"Dünya KOAH Günü Etkinliği" yapıldı

İlan Tarihi:22.11.2018 03:27:00
 
"21 Kasım Dünya KOAH Günü" kapsamında Üniversitemiz Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ve Yunusemre İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle etkinlik düzenlendi. "Her Adımda Sağlıklı Nefese" sloganıyla Forum Magnesia Alışveriş Merkezinde düzenlenen etkinlikte, KOAH hastalarına sigaranın zararlarını anlattı.
 
Etkinliğe Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Manisa İl Halk Sağlığı Başkanı Dr. Leyla Arıcı, Yunusemre İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ümit Atman, Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Müjde İlgün, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu ve Doç. Dr.Tuğba Göktalay ile KOAH hastaları katıldı.
 
Etkinlikte konuşan Yunusemre İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ümit Atman, "KOAH [Kronik (Müzmin) Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı]; nefes yollarında mikroplarla değil,  iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. KOAH; tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalıktır. KOAH'ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %15-20'dir. Diğer bir deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir" dedi.
 
KOAH ile mücadele için yürüyüş yapılması tavsiyesinde bulunan Üniversitemiz Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, "T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Toraks Derneği, dünyada KOAH bilincini artırmak üzere kurulan GOLD  (Global  Initiative  of  Obstructive  Lung  Disease)  ve  Dünya  Sağlık  Örgütü  önderliğinde kurulan  GARD  (Global  Alliance  Against  Chronic  Respiratory  Diseases) işbirliği ile her  yıl  Dünya  KOAH  Günü  Etkinlikleri  yapılarak,  toplumumuzda  "KOAH" farkındalığını artırmak amaçlanmaktadır. Bu yıl 21 Kasım 2018 olarak belirlenen Dünya KOAH Gününde, Türk Toraks Derneği olarak hedefimiz KOAH'ın ve ilişkili risk faktörlerinin her yıl daha fazla kişi tarafından bilinirliğinin artırılmasıdır. 
 
Ulusal ve yerel türk medyasını, önemli bir halk sağlığı sorunu olan KOAH hakkında kamuoyunu bilgilendirme ve bilinçlendirme gayretlerimize destek vermeye ve bu konuda harekete geçmeye çağırıyoruz. Bu yıl KOAH'lı hastalarımızın da günlük yaşamlarında aktif kalabilmelerinin mümkün olabileceğini vurgulamak için egzersizin ve hareketin önemine değinmek amacıyla "Her Adımda Sağlıklı Nefese" sloganını benimsedik. Daha sağlıklı bir yaşam için, sağlıklı nefesler için yürüyün. Her gün bir adım daha fazla" diye konuştu.

582 görüldü.    0 Paylaşıldı
_DSC6695 _DSC6756 bhngojuh ng4f3y4n gfirpiwy _DSC6708 _DSC6739
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
582
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası