniversite-Sanayi İş Birliği, Ar-Ge ve İnovasyon Kongresi”, ‘Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Teknoloji Transfer Ofislerinin Bölgesel Ekosistemin Gelişimindeki Rolü’ temasıyla gerçekleşti. Kongrede, bilim ve teknolojinin hızla değişen dinamikleri, sürdürülebilirlik ve yenilikçilik konuları ele alındı.
Manisa Teknokent’ten 19 şirketin yanı sıra 60’tan fazla Ar-Ge ve Tasarım Merkezinin katılım sağladığı 4 farklı salonda eş zamanlı olarak 114 bildiri sunumu yapılan kongre boyunca, otomotiv, savunma, havacılık, biyoteknoloji, nanoteknoloji ve dijital dönüşüm gibi kritik sektörlerden uzman konuşmacılar bilgi ve deneyimlerini aktardı. Sürdürülebilirlik, mobilite, fikri mülkiyet hakları ve teknoloji transferi gibi güncel konularda yapılan oturumlar, katılımcılar için iş birliği olanakları sundu.
Manisa Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Osman Çulha yaptığı açılış konuşmasında kongrenin hedeflerini, “Bölgesel ekosistemin tüm paydaşlarını bir araya getirerek Ar-Ge ve yenilik projelerine odaklanmak. Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile akademisyenleri buluşturarak sanayi ve üniversite arasında etkin iş birliği platformları oluşturmak, Teknopark ve Teknoloji Transfer Ofisleri ile ortaklıklar kurarak araştırmacı ağını genişletmek ile Çıktı odaklı iş birliği ve etkileşim faaliyetlerini teşvik etmek” şeklinde özetledi.
Prof. Dr. Çulha, çevrimiçi yolla 4 farklı salonda aynı anda başlayan oturumlara ilginin girişimci, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler için yeni iş birliği olanakları sunduğunu vurguladığı konuşmasında, 26-27 Şubat 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecek EGEKAF’25 kapsamında VI. Ulusal Üniversite- Sanayi İş Birliği Ar-Ge ve İnovasyon Kongresi’nin bir parçası olarak, “Girişimcilik yarışmaları, proje pazarı, hackathon ve tasarım yarışmaları, teknoloji geliştirme, fikri mülkiyet hakları, girişimcilik ve sürdürülebilirlik üzerine paneller ile uzay, havacılık, biyoteknoloji, nanoteknoloji ve dijital dönüşüm alanlarında davetli konuşmacılar”’ın fuar programına dahil edildiğini ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Rana Kibar, ‘Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Teknoloji Transfer Ofislerinin Bölgesel Ekosistemin Gelişimindeki Rolü’ temasının önemine değinerek, bu kurumların akademik bilgi birikiminin endüstriye aktarılmasında ve yenilikçi çözümlerin ticarileştirilmesinde kritik roller üstlendiğini vurguladı.
Rektör Prof. Dr. Kibar ayrıca, otomotiv, savunma, havacılık, biyoteknoloji, nanoteknoloji ve dijital dönüşüm gibi sektörlerde bilgi ve deneyimlerini paylaşan konuşmacıların, Türkiye’nin teknoloji odaklı kalkınma sürecine katkı sağlayacağını belirtti. Üniversite ile sanayi arasında kurulan yeni iş birliği köprülerinin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada büyük bir adım olduğunu ifade etti.
Kongrenin başarılı bir şekilde düzenlenmesine katkı sağlayan Araştırma, Girişimcilik ve Yenilikçilik Koordinatörlüğü, ÜSİTEM, Manisa Teknokent, Manisa Teknokent TTO ve MATİP gibi kurumlara teşekkür eden Prof. Dr. Kibar, etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür etti.
‘VI. Ulusal Üniversite-Sanayi İş Birliği, Ar-Ge ve İnovasyon Kongresi’ fikir alışverişleriyle, geleceğin yenilikçi çözümlerine ilham kaynağı olmayı hedefleyerek başarılı bir şekilde tamamlandı.