Üniversitemiz 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Töreni Yoğun Katılımla Gerçekleşti

İlan Tarihi:22.10.2019 17:44:00
Güncelleme Tarihi:24.10.2019 08:33:00
 

Üniversitemiz 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Töreni, 22 Ekim 2019 tarihinde Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Törene Manisa Valisi Ahmet Deniz, Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Adalet Komisyonu Başkanı Şahap Mutlu, Kurucu Rektörümüz Prof. Ümit Doğay Arınç, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Ataç ve eşi Sevde Ataç, Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, İl Jandarma Komutanı Tuğg. Selçuk Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. İpek Özunan, Prof. Dr. Mustafa Kazaz ve Prof. Dr. Ramazan Gökbunar, Üniversitemiz Senatosu üyeleri, il müdürleri, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

Açılış Töreni; Üniversitemiz Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerinin sunduğu müzik dinletisi ve Üniversitemiz tanıtım filminin gösterimi ile başladı.

2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılının açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Ataç, 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı açılış törenini gerçekleştirmenin heyecanı, gururu ve sorumluluğu içinde olduklarını ifade ederek, “Bu sorumluluğunun bilinci ve bu sorumluluktan aldığımız kuvvetle Üniversitemizde kaliteyi artırmayı; kendine güvenen, geleceğe güvenle bakan, bu ülke için bir şeyler yapmak isteyen gençler yetiştirmeyi amaçlıyor ve bunun için canla başla çalışıyoruz.  

Fatihleri, Kanunileri yetiştiren Şehzadeler Şehri Manisa’mızda öğrencilerimizle birlikte güçlü adımlarla yürüyeceğiz. Bu noktada sevgili meslektaşlarıma ve sevgili öğrencilerime güvenim sonsuz.

Tanıtım filminde de gördüğünüz gibi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunun fakülteye dönüşmesiyle Üniversitemizde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ve 28 Araştırma ve Uygulama Merkezi ile eğitim-öğretim hizmetimizi sürdürüyoruz. Üçte ikisi Manisa merkezde, diğerleri de ilçelerde olmak üzere sayısı 50 bini aşan öğrencimiz bulunuyor. Öğrencilerimizin 696’sı yabancı uyruklu ve 44 farklı ülkeden geldiler. 739’u öğretim üyesi olmak üzere, 1719 öğretim elemanımız, 1318 idari personelimiz mevcut. 

Üniversite-şehir bütünleşmesi açısından en önemli birimimiz olan Hafsa Sultan Hastanesinde sorunları öncelikli olarak ele aldık ve toplantılar yaparak bunları tespit ettik. Hasta memnuniyetini artırmak için TSE ile ‘Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi’ni kurduk. Hastanemizin kapasitesinin artırımı ve yoğun bakım ünitelerinin iyileştirilmesi için de hazırlıklarımız devam ediyor. Hastane ek bina inşaatını en kısa zamanda tamamlayacağız. 

Üniversite-Sanayi işbirliği noktasında çok önem verdiğimiz birimimiz, gözümüz gibi baktığımız Teknokent, reel sektör odaklı 89 firma ile tam kapasite çalışıyor. 2018 yılı sonunda Teknokent bünyesindeki firmalarımızın satışları 95 milyon TL’ye ulaştı ve firmalarımızca 31 milyon TL ihracat gerçekleştirildi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi firmaları, KOSGEB ve TÜBİTAK’tan toplam 38 milyon TL proje desteği aldı. Zafer Kalkınma Ajansı destekli MCBÜ AKÜM ile Manisa Teknokent-Vestel ARGETA faaliyetlerine devam ediyor. Şu ana kadar yatırım tutarı 4 milyon 250 bin TL olan projenin eş finansmanının 1 milyon 363 bin TL’lik kısmı Teknokent tarafından karşılandı. 2019 Mart ayında faaliyete geçen kapasite ile birlikte 64 firmaya tasarım, ürün geliştirme ve doğrulama, tersine mühendislik, kalite kontrol, metal ve plastik prototipleme hizmeti kapsamında 457 iş emri gerçekleştirildi. 

Zafer Kalkınma Ajansı, Manisa Organize Sanayi Bölgesi, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte yürüttüğümüz ‘Manisa Otomotiv İnovasyon Merkezi Kurulum Projesi’nin 31 Ekim tarihi itibari ile görüşmeleri tamamlanacak ve imza aşamasına geçilecek. 16 milyon 500 bin TL bütçeli proje kapsamında, 2019 sonu itibariyle 9 milyon 800 bin TL’lik yatırım gerçekleşecek. Manisa Teknokent Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. bünyesinde yer alan bu projenin 1 milyon TL’lik eş finansmanı Manisa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından sağlandı. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. MCBÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi koordinasyonu ile Üniversitemiz öğretim elemanları 33 adet patent başvurusu yaptı. 

Üniversite-şehir, üniversite-sanayi, üniversite-tarım işbirliği açısından çok önemli gördüğümüz İş Yeri Uygulama Eğitimi devam edecek. İş Yeri Uygulama Eğitimi kapsamında öğrencilerimiz eğitimlerinin son dönemleri ilgili kurum ve sanayi kuruluşlarında tamamlıyor. Bu onların iş hayatını yakından tanımalarına imkân veriyor. İş Yeri Uygulama Eğitimine giden öğrencilerimizden 456’sının iş sahibi olmasının memnuniyetini de yaşamaktayız. 

Tıp Fakültemiz UTEAK akreditasyonuna, Yabancı Diller Yüksekokulumuz PEARSON akreditasyonuna, Mühendislik Fakültemizin Makine, İnşaat, Gıda ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümleri MÜDEK akreditasyonuna sahip. Diğer bölümlerimizde de çalışmalar devam ediyor. Eğitim Fakültesinde EBDAD akreditasyonu, Sağlık Bilimleri Fakültesinde HEPDAK akreditasyonu kademeli olarak gerçekleştirilecek. Fen-Edebiyat Fakültesinin Kimya ve Biyoloji bölümleri FEDEK akreditasyonuna sahip. Diğer bölümlerinin de akredite edilmesini istiyoruz. Akredite olmayan diğer fakülte ve yüksekokulların bölümlerinde de “Akran Değerlendirmesi Projesi” ile öz değerlendirme raporları hazırlanıp, gerekli analizler yapıldıktan sonra yeni bir yol haritaları belirlenecek.

Uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda 27 ülkeden 113 üniversite ile Erasmus, 24 ülkeden 39 üniversite ile Mevlana, 17 ülkeden 28 üniversite ile ikili işbirliği anlaşması yapıldı ve anlaşma yapılan üniversite sayımız 180’e çıktı.

24 saat ışıkları kapanmayacak kütüphaneyi, vize döneminde hizmete açacağız.

Merkezi kütüphanemizin yenileme inşaatı tamamlandı ve taşınma aşamasına geçildi. 24 saat ışıkları kapanmayacak kütüphaneyi vize döneminde hizmete açacağız. Kütüphaneye bu yıl 1 milyon TL’lik kitap, elektronik kitap ve veri tabanı alınarak daha da zenginleştirilecek. Ücretsiz çay ve çorba ikramımız devam edecek.

Yaşam Boyu Öğrenen Üniversite

“Yaşam Boyu Öğrenen Üniversite” ilkesi ile dünyadaki değişim ve gelişimi takip ederek eğitim programlarına yansıtacak çalışmaları yapmak üzere “Öğrenme ve Öğretmede Mükemmeliyet Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurma çalışmalarına başladık. Bu merkezin yapacağı çalışmalarla, hem öğretim elemanlarımızın hem öğrencilerimizin yaşam boyu öğrenen bireyler olmalarını hedefliyoruz.

Doğa Dostu, Çevreci Üniversite

“Doğa Dostu, Çevreci Üniversite” anlayışı ve Büyükşehir Belediyemizin de desteği ile daha yeşil bir yerleşke için yeni peyzaj projesi üzerinde çalışıyoruz. Yerleşke alanını öğrencilerimizin huzur ve keyif içinde yaşayacağı bir alana dönüştürmeyi hedefliyoruz. Öğrencilerimiz ile birlikte yürütülecek bu proje ile Türkiye’de bir ilke imza atarak, onlara kendi bahçelerini hazırlatıp yaşam alanları oluşturacağız.

Sevgili meslektaşlarım, anne babaların bizlere emanet ettiği, hayata atılmak için son basamağa gelmiş cevherlerimiz olan öğrencilerimiz var. Eğitim-öğretim sistemi hedefimiz; aklı selim ve kalbi selim bireyler yetiştirmek olmalı. Bizler hep birlikte gençlerimizin yarınlarını güvence altına alıp, hayata atılırken kılavuzları olacağız. Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi “Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştireceğiz. 

Vatanınızı sevin, çünkü başka Türkiye yok.

Sevgili öğrencilerimiz, sizden sorumluluk bilinciyle hareket etmenizi, kendinize güvenmenizi, kendinizi yenilemenizi, çok çalışmanızı, araştırmanızı, dünyada ve ülkemizde olup biteni takip etmenizi, aklınızı kullanmanızı ve onun vicdanınız dışında kimsenin emrine vermemenizi istiyoruz. Ülkemizin geleceğini Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi aklı ve vicdanı hür nesiller olarak yetişen sizler inşa edeceksiniz. Vatanınızı seviniz, çünkü başka Türkiye yok” diye konuştu. 

Kurucu Rektörümüz Prof. Ümit Doğay Arınç, “27 sene önce kurduğumuz üniversitenin bıraktığımız zamandan itibaren 15 kat büyüdüğünü gözlerimle gördüm ve çok mutlu oldum. Gerek öğrenci sayısı, gerek akademik ve idari personel sayısı, gerekse fakülteler, yüksekokullar, araştırma ve uygulama merkezleriyle ve enstitülerle ilerlediğini gördüm. 

Merak ilmin hocasıdır.

Yaklaşık 50 bin civarında öğrencimiz var ve mezunlarımızın da Manisa’mıza aidiyet duymaları bakımından takibinin yapılması önemli.  Kamu ve özel sektörde mezunlarımızla karşılaşıyoruz, onlarla iftihar ediyoruz.  Onların da buraya aidiyet duymaları bakımından mutlaka bir birim vardır ama bunların daha faal olmasını arzu ediyorum. Ayrıca burada okuyan ve diğer ülkelerden gelen kardeşlerimiz ile iletişim de önemli. Çünkü onlar ülkelerinde bizi temsil edecekler. 

Sevgili öğrenciler; derste kafanıza takılan her şeyi hiç çekinmeden rahatlıkla sorun.  Stajları iyi değerlendirin ve mutlaka mesleki fuarları, sempozyumları, konferansları takip edin. Son sınıf öğrencilerimiz, kendinize mutlaka kartvizit bastırın, karşınızda muhatap aldığınız kişiye kartınızı uzatın. Karşınızdaki de bu medeni cesaretinizden dolayı sizinle daha fazla ilgilenir ve daha detaylı bilgi verir. ‘Merak ilmin hocasıdır’ derler. Merak eden bir kişi mutlaka o konuyu araştıracaktır; gerek sosyal konularda gerekse teknik konularda başarılı olacaktır. 

Hocalarıma saygı duyuyorum; gerçekten fedakârlıkla bu mesleği icra ediyorlar. Akademik kariyer fedakârlık istiyor, heves istiyor. Öğrencilerimizin ileride önemli mevkilere gelmesi; Türkiye’nin kalkınması adına, Manisa’mız adına, Üniversitemiz adına bizi mutlu ediyor. 

Bizim petrol ve doğalgaz faturamız, yıllık yaklaşık 50 milyar dolar, Cenabı Hak bu imkânları bize vermemiş ama diğer taraftan güneşimizi vermiş, rüzgârımız ve jeotermal kaynaklarımız var. Biz bu kaynakları verimli kullanmaya çalışacağız. Üniversitemizde de bazı uygulamalar gördüm ve sevindim. Üniversitemizin binalarının üzerindeki elektrik üreten güneş panelleriyle elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Bunlar daha da yaygınlaştırılabilir. Dışa bağımlı olmadan, güneş enerjisi ile rüzgâr ile ve ısı pompaları denilen sistem ile enerji ihtiyacını karşılayıp enerji darboğazını aşabiliriz. Japonya’ya baktığınızda bizden daha kötü durumda. Kendi doğalgaz ve petrolü yok. Sıkıştırılmış olarak tankerlerle doğalgaz geliyor ve terminale boşaltılıyor, oradan cihazlarla gazlaştırılıyor ve borularla ülkede dolaştırılıyor. Bu kadar zor şartlarda enerjisini temin ediyor. Bizim daha iyi imkânlarla bunu sağlamamız mümkün” diye konuştu.

Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık, “Öncelikle mezun olduğum Üniversitemizin 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı açılış töreninde bulunmaktan çok mutluyum. Şehzadeler şehri olarak anılan Manisa’mız, bir cihan imparatorluğu olan Osmanlı tahtına şehzadeler yetiştirmiştir. Tahta çıkıp imparatorluğu yöneten kişiler Manisa’da aldıkları eğitim, edindikleri tecrübe ile büyük başarılar kazanmıştır.

Yeni Eğitim-Öğretim Yılı; yeni umutlar, güçlü başlangıçlar demektir.

Biz inanıyoruz ki Manisa Celal Bayar Üniversitesinin yenilikçi, çağdaş eğitim anlayışı ve güçlü akademik kadrosu, başarıyı hedefleyen öğrencilerimizle birleştiğinde, bizi büyük ve güçlü Türkiye hedefimize taşıyacaktır. Üniversitemiz; toplumun bütün kesimlerini kucaklayarak, bünyesindeki her bir akademisyenin tecrübe ve bilimsel katkısını alarak, şehir ve sanayi ile bütünleşmiş, bölgesine katma değer üreten, ülkemizin en saygın üniversitelerden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Uzun yıllardır Üniversitemizde görev yapan ve önemli başarılara imza atan Sayın Rektörümüz ve idareci arkadaşlarımızın sahip oldukları dinamizmle, bu gelişmeye daha da ivme katacaklarına inancımız tamdır.

Sevgili gençler; yeni eğitim-öğretim yılı yeni umutlar, yeni heyecanlar, güçlü başlangıçlar demektir. Hayatımın en önemli ve şekillendiren dönemini bu sıralarda, bu çatı altında yaşamış biri olarak heyecanınıza ortak olduğumu ifade etmek isterim. İleride hayatınızın en özel ve güzel yılları olarak hatırlayacağınız, özlemle anacağınız bu zamanları kesinlikle iyi değerlendirin. Burada sizleri bilgi ve tecrübeleriyle donatacak eğitimcilerinizden sonuna kadar faydalanın. Bilimsel güncellemenin yüksek hız kazandığı, rekabetçi bir iş hayatına buradan hazır olarak başlamak için gayret edin. 

2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılının Sayın Rektörümüz, akademik personelimiz, Üniversitemiz mensupları ve şehrimizde eğitim alma ayrıcalığına sahip tüm öğrencilerimize başarılar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

Manisa Valisi Ahmet Deniz, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitimle ilgili çok güzel bir sözü var: ‘Bir ülkenin gelişmesi ve kalkınması, ancak eğitimdeki başarısıyla mümkündür.’ Onun için her şeyin başında eğitim geliyor. 

Çağımız bilgi çağı ve üniversitelerimiz bilginin öğretildiği, ulaşıldığı, teknolojiye dönüştürüldüğü önemli yerlerdir. Dünya çok hızlı değişiyor, çok hızlı gelişiyor. Bu değişim ve gelişimi yakalayabiliyorsanız ayakta duruyorsunuz. Çünkü teknoloji çağındayız. Artık sadece bilgi üretmek yetmiyor; katma değere ve yüksek teknolojiye dönüştürmek gerekiyor. Artık Endüstri 4.0 değil 5.0’ın, yapay zekanın konuşulduğu bir çağda yaşıyoruz. İşte burada üniversitelerin önemi çok ön planda.

Değerli öğretim üyeleri, Türkiye bir yere gidecekse sizler sayesinde gidecek. Üniversite-sanayi işbirliği, bir türlü gerçekleştiremediğimiz, eksik kalan yönlerimizden bir tanesiydi. Fakat burada görüştüğüm sanayicilerimiz Üniversitemiz ve Teknokent ile ilgili çok güzel şeyler söylüyorlar. 

Pırıl pırıl Türk gençlerinin azmini ve bilgi birikimini görünce gurur duyuyorum.

Sevgili gençler; Cumhuriyetimizin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, hangi zor şartlar altında kurulduğunu ve bu Cumhuriyetin bir Cihan İmparatorluğunun mirası üzerine kurulduğunu unutmamamız gerekir. Türk Milleti asla ve asla kendini küçümseyemez. Son dönemde yaşadığımız hadiseler de bunun bir göstergesidir. Bu millet farklı bir millettir. Bu millet; cesaretiyle, yüreğiyle, aklıyla, kalbiyle, şefkatiyle, merhametiyle başka bir millettir. Bugün savunma sanayimizin % 70’i yerli ve mili. Şu anda dünyanın en iyi teknolojisine sahip 6 ülkeden biriyiz. Bunu yapan bizim insanlarımız, bizim gençlerimiz, bizim mühendislerimiz. Pırıl pırıl Türk gençlerinin azmini, üretimini, bilgi birikimini görünce gurur duyuyorum. Asla karamsarlığa gerek yok. Yeter ki biz çalışalım. Bilgiye, bilime daha fazla destek olalım. Çünkü elimizde eğitimden başka bir enstruman yok”  diye konuştu.

Açılış Töreni, 2018 Yılı Yayın Performans Ödülleri, TÜBİTAK ve TEKNOFEST 2019’da dereceye giren öğrencilerimiz ve MCBÜ sosyal sorumluluk projelerine ödüllerinin takdim edilmesi ve ikram ile sona erdi.

2018 Yılı Yayın Performans Ödüllerini görmek için tıklayınız

TÜBİTAK ve TEKNOFEST 2019'da dereceye giren öğrencilerimizi görmek için tıklayınız

Sosyal Sorumluluk Projeleri Ödüllerini görmek için tıklayınız


1418 görüldü.    0 Paylaşıldı
_DSC1496 _DSC1505 _DSC1509 _DSC1517 _DSC1518 _DSC1520 _DSC1526 _DSC1527 _DSC1529 _DSC1531 _DSC1532 _DSC1533 _DSC1535 _DSC1541 _DSC1554 _DSC1555 _DSC1560 _DSC1570 _DSC1583 _DSC1643 _DSC1662 _DSC1667 _DSC1670 _DSC1680 _DSC1693 _DSC1706 _DSC1730 _DSC1734 _DSC1748 _DSC1762 _DSC1776 _DSC1785 _DSC1804 _DSC1808 _DSC1822 _DSC1836 _DSC1857 _DSC1872 _DSC1892 _DSC1904 _DSC1919 _DSC1924 _DSC1944
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1418
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası
EgeKAF - Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kariyer Fuarı Ege Bölgesi Kariyer Fuarı EgeKAF - Ege Bölgesi Kariyer Fuarı EgeKAF Etkinlik Detayları EgeKAF Etkinlik Detayları