Üniversitemiz Araştırma Girişimcilik ve Yenilikçilik Koordinatörlüğünün, Manisa Ticaret ve Sanayi Odasının sponsorluğunda gerçekleştirdiği "II. Uluslararası Üniversite Sanayi İşbirliği AR-GE ve İnovasyon Kongresi" başarıyla tamamlandı.
Kongrede ülkemizdeki AR-GE ve yenilik projeleri gerçekleştiren işletme ve girişimciler için işbirliği mekanizmaları ve platformları oluşturmak; AR-GE ve tasarım merkezleri, AR-GE şirketleri ve akademisyenleri bir araya getirerek sanayi-sanayi ve üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarında ara yüz faaliyetleri yürütmek; teknoparklar ve teknoloji transfer ofisleri ile ortaklıklar kurarak araştırmacı ağını oluşturmak; ülke politikalarına uygun olarak, yüksek teknolojili AR-GE çalışmaları kapsamında çeşitli paneller düzenleyerek farkındalığı artırmak hedeflendi.
Bu hedefler kapsamında; AR-GE ve tasarım merkezleri, teknoloji şirketleri, girişimciler, üniversiteler, teknopark ve teknoloji transfer ofisleri katılımcı olarak bilimsel çalışmalarını sunma fırsatı buldular. Akademisyenler ise ticarileşebilir proje, yüksek lisans ve doktora tezlerine ait sonuçları paylaşarak endüstriyel AR-GE içerikli bilimsel sunumlarını gerçekleştirdiler. Bu kapsamda 5 farklı salonda, 20 oturumda 98 bildiri sunumu gerçekleştirildi. 14 poster sunumu ve 7 proje bazlı işbirliği görüşmesi yapıldı. Bildiri sunmak üzere kongre portalına kayıt yaptıran 52 farklı AR-GE ve tasarım merkezinde görevli olan araştırmacı sayısı 84, sanayi katılımcısı 120 ve akademisyen sayısı ise 140 olarak gerçekleşti. Diğer yandan Japonya, Birleşik Krallık, İtalya, Portekiz, İran ve İsrail olmak üzere 6 yabancı ülkeden 10 katılımcı ve ek olarak 12 davetli konuşmacı yer aldı.
Kongrede Üniversitemiz liderliğinde taslak çalışma ilkeleri ve tüzüğü oluşturulan Manisa AR-GE ve Tasarım Merkezleri İşbirliği Platformunun da görüşmeleri gerçekleştirildi. Platform kapsamında Manisa'daki merkezlerin AR-GE, tasarım ve yenilik esaslı projelerinin kapsamlarının genişletilmesine, AR-GE ve tasarım altyapısının geliştirilmesine, AR-GE ve tasarım personeli niteliğinin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla kurulacak. Diğer yandan, merkezler arası işbirliği ağı oluşturmak ve çalışmaları koordine etmek; ortak sorunlara ortak çözümler yaratmak; AR-GE, tasarım ve yenilik içerikli projelerin çıktılarını geliştirmek; fikri ve sınai mülkiyet kapasitelerini artırmak; eğitim, çalıştay, ilerleme/gelişme raporları hazırlamak ve konferanslar düzenlemek; merkezler ile Manisa Teknokent şirketlerinin proje bazlı işbirlikleri yapmasını sağlamak; işbirliği-güçbirliği kültürünü geliştirmek hedeflendi. AR-GE ve tasarım merkezleri; Üniversitemiz Araştırma Girişimcilik ve Yenilikçilik Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan taslak tüzük üzerinde anlaşıldığını belirterek, platformun kurulması yönünde faaliyete geçilmesini önerdiler.
Kongrenin 2. gününe TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal konuk olarak 'Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Yeni TÜBİTAK' konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Hasan Mandal; TÜBİTAK'ın ülkemizin 2023 hedeflerine yönelik yeniden yapılanması, destek mekanizmaları, üniversite-sanayi işbirliğine bakış açısı, bu işbirliğinden elde edilecek çıktıların yüksek teknoloji odaklı projeler olması yönünde yeni açıklanan sanayi destekleri ve kapsamını açıkladı.
Kongre kapsamında ayrıca; AR-GE, yenilik ve girişimcilik alanında ülke politikalarına ve 2023 hedeflerine uygun stratejik içeriğe sahip tartışmaların gerçekleştirildiği "Yerli Madenlerimiz ve Katma Değerli Ürün için AR-GE Çalışmaları Paneli", "AR-GE, Yenilik ve Girişimcilik, Teknoloji Yönetim ve Sanayide Dijital Dönüşüm Paneli" ve "İleri Sayısal Yöntemlerin Malzeme, Ürün Geliştirme ve Test Süreçlerinde Kullanımı Paneli" gerçekleştirildi.