"Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Toplumsal Desteğin Önemi" tartışıldı
İlan Tarihi:27.11.2018 03:27:00
Üniversitemiz Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MCBÜKAM) ve Manisa Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Toplumsal Desteğin Önemi" konulu panel, 26 Kasım 2018 tarihinde MCBÜ Sinema Salonunda gerçekleştirildi.
Panele Manisa Valisi Ahmet Deniz, Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Yunusemre Belediyesi Başkan Yardımcısı Şule Uygur, MCBÜKAM Müdürü Doç. Dr. Asena Altın Gülova, öğretim üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Panelde konuşan Manisa Valisi Ahmet Deniz; kadını ve şiddeti özdeşleştirmenin mümkün olmadığını belirterek, şiddetin eğitimle alakası olmadığını, istatistiki rakamlara bakıldığında hem şiddet gören hem şiddet uygulayanların arasında okuma yazma bilmeyen de üniversite mezunu da olduğunu söyledi. Türk kadınlarına 1934 yılında verilen seçme ve seçilme hakkı ile dünyadaki ilk ülkelerden birisi olduğumuzu, bunun da Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kadınları ne kadar önemsediğinin bir göstergesi olduğunu ifade eden Vali Deniz; 21. yüzyılın Türk milletinin çağı olmak zorunda olduğunu, bunun sadece erkeklerle değil kadınlarla birlikte mümkün olacağını, bu nedenle her alanda kadınları yüceltmek ve değer vermek zorunda olduğumuzu belirtti. Son dönemlerde kadın istihdamının yüzde 28'den yüzde 38'e yükseldiğini ifade ederek bunun yeterli olmadığına dikkat çeken Vali Deniz, "Özellikle öğretmenlerde yüzde 50'nin üzerinde olması çok memnun edici. Her meslek önemli, her meslek kutsal, ama öğretmenlik farklı bir meslek. Orada kadınlarımızın olması bizim için gurur verici" dedi.
MCBÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Asena Altın Gülova; şiddetin, özellikle kadına yönelik şiddetin dünyanın her tarafından yaşandığını, şiddetin önlemediğini, buna rağmen toplumsal farkındalığın giderek arttığını ifade etti.
Moderatörlüğünü Manisa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Konan'ın yaptığı panelde panelistlerden Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü İlknur Yüksel, merkezin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. MCBÜ Fen- Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Alptekin şiddeti toplumsal bir problem olarak görmek gerektiğini belirtti. Manisa Barosu avukatlarından Av. Sümeyra Kara Baş, şiddetin önlenmesi için hukuki olarak yapılması gerekenlerden bahsetti. Kadın ve Demokrasi Derneği Manisa İl Temsilcisi (KADEM) Dr. Ümit Atman, şiddetin hayatın her alanında olduğunu, şiddetin şiddeti beslediğini belirtti. Türk Kadınlar Birliği Manisa Şube Temsilcisi Psikolog Esin Türkoğlu ise eğitimin önemine dikkat çekti.
Manisa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Konan şiddetin tek taraflı olmadığını belirterek, 2013 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan çalışmaya göre kadınların yüzde 35'nin ya birlikte yaşadığı eşi ya da başka bir erkek tarafından şiddete maruz kaldığını vurguladı.