Üniversitemizin koordinatörlüğünü yürüttüğü "Avrupa Staj Fırsatları Konsorsiyumu" imza töreni, 6 Kasım 2018 tarihinde Üniversitemiz Rektörlüğünde gerçekleştirildi.
İmza törenine Konsorsiyum Koordinatörü Rektörümüz Prof. Dr. Kemal Çelebi, konsorsiyum ortakları olan Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kaan Erarslan, İzmir Ekonomi Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barış Özerdem, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Funda Karaboran, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Caner Urhan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, İzmir Ticaret Odasından Oğuz Özkardeş, Yunus Emre Enstitüsü Türkoloji Bölüm Başkanı Tayfun Kalkan, TWIN AR - GE Mühendislik Ticaret Ltd. Şti'den Doç. Dr. Osman Çulha, konsorsiyum ortaklarının diğer temsilcileri ve Üniversitemiz Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü personeli katıldı.
Üniversitemiz Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Sühal Şemşit, projenin tanıtımını yaparak, "Erasmus Konsorsiyumu; yükseköğretim kurumları, dernek, vakıf ve ticaret odaları gibi kurum ve kuruluşların, uluslararası öğrenci staj yerleştirmesini kolaylaştırmak için oluşturduğu gruptur. Proje hareketlilik tarih aralığı 1 Haziran 2018 - 31 Mayıs 2020'dir. Bu kapsamda 18 öğrenciye AB ülkelerinde staj, 21 personele AB ülkelerinde ders verme, 15 personele AB ülkelerinde eğitim alma olanağı tanınacak. Nihai hedefimiz; nitelikli iş gücünün istihdamının artırılması, yükseköğrenim alanlarının modernizasyonu hedeflerine katkıda bulunacak üniversite-sanayi-STK ve meslek kuruluşları iş birliği kültürünün gelişmesidir" diye konuştu.
79.150 Avro hibe alındı.
Konsorsiyum Koordinatörü, Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi yaptığı konuşmada, "Avrupa Staj Fırsatları (EPO) başlıklı bu proje, Ege Bölgesinde faaliyetlerini sürdüren Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve Uşak Üniversitesinin yanı sıra; Yunus Emre Enstitüsü, Manisa Organize Sanayi Bölgesi, İzmir Ticaret Odası, Uşak Ticaret Sanayi ve Odası, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknokent ve Twin AR - GE Mühendislik Ticaret Ltd. Şti. ile birlikte planladığımız ve Avrupa Birliği fonlarına başvurduğumuz bir projedir. Bu projenin onaylanması ile birlikte staj, ders verme ve eğitim alma faaliyetleri kapsamında hem öğrencilerin hem de personelin faydalanabilmesi amacıyla 79.150 Avroluk bir hibe almış bulunmaktayız. İki yıl süre ile üniversitemiz koordinatörlüğünde yürütecek olduğumuz bu proje ile 54 civarında öğrenci ve personele Avrupa Birliği üniversite ve işletmelerinde staj ve eğitim imkânı sağlamayı hedeflemekteyiz. Ayrıca konsorsiyumumuzun Ulusal Ajans nezdinde akredite olmuş olması bu konsorsiyum kapsamında yapılacak olan tüm faaliyetlerin Avrupa Birliği nezdinde de tanınacağı anlamını taşımaktadır.
Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, "İşletmeler ve üniversiteler için dünya ile bütünleşmek; bir lüks değil, zorunluluk haline geldi.
Ülkemizin 2023 hedefleri ve vizyonu doğrultusunda uluslararasılaşma süreci üniversitelerimiz ve işletmelerimizin gündeminde önemli bir yer kaplamaktadır. Eğitim ve iş dünyasında giderek artan ulusal ve uluslararası rekabet göz önüne alındığında; öğrenciler, işletmeler ve üniversiteler için dünya ile bütünleşmenin artık bir lüks değil, zorunluluk haline geldiğini söyleyebiliriz. Bu sebeple kurumlarımızın ne kadar köklü olduğundan çok, dünyaya ile ne oranda bütünleştiği daha önemli hale gelmiş bulunmaktadır. Uluslararası görünürlük, bilimsel yayınlar, uluslararası öğrenciler ve akademik iş birlikleri, uluslararasılaşmanın önemli ölçütleri olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda, bu konsorsiyum projesinin tüm paydaşlarımızın uluslararasılaşma süreçlerine de olumlu anlamda çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.
Bu projenin, tüm paydaşlarımızın birbirleri ile ortak çalışma kültürünün gelişmesine de fırsat sunmasını beklemekteyiz. Bu sebeple konsorsiyumun hayata geçmesine destek veren tüm paydaşlara teşekkür ediyorum.
Ege Bölgesindeki üniversiteler ve üniversite dışı ortaklar ile birlikte oluşturduğumuz bu konsorsiyum ile lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve idari ve akademik personel için yurtdışında alanlarıyla ilgili kurum ve kuruluşlarda staj yapma, ders verme ve eğitim alma imkânı sağlanacaktır. Hâlihazırda üniversitemizde 'İş Yeri Uygulama Eğitim Modeli' uygulanmakta olup, öğrencilerimiz üniversitenin son sınıf ikinci yarıyılında eğitimlerini seçtikleri bir işletmede uygulamalı olarak tamamlamaktadır. Bu projenin de üniversitemizde mevcut olan bu uygulamayı daha da güçlendireceğini ve üniversite iş dünyası iş birliğinin daha da artırılmasına katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Staj konsorsiyum faaliyetleri; öğrenciler için iki ay, personel için 5 ile 14 gün arası sürecek.
Son yıllarda ülkemiz genelinde Avrupa Birliği'nin Erasmus Programı çerçevesinde staj konsorsiyum faaliyetleri giderek artmaktadır. Bu kapsamda projemiz Ege Bölgesinde hem üniversiteleri hem de üniversite dışı paydaşları aktif bir şekilde sürecin içine alacak şekilde gerçekleştirilecektir. Projemiz kapsamında staj konsorsiyum faaliyetleri öğrenciler için yaklaşık iki ay, personel için ise 5 ile 14 gün arası sürecektir. Bu süreçte özellikle vurgulamak istediğimiz bir konu şudur: Almış olduğumuz hibeyi tüm kurumlar arasında etkin ve adil bir şekilde dağıtarak, bundan önceki projelerde süreç içerisine dahil edilmemiş olan üniversite dışı ortakların da hibelerden yararlanması sağlanacak ve personellerinin gelişimine katkıda bulunulacaktır.
Bu proje ile öğrenciler; büyüklükleri, yasal statüleri ve faaliyet gösterdikleri ekonomik sektör ne olursa olsun özel veya kamuya ait her tür kurum ve kuruluş ve her tür ekonomik faaliyette bulunan işletmede staj yapabileceklerdir. Ayrıca söz konusu stratejik ortaklık ile yükseköğretim kurumlarının modernleşmesine katkı sağlanacak, kurumlar arası iş birliği geliştirilecek, katılımcıların mesleki gelişimleri desteklenecek, yabancı dil yeterlilikleri artırılacak ve söz konusu kişilere kariyer yetkinliği kazandırılacaktır. Bu proje vesilesi ile oluşturulan profesyonel bağlantılar kullanılarak Ege Bölgesinde daha fazla sayıda öğrenci ve personele yurtdışında mesleki tecrübe kazandırılacak, daha kaliteli eğitim ve kurumsal modernleşmeye öncü olabilecek yenilikçi uygulamaların yerinde incelenmesi sağlanacaktır. Konsorsiyum aynı zamanda yükseköğretim kurumlarının, öğrencilerin staj hareketliliği çerçevesinde iş dünyası ile kurdukları iletişime süreklilik sağlayacak ve bu yolla işlevselliği yüksek olan bir iş birliği oluşturulacaktır" dedi.
Ardından konsorsiyum ortakları görüşlerini bildirdi ve protokol imzalandı. Program, uzman personele yönelik tanıtım ve sunumlarla sona erdi.