"Sağlıklı Çarşamba Toplantıları" Başladı

İlan Tarihi:8.04.2021 09:32:00
Güncelleme Tarihi:8.04.2021 09:33:00
 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü tarafından, pandemi kuralları çerçevesinde halka açık olarak düzenlenecek “Sağlıklı Çarşamba Toplantıları” başladı.

Sultan Cami Parkı içinde bulunan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Tarihi Müzesi’nde gerçekleşecek sağlık toplantıları serisinin ilki 7 Nisan 2021 tarihinde 14.30 ile 16.00 saatleri arasında düzenlendi. 

MCBÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Dündar Erbay moderatörlüğü’nde “Çocuktan Erişkine Doktoruna Danış Neden Aşı Olmalıyız: Corona’dan Kızamığa” konusunun ele alındığı toplantının konuşmacıları; MCBÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Dr. Öğretim Üyesi Şebnem Şenol ve MCBÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Semra Bayturan oldu.

Pandemi koşulları gözetilerek sınırlı sayıda kişi ile gerçekleştirilen toplantıda, Çocuktan Erişkine, Corona'dan Kızamığa Neden Aşı Olmalıyız? konusunda açıklamalarda bulunan öğretim üyeleri; ülkemizde çocuk felci, kuş palazı, çiçek gibi birçok hastalığın etkin aşılama ile birlikte görülmez olduğunu, aşıyla önlenebilir birçok hastalığın da oranlarının oldukça azaldığını ve hiçbir doğal yöntemin, hastalığın doğal yollardan geçirilmesi de dahil olmak üzere aşının başarısının yerine geçemeyeceğini vurguladılar. 

Aşılar otizm yapar mı? Bazı aşılardaki koruyucu maddeler sağlığa zararlı mı? Sorularının da yanıt bulduğu toplantıda; Dr. Andrew Jeremy Wakefield’in kızamık aşısı ile otizm arasında ilişki olduğunu bildirdiği 1998 yılında yayımlanan makalesi üzerine dünya çapında kızamık aşılama oranlarında düşüş gerçekleştiği, aşılama oranlarının düşmesi ile birlikte otizm azalmamakla birlikte, unutulmaya yüz tutmuş kızamık salgınlarının gerek Amerika Birleşik Devletlerinde, gerek Avrupa ülkelerinde gerekse de ülkemizde tekrar hortladığı açıklamalarına yer verilerek on binlerce katılımcının olduğu başka bir çalışmada otizm ve kızamık aşısı arasında hiçbir ilişkinin gösterilemediği tespitlerine yer verildi.

Ülkemizde COVİD-19 aşılarının yapılmasının etkin bir şekilde devam ettiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Şebnem Şenol gerek mRNA gerekse de inaktif aşının hastalığın azalmasında etkili olduğuna bunun yanı sıra bireysel ve toplumsal bağışıklık açısından da önemine değinerek Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nde yapılan COVİD-19 aşı çalışmasının sonucunu paylaştı. Şenol, “Aşı etkin! Manisa Celal Bayar Üniversitesinde 1053 katılımcı üzerinde yaptığımız çalışma, ülkemizde ağırlıklı olarak uygulanan COVID-19 inaktif (Sinovac-Coronavac) aşısının bağışıklık etkinliğinin yüksek ve yeterli olduğunu gösterdi. Ancak antikor düzeylerinin yeterliliği kişinin tam olarak bu hastalıktan güvenle korunduğunu garanti etmiyor. Kişisel korunma önlemlerinin hiç taviz verilmeden sürdürülmesi halen önem taşımakta.” İfadelerine yer vererek aşı istenmeyen yan etkilerinin kabul edilebilir sınırlar içinde bulunduğunun da saptandığını belirtti.


1723 görüldü.    0 Paylaşıldı
mcbü sağlık çarşamba toplantıları 7 nisan  2021 _1_ mcbü sağlık çarşamba toplantıları 7 nisan  2021 _2_ mcbü sağlık çarşamba toplantıları 7 nisan  2021 _6_ mcbü sağlık çarşamba toplantıları 7 nisan  2021 _4_ mcbü sağlık çarşamba toplantıları 7 nisan  2021 _5_ mcbü sağlık çarşamba toplantıları 7 nisan  2021 _3_
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1723
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası
EgeKAF - Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kariyer Fuarı Ege Bölgesi Kariyer Fuarı EgeKAF - Ege Bölgesi Kariyer Fuarı EgeKAF Etkinlik Detayları EgeKAF Etkinlik Detayları