Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından düzenlenen "Sürdürülebilir ve Yaşanabilir Bir Dünya İçin Biyoekonomi Çalıştayı" gerçekleştirildi.
MCBÜ Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezi Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesinde gerçekleştirilen Çalıştayın açılışına Vali Yaşar Karadeniz’in yanı sıra Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, akademisyenler, araştırmacılar ve sanayi temsilcileri katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasında Rektör Prof. Dr. Ahmet Ataç, “Dünyamız her geçen gün biraz daha kirlenmekte ve sadece biz insanlar için değil tüm canlılar için hayatı yok edici bir hal almaktadır. Bu değişimin en önemli sebebi insanoğlunun dünya üzerinde bıraktığı izlerdir. Sanayi, tarım, madencilik, şehircilik ve diğer ayak izlerimiz sayesinde dünyayı her gün biraz daha değiştirmekteyiz.” İfadelerini kaydederek “Ülkemizde sürdürülebilir çevre ve biyoekonomi kavramlarını ele alacak, tartışacak ve ülkemizin ileriki yıllardaki politikalarında yönlendirici olacak bir çalıştayın yapılması kaçınılmazdı. “Sürdürülebilir ve Yaşanabilir Bir Dünya İçin Biyoekonomi Çalıştayı” kurumların, akademisyenlerin, araştırmacıların ve sanayi temsilcilerinin bir araya gelerek sorunları, yapılmış olan çalışmaları ve tecrübeleri birbirleriyle paylaşmalarını; mevcut durumun ve sorunların tartışılması ile ileriki yıllara ışık tutacak çıkarımları yapmalarını sağlayacaktır. Bu çalıştay sonucunda söz konusu problemlere çözüm oluşturabilecek bir platformun kurulması planlanmaktadır.” diye belitti.
Rektör Ataç, “Çalıştayımıza katkı veren katılımcılara teşekkür eder, alınacak kararların hayırlı ve yararlı olacağı inancıyla hepinize saygılarımı sunarım.” sözleriyle konuşmasına son verdi.
İki gün boyunca devam eden Çalıştayın ilk günü “İklim Değişikliğinin Gıda ve Tarım Alanındaki Mevzuatlara Etkisi” “Global Düzeyde Sürdürülebilirlik ve Biyoekonomi” ve “İklim Değişikliğinin Çevre ve Enerji Araştırmaları Üzerine Etkileri” başlıklı üç oturumda gerçekleşirken ikinci gününde “Gıda ve Tarım”, “Enerji Kaynakları”, “Kutup ve Deniz Araştırmaları”, “Çevre ve Şehircilik”, “Sağlık, Sosyal ve Toplumsal Hayat”, “Hayvan Sağlığı ve Biyoçeşitlilik” olmak üzere altı çalıştay gurubu oluşturularak ilgili konular ele alındı. Tartışılan konuların detayları ve alınan kararlar raporlanarak günün sonunda gerçekleştirilen panelle birlikte sonuç raporu sunuldu.